2012-02-17

Fredag: spaghetti con sugo di pesce

Nästa och nästnästa vecka blir det inga recept. Från och med den 5 mars ligger bloggen återigen på www.ceciliasvardagsmat.blogger.com

Spaghetti med fisk, 4 personer:
300 gram färsk fisk, t ex uerfilé
400 gram körsbärstomater
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl vitt vin
olivolja
salt
peperoncino
1 näve färsk persilja

1. Halvera 2 vitlöksklyftor och fräs dem i olivoljan så att oljan tar smak av vitlöken.
2. Finhacka löken och skär fisken i munsbitar. Skölj tomaterna.Tillsätt allt och fräs i ett par minuter. Salta och tillsätt vinet, låt det koka in.
3. Avsluta med att tillsätta peperoncino eller peppar, färsk persilja och eventuellt lite färskriven vitlök.

2012-02-16

Torsdag: rödbetssoppa

Servera gräddfil eller turkisk youghurt smaksatt med valfria örter till soppan.

Rödbetssoppa, 4 personer:
1 kg rödbetor
2 potatisar
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk strösocker
12 dl buljong (helst egen köttbuljong, annars kyckling- eller grönsaksbuljong)
salt
peppar

1. Skala och skär rödbetorna, potatisen och moroten i bitar.
2. Skala och finhacka löken, vitlöken och ingefäran och fräs dem i smöret och oljan.
3. Tillsätt rödbetor, potatis, morot och socker och fräs ytterligare kort. Häll på buljongen och låt koka i ca 20 minuter.
4. Mixa soppan slät med stavmixer.


Smuldegspaj med äpplen:
100 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
4 äpplen

Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Skala och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en smord form. Täck äpplena med smuldegen. Grädda i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

2012-02-15

Onsdag: verdure al forno

Jag serverar dagens rätt med grillad halloumi, grönsallad och prosciutto crudo.

Grönsaker i ugn, 4 personer:
3 gula lökar
2 röda paprikor
4 tomater
4 potatisar
1 aubergine
1 zucchini
salt och pepper

1. Skölj alla grönsakerna och skiva dem i knappt centimetertjocka skivor, potatisen något tunnare.
2. Lägg dem i en oljad långpanna. Ringla över lite olivolja, salta och peppra.
3. Tillaga grönsakerna i 225 grader varm ugn i ca 35 minuter.

2012-02-14

Tisdag: indiska räkor

Indiska räkor i spenat, 4 personer:
500 gram stora skalade räkor
250 gram bladspenat, den frysta blir bäst och då helst tinad
1/2 gul lök
2 msk tomatpuré
2 tsk gul "vanlig" curry
4 msk rapsolja
1 dl vatten
lite citronsaft
lite honung

1. Börja med att skiva löken och fräsa den i 2 msk olja. Tillsätt spenaten, curryn och tomatpurén efter ett tag och fräs ytterligare.
2. Tillsätt vattnet och ytterligare 2 msk rapsolja. Smaka av med lite pressad citron och honung och låt sedan koka ihop under lock i ca 15 minuter. Koka under tiden riset.
3. Avsluta med att tillsätta räkorna och låt dem bli varma. Servera med det nykokta riset.

2012-02-13

Måndag: spaghetti alla carbonara

Servera dagens rätt med en tomatsallad med rödlök och persilja.

Ingredienser 4 personer:
1-1 1/2 paket bacontärningar
2 msk olivolja
1/2-1 gul lök (kan uteslutas, men jag tycker att det passar utmärkt!)
1 dl parmesanost
4 äggulor
ev. 4 msk grädde
rikligt med svartpeppar
400-500 gram spaghetti

1. Koka upp pastavattnet.
2. Fräs bacontärningarna i en stekpanna tills de fått färg.
3. Hacka löken.
4. Tillsätt olivoljan och löken och fräs tills löken blivit mjuk och gyllene.
5. Vispa ihop äggulor, grädde, riven parmesanost och svartpeppar.
6. Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
7. Häll av pastavattnet och blanda ihop allting. Servera!