Spaghetti med räkor, rucola och körsbärstomater, 4 personer:
500 gram spaghetti
500 gram räkor
2+1 vitlöksklyftor
1 röd eller grön chili
1 ask körsbärstomater
1 tråg rucola
1. Tina räkorna och hacka chilin.
2. Koka upp pastavattnet.
3. Skiva vitlöken och fräs den i olivoljan. Plocka bort vitlöken och tillsätt sedan räkorna och chilin och fräs hastigt.
4. Tillsätt körsbärstomaterna och lite pressad vitlök. Rör hastigt runt i ca 30 sekunder. Blanda räkor och tomater med den nykokta pastan.
5. Servera varje portion toppad med sköljd och torkad rucola.
2010-10-14
Torsdag: palsternackssoppa med smak av äpple och curry, äppelpaj
Palsternackssoppa, ingredienser 4 personer:
1 lök
2 msk olivolja
500 gram palsternacka
2 tsk curry
4 mindre potatisar
1 äpple
1,2 liter grönsaksbuljong
1/2 purjolök
svartpeppar
salt
1. Skiva löken och fräs den lätt i oljan. Tillsätt curryn och fräs kort.
2. Skala och skiva palsternackan, potatisen och äpplet och tillsätt det.
3. Tillsätt buljongen och låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa då soppan slät med en stavmixer.
4. Servera varje portion toppad med lite finhackad purjolök och nymald svartpeppar.
Bruschetta med tomattopping:
1 paket körsbärstomater
1 näve färsk basilika
1-2 msk olivolja
salt
lantbröd
2 vitlöksklyftor
1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Skölj tomaterna och dela dem i 4 klyftor.
3. Riv basilikan och blanda ner den, olja och lite salt.
4. Skiva brödet och grilla det i ugnen tills det får färg.
5. Skala vitlöken och dra den över varje brödskiva så att brödet får en lätt smak av vitlök. Toppa det sedan med tomatblandningen.
Smuldegspaj med äpplen:
100 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
4 äpplen
Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Skala och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en smord form. Täck äpplena med smuldegen. Grädda i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
2010-10-13
Onsdag: tagliatelle med pumpa och oliver
För den som vill ha ett saltare alternativ kan man byta ut oliverna mot knaperstekt bacon. Det går dessutom bra att tillaga hela pumpan som krämig sås, alternativt som pumpastavar.
Tagliatelle med pumpa, 4 personer:
500 gram spaghetti
800 gram pumpa (muscatpumpa)
2 schalottenlökar
2-4 msk olivolja
2 kvistar rosmarin
1 näve svarta oliver
salt och peppar
parmesanost
1. Börja med att kärna ut pumpan och skiva sedan halva pumpan i tunna drygt 1 cm breda och 4 cm långa stavar och restan i mindre bitar.
2. Hetta upp oljan. Skala vitlöken och fräs vitlök, pumpan i bitar (inte stavar) och rosmarin i olja. Tillsätt lite vatten. Mosa pumpan med en gaffel när den är mjuk. Smaka av med salt och peppar.
3. Använd en annan stekpanna till att fräsa pumpastavarna i olivolja. Vänd på dem efter ca 5 minuter. Tillsätt oliverna när pumpastavarna är mjuka.
4. Blanda den mosade pumpan med den nykokta pastan och toppa med pumpastavarna och oliverna samt parmesanost och kanske mer svart peppar.
Tagliatelle med pumpa, 4 personer:
500 gram spaghetti
800 gram pumpa (muscatpumpa)
2 schalottenlökar
2-4 msk olivolja
2 kvistar rosmarin
1 näve svarta oliver
salt och peppar
parmesanost
1. Börja med att kärna ut pumpan och skiva sedan halva pumpan i tunna drygt 1 cm breda och 4 cm långa stavar och restan i mindre bitar.
2. Hetta upp oljan. Skala vitlöken och fräs vitlök, pumpan i bitar (inte stavar) och rosmarin i olja. Tillsätt lite vatten. Mosa pumpan med en gaffel när den är mjuk. Smaka av med salt och peppar.
3. Använd en annan stekpanna till att fräsa pumpastavarna i olivolja. Vänd på dem efter ca 5 minuter. Tillsätt oliverna när pumpastavarna är mjuka.
4. Blanda den mosade pumpan med den nykokta pastan och toppa med pumpastavarna och oliverna samt parmesanost och kanske mer svart peppar.
2010-10-11
Tisdag: strömmingslåda med kaviar och dill
Jag serverar en grönsallad och hårt bröd till kvällens strömminglåda.
Strömmingslåda, 4 personer:
600 gram rensade strömmingar
smör
3 msk kaviar
1 näve dill
lite finhackad purjolök
salt och peppar
1 dl kaffegrädde + salt och peppar
ströbröd
8 kokta potatisar
1. Skala och skiva potatisen och förväll den.
2. Smörj en form och lägg den skivade potatisen i botten.
3. Fyll varje strömming med lite kaviar, purjolök, dill, peppar och måttfullt med salt. Rulla ihop filéerna och placera dem ovanpå potatisen i en liten form. Strömmingen ska ligga trångt.
4. Strö över lite ströbröd och tillsätt kaffegrädden.
5. Tillaga strömmingen i ugnen 225 grader i ca 20 minuter.
Strömmingslåda, 4 personer:
600 gram rensade strömmingar
smör
3 msk kaviar
1 näve dill
lite finhackad purjolök
salt och peppar
1 dl kaffegrädde + salt och peppar
ströbröd
8 kokta potatisar
1. Skala och skiva potatisen och förväll den.
2. Smörj en form och lägg den skivade potatisen i botten.
3. Fyll varje strömming med lite kaviar, purjolök, dill, peppar och måttfullt med salt. Rulla ihop filéerna och placera dem ovanpå potatisen i en liten form. Strömmingen ska ligga trångt.
4. Strö över lite ströbröd och tillsätt kaffegrädden.
5. Tillaga strömmingen i ugnen 225 grader i ca 20 minuter.
2010-10-10
Måndag: ljummen couscoussallad med kyckling
Ljummen couscoussallad med kyckling, 4 personer:
Marinad:
2 dl apelsinjuice
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
1,5 msk soja
cayennepeppar
Sallad
2-3 kycklingfiléer
2 morötter
1 röd lök
1 röd paprika
2 stjälkar selleri
1 zucchini
2 msk olivolja
4 dl couscous
Salladsbädd:
isbergssallad
rucola
1. Börja med att röra ihop marinaden och skära kycklingen i munsbitar. Lägg bitarna i marinaden i minst 30 minuter. Helst längre, t ex på morgonen.
2. Skiva löken, sellerin och moroten. Skär paprikan och zucchinin i bitar. Fräs dem lätt i olivoljan. Det är gott om grönsakerna fortfarande har lite tuggmotstånd.
3. Tillsätt kycklingbitarna (inte marinaden, men spara den!) och fräs dem färdiga.
4. Slå över marianden och låt den koka in något.
5. Tillaga couscousen enligt anvisningarna på paketet.
6. Blanda couscousen med kycklingen och grönsakerna.
7. Servera rätten på en bädd av sallad, (blanda inte salladen med couscousen, då blir den soggig!).
Marinad:
2 dl apelsinjuice
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
1,5 msk soja
cayennepeppar
Sallad
2-3 kycklingfiléer
2 morötter
1 röd lök
1 röd paprika
2 stjälkar selleri
1 zucchini
2 msk olivolja
4 dl couscous
Salladsbädd:
isbergssallad
rucola
1. Börja med att röra ihop marinaden och skära kycklingen i munsbitar. Lägg bitarna i marinaden i minst 30 minuter. Helst längre, t ex på morgonen.
2. Skiva löken, sellerin och moroten. Skär paprikan och zucchinin i bitar. Fräs dem lätt i olivoljan. Det är gott om grönsakerna fortfarande har lite tuggmotstånd.
3. Tillsätt kycklingbitarna (inte marinaden, men spara den!) och fräs dem färdiga.
4. Slå över marianden och låt den koka in något.
5. Tillaga couscousen enligt anvisningarna på paketet.
6. Blanda couscousen med kycklingen och grönsakerna.
7. Servera rätten på en bädd av sallad, (blanda inte salladen med couscousen, då blir den soggig!).
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)