Jag har djupfryst hummer i frysen. Den tänker jag gratinera och servera med sallad och bröd.
Gratinerad hummer, 4 personer:
4 djupfrysta humrar
50 g smör
4 msk olivolja
saften av 1/2-1 citron
1 näve färsk persilja
1 st vitlöksklyfta
1 msk ströbröd
1. Sätt ugnen på grill, 250 grader.
2. Klyv humrarna på längden och knäck klorna.
3. Blanda smör, olivolja, hackad persilja, pressad vitlök, ströbröd och citronsaft.
5. Bred blandningen över hummerhalvorna.
6. Gratinera i ugnen i ca 5 minuter.
7. Servera hummerna med sallad och bröd.
2012-01-20
2012-01-19
Torsdag: spenatsoppa, ugnsstekta äpplen
Tomat- och mozzarellasallad, ingredienser 4 personer:
8 tomater
2 mozzarella
1 påse rucola
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
1. Skölj och torka rucolan. Lägg den på ett fat.
2. Skölj och skiva tomaterna och skiva mozzarellan. Varva tomat och mozzarella på rucolan. Ringla över lite olja och vinäger. Salta och peppra.
Spenatsoppa, ingredienser 4 personer:
500 gram djupfryst spenat
1 potatis
1 morot
1 gul lök
2 msk olivolja
12 dl grönsaksbuljong
4 ägg
Redning: 3 msk smör, 4 msk mjöl, 2 dl mjölk
1. Börja med att hårdkoka äggen.
2. Finhacka löken och fräs den i olivolja. Skala och skiva potatisen och moroten. Tillsätt dem och buljongen.
3. Smält smöret, tillsätt mjölet. Rör ner mjölken under omrörning. Häll redningen i soppan. Koka upp. Servera soppan med ett halverat ägg och lite olivolja.
Ugnstekta äpplen 4 personer:
6 äpplen
2 msk socker
25 gram smör
1 tsk kanel
1 dl sirap
1. Skölj och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Tillsätt sockret och kanelen. Hyvla smöret och fördela jämt.
3. Baka äpplena i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Jag vill har äpplena ganska fasta. Tillsätt sirapen efter ca 10 minuter. Servera äpplena med en god vaniljglass.
8 tomater
2 mozzarella
1 påse rucola
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
1. Skölj och torka rucolan. Lägg den på ett fat.
2. Skölj och skiva tomaterna och skiva mozzarellan. Varva tomat och mozzarella på rucolan. Ringla över lite olja och vinäger. Salta och peppra.
Spenatsoppa, ingredienser 4 personer:
500 gram djupfryst spenat
1 potatis
1 morot
1 gul lök
2 msk olivolja
12 dl grönsaksbuljong
4 ägg
Redning: 3 msk smör, 4 msk mjöl, 2 dl mjölk
1. Börja med att hårdkoka äggen.
2. Finhacka löken och fräs den i olivolja. Skala och skiva potatisen och moroten. Tillsätt dem och buljongen.
3. Smält smöret, tillsätt mjölet. Rör ner mjölken under omrörning. Häll redningen i soppan. Koka upp. Servera soppan med ett halverat ägg och lite olivolja.
Ugnstekta äpplen 4 personer:
6 äpplen
2 msk socker
25 gram smör
1 tsk kanel
1 dl sirap
1. Skölj och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Tillsätt sockret och kanelen. Hyvla smöret och fördela jämt.
3. Baka äpplena i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Jag vill har äpplena ganska fasta. Tillsätt sirapen efter ca 10 minuter. Servera äpplena med en god vaniljglass.
2012-01-18
Onsdag: spansk bondomelett, sallad
Salsa 4 personer:
1 grön paprika
1/2 lök
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger
1. Finhacka löken och paprikan. Fräs den mjuk i oljan.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. 1 krm cayennepappar räcker om du inte vill ha det så starkt. Låt koka ihop medan du tillagar omeletten. Salsan kan även göras i förväg och serveras rumstempererad. Den håller dessutom i flera dagar.
Bondomelett 4 personer:
6 potatisar
2 msk olivolja
1 zucchini
1 lök
10 ägg
1/2 dl mjölk
salt
peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Fräs den i olivoljan tills den blivit mjuk. Använd lock på stekpannan. Du kan också koka potatisen först och fräsa den direkt med löken.
3. Skiva löken och zucchinin. Tillsätt dem och fräs dem mjuka. Salta och peppra.
4. Lägg över grönsakerna i en smord ugnsfast form.
5. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta. Häll blandningen över potatisen och löken och tillaga omeletten i ugnen i ca 20 minuter.
6. Servera omeletten med sallad.
Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
några droppar pressad citron
salt
peppar
Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.
1 grön paprika
1/2 lök
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger
1. Finhacka löken och paprikan. Fräs den mjuk i oljan.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. 1 krm cayennepappar räcker om du inte vill ha det så starkt. Låt koka ihop medan du tillagar omeletten. Salsan kan även göras i förväg och serveras rumstempererad. Den håller dessutom i flera dagar.
Bondomelett 4 personer:
6 potatisar
2 msk olivolja
1 zucchini
1 lök
10 ägg
1/2 dl mjölk
salt
peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Fräs den i olivoljan tills den blivit mjuk. Använd lock på stekpannan. Du kan också koka potatisen först och fräsa den direkt med löken.
3. Skiva löken och zucchinin. Tillsätt dem och fräs dem mjuka. Salta och peppra.
4. Lägg över grönsakerna i en smord ugnsfast form.
5. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta. Häll blandningen över potatisen och löken och tillaga omeletten i ugnen i ca 20 minuter.
6. Servera omeletten med sallad.
Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
några droppar pressad citron
salt
peppar
Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.
2012-01-17
Tisdag: indiska räkor
Indiska räkor i spenat, 4 personer:
500 gram stora skalade räkor
250 gram bladspenat, den frysta blir bäst och då helst tinad
1/2 gul lök
2 msk tomatpuré
2 tsk gul "vanlig" curry
4 msk rapsolja
1 dl vatten
lite citronsaft
lite honung
1. Börja med att skiva löken och fräsa den i 2 msk olja. Tillsätt spenaten, curryn och tomatpurén efter ett tag och fräs ytterligare.
2. Tillsätt vattnet och ytterligare 2 msk rapsolja. Smaka av med lite pressad citron och honung och låt sedan koka ihop under lock i ca 15 minuter. Koka under tiden riset.
3. Avsluta med att tillsätta räkorna och låt dem bli varma. Servera med det nykokta riset.
500 gram stora skalade räkor
250 gram bladspenat, den frysta blir bäst och då helst tinad
1/2 gul lök
2 msk tomatpuré
2 tsk gul "vanlig" curry
4 msk rapsolja
1 dl vatten
lite citronsaft
lite honung
1. Börja med att skiva löken och fräsa den i 2 msk olja. Tillsätt spenaten, curryn och tomatpurén efter ett tag och fräs ytterligare.
2. Tillsätt vattnet och ytterligare 2 msk rapsolja. Smaka av med lite pressad citron och honung och låt sedan koka ihop under lock i ca 15 minuter. Koka under tiden riset.
3. Avsluta med att tillsätta räkorna och låt dem bli varma. Servera med det nykokta riset.
2012-01-16
Måndag: tagliatelle con fegatini di pollo e funghi
Tagliatelle med kycklinglever och svamp, 4 personer:
250 gram kycklinglever
300 gram champinjoner
1 gul lök
olivolja
smör
3/4 dl portvin eller sött vin
färsk salvia
svartpeppar
parmesanost
(2 msk grädde)
1. Börja med att skära kycklinglevern i mindre bitar och fräsa den i hälften smör hälften olja.
2. Hacka löken och skiva champinjonerna och tillsätt dem.
3. Strimla salvian och tillsätt den och fräs ytterligare.
4. Tillsätt portvinet och låt det koka in.
5. Avsluta med att tillsätta lite extra smör eller grädde.
250 gram kycklinglever
300 gram champinjoner
1 gul lök
olivolja
smör
3/4 dl portvin eller sött vin
färsk salvia
svartpeppar
parmesanost
(2 msk grädde)
1. Börja med att skära kycklinglevern i mindre bitar och fräsa den i hälften smör hälften olja.
2. Hacka löken och skiva champinjonerna och tillsätt dem.
3. Strimla salvian och tillsätt den och fräs ytterligare.
4. Tillsätt portvinet och låt det koka in.
5. Avsluta med att tillsätta lite extra smör eller grädde.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)