Fredag och jag har fullt upp. Därför gör jag en pizzadeg på morgonen som får jäsa i kylskåpet under dagen. När jag kommer hem tar jag fram degen och efter ca 20 minuter bakar jag ut den. Sen får den jäsa i ytterligare 40 minuter innan jag toppar pizzan.
Pizzadeg 4 personer:
1/2 paket jäst
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 nypa socker
1 msk olivolja
ca 8-10 dl vetemjöl
1. Blanda jästen med lite av vattnet. Vattnet ska vara ljummet. Tillsätt salt, socker och olivolja och sedan mjölet. Rör till en smidig deg. Täck degbunken med plastfolie och ställ i kylskåpet till ett par timmar före servering, eller låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 1/2 timme.
2. Dela degen i 2 delar och kavla ut den på bakplåtspapper på två plåtar. Låt jäsa ytterligare 40 minuter.
Topping
1 gul lök
2 burkar hackade tomater
1 tsk socker
1/2 tsk salt
ansjovis eller sardeller (eller annan önskvärd ingrediens)
2 dl svarta oliver
4 msk kapris
(cayennepeppar)
2 mozzarella
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skiva löken och blanda den med lite olivolja. Då bränns den inte i ugnen.
3. Blanda de hackade tomaterna med socker och salt.
4. Fördel tomatblandningen på de färdigjästa pizzadegarna.
5. Fördela ansjovis, oliver, kapris, lök och mozzarella jämt över pizzadegarna.
6. Baka pizzorna i ugnen, 225 grader, i ca 25 minuter.
2009-10-22
Pumparisotto, grillad halloumi och tomatsallad
Pumparisotto 4 personer:
400-500 gram pumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost
1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.
Grilla eller stek halloumin.
Tomatsallad
6 söta tomater
1/2 röd lök
1 näve hackad persilja
olivolja
balsamvinäger
salt och peppar
Carnaroliris är ett italienskt ris som odlas i Piemonte och Lombardiet och används till risotto. Arborioris och vialone nano är andra italienska rissorter som används till risotto. Pröva de olika typerna och se vilken som passar dig bäst. Det viktiga när man lagar risotto är att tillsätta buljongen lite vartefter samt att röra under hela tillagningstiden. Det finns en genväg! Att använda tryckkokare. Det blir faktiskt jättebra men då måste man vara säker på doseringen av buljongen. Jag återkommer till hur man gör det.
400-500 gram pumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost
1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.
Grilla eller stek halloumin.
Tomatsallad
6 söta tomater
1/2 röd lök
1 näve hackad persilja
olivolja
balsamvinäger
salt och peppar
Carnaroliris är ett italienskt ris som odlas i Piemonte och Lombardiet och används till risotto. Arborioris och vialone nano är andra italienska rissorter som används till risotto. Pröva de olika typerna och se vilken som passar dig bäst. Det viktiga när man lagar risotto är att tillsätta buljongen lite vartefter samt att röra under hela tillagningstiden. Det finns en genväg! Att använda tryckkokare. Det blir faktiskt jättebra men då måste man vara säker på doseringen av buljongen. Jag återkommer till hur man gör det.
2009-10-21
Ugnstekta kycklinglår med marinerad lök och sallad
Ikväll lagar jag kycklinglår till middag. Till det serverar jag sallad med kikärtor och marinerad lök. På middagsbordet står också en bit brieost och hårt bröd.
Kycklinglår 4 personer
2-3 kycklinglår per person
salt
peppar
torkad timjan eller rosmarin
Sätt ugnen på 225 grader. Krydda kycklinglåren och lägg dem i en oljad ugnsfast form. Ugnsstek kycklinglåren i 25-30 minuter eller tills de är helt genomstekta. Linda en bit folie kring foten på några kycklinglår så kan barnen äta med händerna.
Marinerad lök
2 rödlökar
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt
peppar
Skiva rödlöken så tunt som möjligt. Blanda olivolja, balsamvinäger, salt och peppar i en skål. Tillsätt löken och rör om.
Sallad
isbergssallad
rosésallad eller ruccola
tomater
gurka
selleri (tunt skuren)
kikärtor
Blanda ingredienserna i en skål. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger. Vänta med att salta. Saltet gör att salladen blir urlakad.
19.25 i kväll visar TV8 ett härligt brittiskt matlagningsprogram "Two fat ladies", titta på det!
Kycklinglår 4 personer
2-3 kycklinglår per person
salt
peppar
torkad timjan eller rosmarin
Sätt ugnen på 225 grader. Krydda kycklinglåren och lägg dem i en oljad ugnsfast form. Ugnsstek kycklinglåren i 25-30 minuter eller tills de är helt genomstekta. Linda en bit folie kring foten på några kycklinglår så kan barnen äta med händerna.
Marinerad lök
2 rödlökar
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt
peppar
Skiva rödlöken så tunt som möjligt. Blanda olivolja, balsamvinäger, salt och peppar i en skål. Tillsätt löken och rör om.
Sallad
isbergssallad
rosésallad eller ruccola
tomater
gurka
selleri (tunt skuren)
kikärtor
Blanda ingredienserna i en skål. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger. Vänta med att salta. Saltet gör att salladen blir urlakad.
19.25 i kväll visar TV8 ett härligt brittiskt matlagningsprogram "Two fat ladies", titta på det!
2009-10-19
Caponata (sötsur grönsaksblandning)
I kväll håller jag föreläsning om min bok "Italiensk mat för dagen". Den ingår i en serie kostnadsberäknade kokböcker "Mat för dagen" med olika tema. Boken säljs för 30 kronor på www.matfordagen.se. Jag har emellertid förberett en siciliansk caponata (en sötsur grönsaksblandning) till middag. Till det får maken servera prosciutto crudo (lufttorkad italiensk skinka), mozzarella och bröd.
Caponata (4 personer)
1 stor aubergine
6 msk olivolja (kan behövas mer)
1 röd paprika
2 selleristjälkar
1/2 lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela skalade tomater
2 msk kapris
1/2 dl gröna urkärnade oliver
3 msk vitvinsvinäger
1-1 1/2 msk socker
salt
1. Skölj grönsakerna. Skär auberginen i ca 1,5 cm tjocka kuber. Häll 4 msk olivolja i en stekpanna och fräs auberginen under lock i ca 10 minuter.
2. Skär paprikan, sellerin och löken i munsbitar. Skiva vitlöken. Tillsätt dem och resten av oljan och låt fräsa utan lock tills grönsakerna börjar mjukna (ca 10 minuter).
3. Tillsätt tomat, kapris, oliver, vinäger och socker och låt koka ihop i ca 20 minuter under lock. Smaka av med salt. Servera rumstempererad. Blandningen håller i flera dagar.
Caponata (4 personer)
1 stor aubergine
6 msk olivolja (kan behövas mer)
1 röd paprika
2 selleristjälkar
1/2 lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela skalade tomater
2 msk kapris
1/2 dl gröna urkärnade oliver
3 msk vitvinsvinäger
1-1 1/2 msk socker
salt
1. Skölj grönsakerna. Skär auberginen i ca 1,5 cm tjocka kuber. Häll 4 msk olivolja i en stekpanna och fräs auberginen under lock i ca 10 minuter.
2. Skär paprikan, sellerin och löken i munsbitar. Skiva vitlöken. Tillsätt dem och resten av oljan och låt fräsa utan lock tills grönsakerna börjar mjukna (ca 10 minuter).
3. Tillsätt tomat, kapris, oliver, vinäger och socker och låt koka ihop i ca 20 minuter under lock. Smaka av med salt. Servera rumstempererad. Blandningen håller i flera dagar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)