Fiskgryta med currysmak, 4 personer:
2 krm spiskummin
1/2 tsk svarta senapsfrön
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk torkad koriander
6 curryblad
4 msk rapsolja
4 cm hackad ingefära
1 gul lök
1 grön chili
1 röd chili
1 lök
1 burk hela skalade tomater
1 burk kokosmjölk
2 tsk tamarindpasta
600 gram sej eller annan fast fisk
färsk koriander
1. Börja med att fräsa spiskummin, senapsfrön, gurkmeja, koriander och curryblad i oljan så att smakerna frigörs.
2. Skiva löken och chilin och tillsätt dem och hackad ingerfära. Fräs ytterligare några minuter.
3. Tillsätt kokosmjölk, tomater och tamarindpasta och kanske en nypa socker, smaka! Koka upp och låt koka i ca 10 minuter.
4. Skär fisken i munsbitar och tillsätt dem och låt sjuda tills de är färdigkokta.
5. Serverea fisken med basmatiris och nanbröd.
2011-01-14
2011-01-13
Torsdag: palsternackssoppa med rostade valnötter, bruschetta
Palsternackssoppa, 4 personer:
600 gram palsternacka
1 gul lök
2 msk olivolja
1 potatis
1,2 liter kycklingbuljong
1 dl grädde
1 näve valnötter
1. Börja med att skiva löken och fräsa den gyllene i olivoljan i en kastrull.
2. Skala och skiva palsternackan och potatisen. Tillsätt kycklingbuljongen och koka i ca 5 minuter. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter.
3. Mixa soppan slät.
4. Rosta valnötterna i en stekpanna och stöt dem i en mortel. Servera soppan toppad med fint skuren persilja, rostade valnötter, svartpeppar, olivolja och parmesanost.
Bruschetta med tomattopping:
1 paket körsbärstomater
1 näve färsk basilika
1-2 msk olivolja
salt
lantbröd
2 vitlöksklyftor
1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Skölj tomaterna och dela dem i 4 klyftor.
3. Riv basilikan och blanda ner den, olja och lite salt.
4. Skiva brödet och grilla det i ugnen tills det får färg.
5. Skala vitlöken och dra den över varje brödskiva så att brödet får en lätt smak av vitlök. Toppa det sedan med tomatblandningen.
600 gram palsternacka
1 gul lök
2 msk olivolja
1 potatis
1,2 liter kycklingbuljong
1 dl grädde
1 näve valnötter
1. Börja med att skiva löken och fräsa den gyllene i olivoljan i en kastrull.
2. Skala och skiva palsternackan och potatisen. Tillsätt kycklingbuljongen och koka i ca 5 minuter. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter.
3. Mixa soppan slät.
4. Rosta valnötterna i en stekpanna och stöt dem i en mortel. Servera soppan toppad med fint skuren persilja, rostade valnötter, svartpeppar, olivolja och parmesanost.
Bruschetta med tomattopping:
1 paket körsbärstomater
1 näve färsk basilika
1-2 msk olivolja
salt
lantbröd
2 vitlöksklyftor
1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Skölj tomaterna och dela dem i 4 klyftor.
3. Riv basilikan och blanda ner den, olja och lite salt.
4. Skiva brödet och grilla det i ugnen tills det får färg.
5. Skala vitlöken och dra den över varje brödskiva så att brödet får en lätt smak av vitlök. Toppa det sedan med tomatblandningen.
2011-01-12
Onsdag: sheperd's pie, sallad
Sheperd's pie, 4 personer:
500 gram lammfärs (eller köttfärs)
1 liten lök
1 morot
2 dl ärtor eller oliver för en skarpare smak
2 msk worcestersås
2 msk tomatpuré
potatispuré (se recept nedan!)
1 ägg
1. Börja med att fräsa färsen i smöret och oljan.
2. Finhacka löken och riv moroten och tillsätt dem, tomatpuré och worcestersås. Smala av med salt och peppar.
3. Blanda ner ett ägg i potatispuréen.
4. Lägg färsen i en smord form och platta till den. Täck med potatispuré och eventuellt lite riven ost. Tillaga rätten i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter. Servera med sallad.
Potatispuré:
10 potatisar
2,5 dl mjölk
2 msk smör
salt
vitpeppar
1. Skala potatisen och skär den i klyftor. Koka den mjuk.
2. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatispress. Tillsätt smör, salt och peppar.
3. Värm mjölken och tillsätt den. Rör runt.
500 gram lammfärs (eller köttfärs)
1 liten lök
1 morot
2 dl ärtor eller oliver för en skarpare smak
2 msk worcestersås
2 msk tomatpuré
potatispuré (se recept nedan!)
1 ägg
1. Börja med att fräsa färsen i smöret och oljan.
2. Finhacka löken och riv moroten och tillsätt dem, tomatpuré och worcestersås. Smala av med salt och peppar.
3. Blanda ner ett ägg i potatispuréen.
4. Lägg färsen i en smord form och platta till den. Täck med potatispuré och eventuellt lite riven ost. Tillaga rätten i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter. Servera med sallad.
Potatispuré:
10 potatisar
2,5 dl mjölk
2 msk smör
salt
vitpeppar
1. Skala potatisen och skär den i klyftor. Koka den mjuk.
2. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatispress. Tillsätt smör, salt och peppar.
3. Värm mjölken och tillsätt den. Rör runt.
2011-01-10
Tisdag: fisk med tomat och pepparrot
Det här receptet från Island har jag hittat i en kokbok med nordiska nationalrätter.
Torsk med tomat- och pepparrot, 4 personer:
600 gram torskfilé
2 msk smör
3 tomater
2 msk riven pepparrot
1 tsk salt
peppar
saften av 1/2 citron
1 dl kaffegrädde
hackad gräslök
1. Skölj och torka fiskfiléerna och lägg dem i en smord form.
2. Finhacka tomaterna och lägg bitarna ovanpå fisken. Salta och peppra. Toppa med pepparrot och gräslök.
3. Pressa över citronsaften och häll på grädden. Täck formen med aluminumfolie och tillaga fisken i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera fisken med kokt potatis och sallad.
Torsk med tomat- och pepparrot, 4 personer:
600 gram torskfilé
2 msk smör
3 tomater
2 msk riven pepparrot
1 tsk salt
peppar
saften av 1/2 citron
1 dl kaffegrädde
hackad gräslök
1. Skölj och torka fiskfiléerna och lägg dem i en smord form.
2. Finhacka tomaterna och lägg bitarna ovanpå fisken. Salta och peppra. Toppa med pepparrot och gräslök.
3. Pressa över citronsaften och häll på grädden. Täck formen med aluminumfolie och tillaga fisken i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera fisken med kokt potatis och sallad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)