2010-12-23

Måndag: pasta med grönsaker

Använd de grönsaker du har hemma för att tillaga denna rätt!

Pasta con le verdure, 4 personer:
500 gram spaghetti
1 lök
2 vitlöksklyftor
fänkål
zucchini
paprika
ärtor
aubergine
peperoncino
olivolja

1. Finhacka löken och vitlöken. Skär alla grönsakerna smått smått och fräs allt i olivolja. Tillsätt peperoncino.
2. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och blanda sedan spaghettin och grönsakerna. Servera och toppa varje portion med parmesanost.

Torsdag: grön ärtsoppa

Idag är det da'n före doppareda'n. Då kokar jag skinka, steker revbensspjäll och lagar toskansk kycklingleverröra (se 2009's sista recept). Allt ska provsmakas, skinkan är aldrig så god som kvällen före julafton. Det blir därför en lätt middag som "matchar" de rätter som ska provsmakas.
God Jul och Gott Nytt År!
Vi ses 2011!

Grön ärtsoppa, ingredienser 4 personer:
1 kg djupfrysta ärtor
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
ca 1,5 liter vatten
(1 hönsbuljongtärning)
1/2-1 dl portvin
salt
peppar

1. Skala och dela löken, moroten och potatisarna i mindre bitar. Lägg dem och ärtorna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt eventuellt en buljongtärning.
2. Koka grönsakerna i ca 15 minuter eller tills potatisen och moroten är mjuka. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät.
3. Tillsätt salt, peppar och portvin.

2010-12-22

Onsdag: ugnsstekta kycklingklubbor och toskansk sallad

Jag tar alltid vara på torrt bröd (om det inte är sött). Jag skär det i kuber och fryser in för att sedan använda som t ex krutonger. Jag rostar brödet med lite olivolja, salt och peppar i en stekpanna. Om det torra brödet är "färskt" torrt ( dvs inte djupfryst) använder jag det som det är.
Tomaterna står inte på topp nu. Jag köper körsbärstomater.

Ugnstekta kycklinglår, 4 personer:
4-6 kycklingklubbor
olivolja
salt
peppar
timjan eller rosmarin

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg kycklingklubborna i en ugnsfast form på med lite olivolja i botten. Salta och peppra och krydda med antingen timjan eller rosmarin. Tillaga kycklingen i ca 45 minuter. Ta vara på den sky som bildas!

Toskansk sallad:
8 skivor torrt lantbröd skuret i kuber (Gör krutonger av brödet om det är färskt!)
8 tomater
1 gurka
1 rödlök
2 stjälkar selleri
1 näve färsk persilja
olivolja
lite citronsaft
lite balsamvinäger
salt
peppar

1.Skölj tomaterna och gurkan. Kärna eventuellt ur dem. Skär dem sedan i munsbitar.
2. Skiva löken och sellerin fint.
3. Blanda allt i en skål och tillsätt persilja, salt, peppar, citronsaft, balsamvinäger och olivolja.
4. Avsluta med att tillsätta brödet och vända runt.

2010-12-21

Tisdag: spaghetti alla puttanesca

Ikväll lagar jag spaghetti alla puttanesca på svenskt vis så till vida att jag använder ansjovis istället för sardeller.
Spaghetti alla puttanesca, 4 personer:
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 burk ansjovis (120 gram)
1 dl svarta oliver, (gärna urkärnade kalamataoliver, god smak och inga tillsatser!)
2 msk kapris
1 burk hela skalade tomater
(cayennepeppar)
400-500 gram spaghetti

1. Koka upp spaghettivattnet. Använd vattenkokare!
2. Dela vitlöken i 2 delar och fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt ansjovisen, oliverna och kaprisen.
4. Tillsätt tomaterna och cayennepepparn och låt precis bara koka ihop.
5. Häll av spaghettin och häll över lite god olivolja och sedan såsen. Avsluta med att tillsätt persiljan. Blanda om och servera!

2010-12-20

Måndag: falukorv i rödvinssås med potatispuré

Jag lagar sällan falukorv, men när jag gör det blir det på ett lite annorlunda vis med smak av rödvin och timjan.

Falukorv i rödvinssås, 4 personer:
800 gram falukorv
2 lökar
1 röd paprika
1 morot
lite timjan
2 msk olivolja
1 mozzarella
2 tomater
senap
chilisås (inte asiatisk)
1 dl riven ost, gärna lite smakrik
2 dl rött vin
1/2 tsk honung

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skiva löken, paprikan och moroten och fräs dem kort i olivoljan. Tillsätt lite timjan. Rör ner ett par msk chilisås.
3. Snitta falukorven och lägg den sedan i en ugnfast form. Bred över chilisås och senap.
4. Skiva tomaterna och mozzarellan. Fyll varje snitt med en skiva tomat och en skiva mozzarella. Strö över den rivna osten.
5. Lägg grönsaksblandningen runt om falukorven. Tillsätt vinet. Tillaga falukorven i ca 25 minuter.
6. Servera falukorven med potatispuré.

Potatispuré:
10 potatisar
2,5 dl mjölk
2 msk smör
salt
vitpeppar

1. Skala potatisen och skär den i klyftor. Koka den mjuk.
2. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatispress. Tillsätt smör, salt och peppar.
3. Värm mjölken och tillsätt den. Rör runt.