2012-01-27

Fredag: fisklasagne

Fisklasagne, 4 personer:
2 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
2 charlottenlökar
3 msk olivolja
400 gram fisk, t ex torsk eller sej
1 dl vitt vin
200 gram blåmusslor (jag köper dem frysta i löst vikt)
200 gram skalade räkor
400 gram passerade tomater
1 näve färsk persilja
8 dl bechamelsås
400 gram lasagneplattor
salt
vitpeppar

1. Börja med att finhacka vitlöken, sellerin och löken. Fräs dem mjuka i olivoljan.
2. Skär fisken i mindre bitar och låt den fräsa med grönsakerna i ett par minuter. Slå sedan över vinet och låt det koka in. Avsluta med att tillsätta räkor, musslor, passerade tomater och persilja. Smaka av med salt och peppar.
3. Tillaga bechamelsåsen enligt nedan.
4. Börja med att lägga ett lager av bechamelsås med lite av fiskblandningen i botten av en ugnsfast form. Fortsätt sedan med ett lager av lasagneplattor. Gör 3-4 lager. Det sista lagret ska bestå av lasagneplattor och bechamelsås blandad med lite av såsen, mest för färgen skull.
5. Tillaga lasagnen i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Låt den stå något före servering. Servera lasagnen med sallad.

Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk

Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.

2012-01-26

Torsdag: linssoppa

Linssoppa, 4 personer:
3 dl gröna linser
1 gul lök
1/2 purjulök
2 morötter
2 potatisar
1/2 stjälk selleri
4 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1,5 liter grönsaksbuljong
1 krm spiskummin
1 krm paprika
1 krm koriander
salt
peppar

1. Skölj linserna och lägg dem i blöt enligt anvisningarna på paketet (eller på morgonen). Blötläggning är inte nödvändig men förkortar koktiden.
2. Skala potatis och morötter och riv dem på ett rivjärna. Finhacka löken och sellerin. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan. Tillsätt tomatpurén och kryddorna och fräs ytterligare kort. Salta och peppra.
3. Tillsätt linserna och buljongen. Koka ihop i ca 20 minuter eller tills linserna är färdiga.
4. Servera soppan toppad med lite god olivolja.

2012-01-24

Onsdag: pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky, 4 personer:
600 gram köttfärs
1 ägg
3/4 dl ströbröd
1 dl mjölk
salt och peppar

Till lökskyn:
2 lökar
2 msk smör
2 tsk socker
1 msk vetemjöl
3 dl vatten
oxfond
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att blanda ströbröd och mjölk. Låt blandningen stå i cirka tio minuter, tillsätt sedan köttfärsen, ägg, salt och peppar.
2. Forma köttfärsen till biffar och stek dem i smör så att de får fin färg. Lägg dem i en ugnsfast form och låt pannbiffarna bli genomstekta i ugnen.
3. Skiva löken och stek den i hälften smör hälften rapsolja. Tillsätt sockret och fräs kort. Strö sedan över mjölet och tillsätt vatten och fond. Låt såsen koka ihop.
4. Servera pannbiffen med skyn, kokt potatis och saltgurka eller gurksallad.

Tisdag: pasta col tonno

Spaghetti med tonfisk, 4 personer:
2 burkar tonfisk i olivolja eller vatten
1 chalottenlök
2 vitlöksklyftor
1/2 stjälk selleri
2 msk tomatpuré
2 msk kapris
lite rivet citronskal
lite citronsaft
peperoncino eller cayennepeppar
1 näve färsk persilja
olivolja

1. Börja med att finhacka lök, vitlök och selleri och fräsa dem gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt tomatpuréen och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt tonfisk, kapris, citronskal och lite citronsaft och fräs i 2 minuter.
4. Avsluta med att tillsätta persilja.

2012-01-23

Måndag: gnocchi con burro e salvia

Gnocchi, 4 personer:
1 kg potatis
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
smör
olivolja
färsk salvia

1. Koka potatisen med skalet kvar i saltat vatten.
2. Skala potatisen när den är färdigkokt och pressa den sedan. Salta lite.
3. Blanda potatisen med mjölet lite i taget. Avsluta med att tillsätta ägget.
4. Rulla lite potatisdeg i taget till långa längder. Dela sedan längderna i munsbitar och tryck till med en gaffel på översidan.
5. Koka upp rikligt med vatten. Lägg i några gnocchi i taget. Ta upp dem när de flytit upp till ytan.
6. Hetta upp smör och olivolja och fräs färska salviablad i det. Vänd ner gnocchin och servera.