Ikväll gör jag en sallad med räkor. Jag använder mig av stora ishavsräkor som säljs i lös vikt. De är goda och fasta i köttet.
För den som inte har en salladscentrifug vill jag tipsa om detta hjälpmedel som gör det lätt att skölja och framför allt att torka salladen i ett ögonblick. Det finns ingen anledning att köpa en dyr centrifug, även de mindre dyra fungerar utmärkt.
Trevlig helg! Vi ses på måndag! Cecilia
Sallad med räkor, avocado och grapefrukt:
600 gram räkor
blandad sallad, rucola, rosé-, maché-, isbergssallad
1 fänkål
2 avocado
2 grapefrukt
1 rödlök
salt
peppar
olivolja
1. Tina räkorna. Jag börjar alltid med att spola lite iskallt vatten över dem.
2. Skölj salladen och torka den. Dela upp den på 4 tallrikar.
3. Skölj och skiva fänkålen så tunt som möjligt. Lägg den ovanpå salladen.
4. Dela avocadon, gröp ur den och skär i tunna skivor. Tillsätt den.
5. Skala grapefrukten och skär ut klyfor utan skinn med en vass kniv. Tillsätt grapefruktfiléerna. När det är klart pressas den saft som är kvar i grapefrukten i en skål.
6. Tillsätt räkorna. Ringla olivolja över salladen. Låt var och en salta och peppra själv samt att eventuellt tillsätta lite av grapefruktsaften.
Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver
1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
2010-01-21
Torsdag: grön ärtsoppa, chevretoast
Kvällens soppa passar också utmärkt som förrätt. Toppa då varje portion med lite krutonger.
Grön ärtsoppa, ingredienser 4 personer:
1 kg djupfrysta ärtor
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
ca 1,5 liter vatten
(1 hönsbuljongtärning)
1/2-1 dl portvin
salt
peppar
1. Skala och dela löken, moroten och potatisarna i mindre bitar. Lägg dem och ärtorna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt eventuellt en buljongtärning.
2. Koka grönsakerna i ca 15 minuter eller tills potatisen och moroten är mjuka. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät.
3. Tillsätt salt, peppar och portvin.
Chèvretoast:
4 skivor gott vitt bröd
4 skivor chèvreost, ca 1 cm höga.
flytande honung
rucola
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Placera en skiva chèvre på varje brödbit.
3. Gratinera brödskivorna i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten fått färg och börjat mjukna.
4. Servera toasten toppad med rucola och lite ringlad honung.
Grön ärtsoppa, ingredienser 4 personer:
1 kg djupfrysta ärtor
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
ca 1,5 liter vatten
(1 hönsbuljongtärning)
1/2-1 dl portvin
salt
peppar
1. Skala och dela löken, moroten och potatisarna i mindre bitar. Lägg dem och ärtorna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt eventuellt en buljongtärning.
2. Koka grönsakerna i ca 15 minuter eller tills potatisen och moroten är mjuka. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät.
3. Tillsätt salt, peppar och portvin.
Chèvretoast:
4 skivor gott vitt bröd
4 skivor chèvreost, ca 1 cm höga.
flytande honung
rucola
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Placera en skiva chèvre på varje brödbit.
3. Gratinera brödskivorna i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten fått färg och börjat mjukna.
4. Servera toasten toppad med rucola och lite ringlad honung.
2010-01-20
Onsdag: bakad potatis med chili con carne, sallad
I England serveras ofta bakad potatis med chili con carne. Det har inspirerat mig till dagens middag. Jag använder hellre stora vanliga potatisar än bakpotatisar. De är ofta onödigt dyra och framförallt tycker jag inte att de är lika goda.
Ingredienser, 4 personer:
8-10 stora potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 grön chili
400 gram köttfärs
3 msk rapsolja
2 krm spiskummin
1 tsk oregano
(2 msk chipotlesås)
1 dl vatten
1 burk hackade tomater
1 tsk socker
1 lagerblad
1 burk vita eller svarta bönor
gräddfil
riven ost
1 lime
färsk koriander
1. Skölj potatisen och stick några hål i den. Baka den sedan i 225 grader varm ugn i ca 50 minuter.
2. Finhacka löken, vitlöken och chilin. Ta bort fröna om du inte vill att det ska bli så starkt.
3. Fräs löken och köttfärsen i oljan.
4. Tillsätt spiskummin, oregano, chipotlesås, vatten, tomat, socker och lagerblad. Låt koka ihop under lock i ca 15 minuter.
5. Tillsätt bönorna och rör försiktigt så att bönorna inte mosas.
6. Servera varje potatis med chilin. Ställ fram gräddfil, riven ost, limeklyftor och färsk koriander som tillbehör.
Ingredienser, 4 personer:
8-10 stora potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 grön chili
400 gram köttfärs
3 msk rapsolja
2 krm spiskummin
1 tsk oregano
(2 msk chipotlesås)
1 dl vatten
1 burk hackade tomater
1 tsk socker
1 lagerblad
1 burk vita eller svarta bönor
gräddfil
riven ost
1 lime
färsk koriander
1. Skölj potatisen och stick några hål i den. Baka den sedan i 225 grader varm ugn i ca 50 minuter.
2. Finhacka löken, vitlöken och chilin. Ta bort fröna om du inte vill att det ska bli så starkt.
3. Fräs löken och köttfärsen i oljan.
4. Tillsätt spiskummin, oregano, chipotlesås, vatten, tomat, socker och lagerblad. Låt koka ihop under lock i ca 15 minuter.
5. Tillsätt bönorna och rör försiktigt så att bönorna inte mosas.
6. Servera varje potatis med chilin. Ställ fram gräddfil, riven ost, limeklyftor och färsk koriander som tillbehör.
2010-01-18
Tisdag: laxfilé med kikärts- och spenatsallad, vitlöksbröd
Lax med kikärts- och spenatsallad, ingredienser 4 personer:
800 gram laxfilé
salt
peppar
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
cayennepeppar
1 paket färsk spenat
1 burk kikärtor
1 tsk honung
saften av 1 lime eller citron
1. Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra på laxen. Tillaga laxen i ugnen i ca 20 minuter.
2. Halvera och skiva rödlöken.
3. Skala vitlöken och hetta upp den i olivoljan så att oljan får smak av vitlöken. Ta sedan bort vitlöken.
4. Skölj kikärtorna och torka dem. Lägg dem i den heta oljan och fräs kort. Tillsätt rödlöken och fräs ytterligare ett par minuter tills löken mjuknar. Tillsätt honungen och rör runt. Låt kikärtorna svalna något.
5. Avsluta med att blanda ner spenaten och att pressa lime eller citron över kikärtorna.
Vitlöksbröd:
1 baguette, delad på längden och skuren i bitar
smör
2 vitlöksklyftor
1. Pressa vitlöken över brödskivorna.
2. Hyvla lite smör över varje skiva.
3. Rosta brödet under grillen i ugnen, 250 grader, i några minuter tills brödet fått lite färg.
800 gram laxfilé
salt
peppar
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
cayennepeppar
1 paket färsk spenat
1 burk kikärtor
1 tsk honung
saften av 1 lime eller citron
1. Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra på laxen. Tillaga laxen i ugnen i ca 20 minuter.
2. Halvera och skiva rödlöken.
3. Skala vitlöken och hetta upp den i olivoljan så att oljan får smak av vitlöken. Ta sedan bort vitlöken.
4. Skölj kikärtorna och torka dem. Lägg dem i den heta oljan och fräs kort. Tillsätt rödlöken och fräs ytterligare ett par minuter tills löken mjuknar. Tillsätt honungen och rör runt. Låt kikärtorna svalna något.
5. Avsluta med att blanda ner spenaten och att pressa lime eller citron över kikärtorna.
Vitlöksbröd:
1 baguette, delad på längden och skuren i bitar
smör
2 vitlöksklyftor
1. Pressa vitlöken över brödskivorna.
2. Hyvla lite smör över varje skiva.
3. Rosta brödet under grillen i ugnen, 250 grader, i några minuter tills brödet fått lite färg.
Måndag: pasta med broccoli, russin och pinjenötter
I denna sicilianska rätt kombineras sött och salt. Det är ganska vanligt på Sicilien. Här använder man till skillnad från i många andra delar av Italien frukt och nötter i maten som i dagens middag. Det passar också bra att ersätta pinjenötterna med alternativt lägga till knaperstekt bacon i receptet nedan.
Pasta med broccoli, ingredienser 4 personer:
500 gram gnocchi eller annan kort pasta
500 gram broccoli
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 näve russin, helst sultanrussin
1-2 peperoncino (eller cayennepeppar)
1/2 dl vitt vin eller vatten
1 näve rostade pinjenötter
rikligt med parmesanost
1. Skölj broccolin och dela den i mindre bitar. Använd också den finare delen av skaftet. Skär det i små bitar. Finhacka vitlöken och fräs den och skaftbitarna i olivoljan på svag värme i några minuter.
2. Tillsätt resten av broccolin, russin, peperoncino och vin eller vatten. Sätt på ett lock och tillaga i ytterligare ca 15 minuter eller tills broccolin mjuknat.
3. Rosta pinjenötterna i en stekpanna.
4. Koka pastan och blanda med broccolin och pinjenötterna. Toppa varje portion med rikligt med parmesanost.
Pasta med broccoli, ingredienser 4 personer:
500 gram gnocchi eller annan kort pasta
500 gram broccoli
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 näve russin, helst sultanrussin
1-2 peperoncino (eller cayennepeppar)
1/2 dl vitt vin eller vatten
1 näve rostade pinjenötter
rikligt med parmesanost
1. Skölj broccolin och dela den i mindre bitar. Använd också den finare delen av skaftet. Skär det i små bitar. Finhacka vitlöken och fräs den och skaftbitarna i olivoljan på svag värme i några minuter.
2. Tillsätt resten av broccolin, russin, peperoncino och vin eller vatten. Sätt på ett lock och tillaga i ytterligare ca 15 minuter eller tills broccolin mjuknat.
3. Rosta pinjenötterna i en stekpanna.
4. Koka pastan och blanda med broccolin och pinjenötterna. Toppa varje portion med rikligt med parmesanost.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)