2011-09-08

Fredag: räkor i svartpepparsås med wokade grönsaker

Räkor i svartpepparsås med wokade grönsaker, 4 personer:
2 msk kinesisk soja
2 msk kinesiskt matlagningsvin (torr sherry går också bra)
2 msk ostronsås
1,5 tsk socker
2 msk svartpepparkorn
4 msk smör
1 röd chili
2 cm färsk ingefär
4 vitlöksklyftor
800 gram råa räkor

1. Blanda ihop soja, vin, ostronsås och socker.
2. Stöt pepparkornen i en mortel och rosta dem hastigt i en stekpanna. Lägg dem sedan åt sidan.
3. Smält smöret, tillsätt chili, ingefära och vitkök och fräs någon minut.
4. Tillsätt räkorna och fräs hastigt i några minuter. Strö över svartpepparn och rör runt.
5. Avsluta med att tillsätta såsen och koka ihop tills den tjocknat något. Servera räkorna med wokade grönsaker, t ex purjolök, sockerärtor, fänkål, grön paprika och broccoli.

Torsdag: majssoppa

Servera soppan med tortillas fyllda med ost och lite finhackad chili. Jag brukar värma tortillabröden i en stekpanna men det går bra även i mikron.

Majssoppa, 4 personer
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 liten gul lök
700 gram majskorn (tinade frysta)
1-2 potatisar
7 dl mjölk
3 dl höns- eller grönsaksbuljong
salt och svartpeppar

1. Finhacka löken och vitlöksklyftan. Fräs dem i oljan. (Tillsätt lite paprikapulver.)
2. Skala potatisen och skär den i bitar. Tillsätt den, majsen, mjölken och buljongen och låt soppan sjuda i ca 5 minuter. Mixa den sedan slät.
3. Smaka av med salt och peppar.

2011-09-06

Onsdag: wokade grönsaker

Wokade grönsaker, 4 personer:
3 msk rapsolja
1 knippe broccoli
1 röd paprika
2 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
2 morötter
1 mangold
1 apelsin+lite lite socker
1 msk soja
400 gram nudlar

1. Värm oljan i en wokpanna.
2. Börja med att fräsa broccolin. Tillsätt sedan paprika, ingefära, vitlök, purjolök, morötter och mangold. Fräs ytterligare några minuter. Avsluta med att tillsätta apelsinsaft och soja.
3. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet.

Tisdag: fiskfilé med paprika

Fiskfilé med paprika, 4 personer:
600 gram fiskfiléer, t ex rödspätta
1 lök
1 grön paprika
1 röd paprika
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
2 dl kaffegrädde
salt och peppar
1 näve färsk persilja

1. Skiva löken, vitlöken och paprikan och fräs dem gyllene i oljan.
2. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vinet och grädden och sjud i ca 5 minuter. Salta och peppra.
3. Tillsätt fisken och sjud den tills den är färdig, några minuter.
4. Avsluta med att tillsätta persiljan och servera med potatis eller ris.

2011-09-04

Måndag: grönsakslasagne

Lasagne med grönsaker, 4 personer:
1 lök
1 zucchini
1/2 aubergine
1 paprika
150 gram champinjoner
1 paket färsk spenat (den grövre varianten)
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
salt
peppar
500 gram lasagneplattor (som inte behöver förkokas)
1 dl riven parmesanost
bechamelsås (se recept nedan)

1. Skölj grönsakerna och skär dem och löken i mindre bitar. Fräs dem mjuka (inte spenaten) lätt i olivoljan. Avsluta med att tillsätta spenaten och fräsa kort.
2. Tillsätt tomaten, lite socker, salt och peppar och låt såsen koka ihop kort.
3. Förbered bechamelsåsen enligt nedan.
4. Lägg ett tunt lager grönsaker och bechamelsås i botten av en ugnsfast form. Lägg några lasagneplattor ovanpå. Uppreppa med grönsaker, riven parmesanost och bechamelsås ett par gånger. Det sista lagret ska bestå av bechamelsås.
5. Tillaga lasagnen i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.

Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk

Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.