Ugnsstekt forell med kokt potatis och haricots verts 4 personer:
4 portionsforeller
färsk rosmarin
4 vitlöksklyftor
salt
1 citron
1. Skölj forellerna och torka dem. Placera dem i en ugnsfast form. Lägg en kvist rosmarin och en klyfta vitlök i varje forell. Salta med grovt salt ovanpå fiskarna. Se till att saltet stannar utanpå fisken.
2. Tillaga fiskarna i 175 grader varm ugn i ca 20 minuter. Fiskarna är klara när skinnet går att lyfta bort utan problem.
3. Servera fisken med kokt potatis, haricots verts, en riktigt god olivolja och eventuellt lite citronsaft.
Haricots verts 4 personer:
250 gram haricots verts (eller mer)
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 näve persilja
salt
1. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Tillsätt bönorna och låt dem fräsa under lock tills de blivit mjuka. Det tar ca 20 minuter. Det kan behövas lite vatten mot slutet av tillagningen.
2. Pressa vitlöksklyftorna. Tillsätt vitlöken och balsamvinägern och blanda om. Smaka av med salt. Avsluta med att tillsätta persiljan.
2009-10-29
2009-10-27
Linssoppa
Torsdag! Då vill jag ha soppa och efterrätt! Ugnstekta äpplen med glass, jättegott!
Linssoppa, 4 personer:
4 dl gröna linser
1 gul lök
2 potatisar
1 morot
1 zucchini
4 msk olivolja
1,2 liter buljong
1 lagerblad
salt
peppar
1. Skölj linserna och lägg dem i blöt enligt anvisningarna på paketet (eller på morgonen). Blötläggning är inte nödvändig men förkortar koktiden.
2. Skala potatis och morötter. Riv dem och zucchinin på ett rivjärna. Finhacka löken. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan. Salta och peppra.
3. Tillsätt lagerblad, buljong och linser. Koka ihop i ca 20 minuter eller tills linserna är färdiga.
4. Servera soppan toppad med lite god olivolja och parmesanost.
Om du tycker att det tar för lång tid med gröna linser kan du använda röda linser. Koktiden är kortare. Jag tycker emellertid att gröna linser är godare.
Ibland vill jag ha currysmak på linssoppan. Då tillsätter jag 1-1 1/2 msk curry medan jag fräser grönsakerna.
Ugnstekta äpplen 4 personer:
6 äpplen
2 msk socker
25 gram smör
1 tsk kanel
1 dl sirap
1. Skölj och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Tillsätt sockret och kanelen. Hyvla smöret och fördela jämt.
3. Baka äpplena i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Jag vill har äpplena ganska fasta. Tillsätt sirapen efter ca 10 minuter. Servera äpplena med en god vaniljglass.
Linssoppa, 4 personer:
4 dl gröna linser
1 gul lök
2 potatisar
1 morot
1 zucchini
4 msk olivolja
1,2 liter buljong
1 lagerblad
salt
peppar
1. Skölj linserna och lägg dem i blöt enligt anvisningarna på paketet (eller på morgonen). Blötläggning är inte nödvändig men förkortar koktiden.
2. Skala potatis och morötter. Riv dem och zucchinin på ett rivjärna. Finhacka löken. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan. Salta och peppra.
3. Tillsätt lagerblad, buljong och linser. Koka ihop i ca 20 minuter eller tills linserna är färdiga.
4. Servera soppan toppad med lite god olivolja och parmesanost.
Om du tycker att det tar för lång tid med gröna linser kan du använda röda linser. Koktiden är kortare. Jag tycker emellertid att gröna linser är godare.
Ibland vill jag ha currysmak på linssoppan. Då tillsätter jag 1-1 1/2 msk curry medan jag fräser grönsakerna.
Ugnstekta äpplen 4 personer:
6 äpplen
2 msk socker
25 gram smör
1 tsk kanel
1 dl sirap
1. Skölj och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Tillsätt sockret och kanelen. Hyvla smöret och fördela jämt.
3. Baka äpplena i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Jag vill har äpplena ganska fasta. Tillsätt sirapen efter ca 10 minuter. Servera äpplena med en god vaniljglass.
Spansk bondomelett
Onsdag kväll äter vi spansk bondomelett med salsa, sallad, tunna skivor av en italiensk rosmarinskinka, ett gott surdegsbröd (från bageriet) och tapenade. Börja med att tillaga salsan.
Salsa 4 personer:
1 grön paprika
1/2 lök
2 msk olivolja
cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger
1. Finhacka löken och paprikan. Fräs den mjuk i oljan.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. 1 krm cayennepappar räcker om du inte vill ha det så starkt. Låt koka ihop medan du tillagar omeletten. Salsan kan även göras i förväg och serveras rumstempererad. Den håller dessutom i flera dagar.
Bondomelett 4 personer:
8 potatisar
2 msk olivolja
1 lök
8 ägg
1/2 dl mjölk
salt
peppar
1. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Fräs den i olivoljan tills den blivit mjuk. Använd lock på stekpannan. Du kan också koka potatisen först och fräsa den direkt med löken.
2. Tillsätt löken och fräs den gyllene. Salta och peppra.
3. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta. Häll blandningen över potatisen och löken och stek tills omeletten är färdig och äggen stelnat. Det går också bra att lägga över potatisen och löken i en ugnsfast form och tillaga omeletten i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter.
Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
salt
peppar
Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.
Salsa 4 personer:
1 grön paprika
1/2 lök
2 msk olivolja
cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger
1. Finhacka löken och paprikan. Fräs den mjuk i oljan.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. 1 krm cayennepappar räcker om du inte vill ha det så starkt. Låt koka ihop medan du tillagar omeletten. Salsan kan även göras i förväg och serveras rumstempererad. Den håller dessutom i flera dagar.
Bondomelett 4 personer:
8 potatisar
2 msk olivolja
1 lök
8 ägg
1/2 dl mjölk
salt
peppar
1. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Fräs den i olivoljan tills den blivit mjuk. Använd lock på stekpannan. Du kan också koka potatisen först och fräsa den direkt med löken.
2. Tillsätt löken och fräs den gyllene. Salta och peppra.
3. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta. Häll blandningen över potatisen och löken och stek tills omeletten är färdig och äggen stelnat. Det går också bra att lägga över potatisen och löken i en ugnsfast form och tillaga omeletten i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter.
Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
salt
peppar
Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.
2009-10-26
Laxpudding
Jag älskar laxpudding, men inte om den är full av äggstanning. Därför gör jag en mindre puddinglik och mer gratänglik variant. Till laxpuddingen serverar jag en grönsallad och hårt bröd.
Ingredienser 4 personer:
1/2 purjolök
2 msk rapsolja
citron
1 knippe dill
300 gram rökt lax
10 potatisar
2 ägg
2,5 dl kaffegrädde
1 dl mjölk
salt
vitpeppar
(skirat smör)
1. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i rapsoljan. Pressa lite citronsaft över den. Blanda i lite dill.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg ett lager potatis i botten av en smord ugnsfast form.
3. Lägg ett lager lax på potatisen. Fördela hälften av purjolöken på laxen och fortsätt med ytterligare ett lager. Det sista lagret ska bestå av potatis.
4. Vispa ihop ägg, kaffegrädde, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över laxen och potatisen. Tillaga i 175 grader varm ugn i ca 50 minuter.
5. Servera med skirat smör och en citronskiva. Jag hoppar ofta över det skirade smöret. Istället tar jag några droppar tabasco på laxpuddingen. Pröva det!
Ingredienser 4 personer:
1/2 purjolök
2 msk rapsolja
citron
1 knippe dill
300 gram rökt lax
10 potatisar
2 ägg
2,5 dl kaffegrädde
1 dl mjölk
salt
vitpeppar
(skirat smör)
1. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i rapsoljan. Pressa lite citronsaft över den. Blanda i lite dill.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg ett lager potatis i botten av en smord ugnsfast form.
3. Lägg ett lager lax på potatisen. Fördela hälften av purjolöken på laxen och fortsätt med ytterligare ett lager. Det sista lagret ska bestå av potatis.
4. Vispa ihop ägg, kaffegrädde, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över laxen och potatisen. Tillaga i 175 grader varm ugn i ca 50 minuter.
5. Servera med skirat smör och en citronskiva. Jag hoppar ofta över det skirade smöret. Istället tar jag några droppar tabasco på laxpuddingen. Pröva det!
2009-10-25
Spaghetti alla carbonara
En riktigt god carbonara smakar fantastiskt och går snabbt att laga till. Jag använder bacontärningar, vanligt bacon eller rökt sidfläsk. Inte alltid, men ofta, använder jag lite grädde. Jag serverar gärna en tomatsallad efter carbonaran. Om jag dessutom får ett glas rött vin till pastan är middagen fulländad.
Ingredienser 4 personer:
1-1 1/2 paket bacontärningar
2 msk olivolja
1/2-1 gul lök (kan uteslutas, men jag tycker att det passar utmärkt!)
1 dl parmesanost
4 äggulor
ev. 4 msk grädde
rikligt med svartpeppar
400-500 gram spaghetti
1. Koka upp pastavattnet.
2. Fräs bacontärningarna i en stekpanna tills de fått färg.
3. Hacka löken.
4. Tillsätt olivoljan och löken och fräs tills löken blivit mjuk och gyllene.
5. Vispa ihop äggulor, grädde, riven parmesanost och svartpeppar.
6. Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
7. Häll av pastavattnet och blanda ihop allting. Servera!
Ingredienser 4 personer:
1-1 1/2 paket bacontärningar
2 msk olivolja
1/2-1 gul lök (kan uteslutas, men jag tycker att det passar utmärkt!)
1 dl parmesanost
4 äggulor
ev. 4 msk grädde
rikligt med svartpeppar
400-500 gram spaghetti
1. Koka upp pastavattnet.
2. Fräs bacontärningarna i en stekpanna tills de fått färg.
3. Hacka löken.
4. Tillsätt olivoljan och löken och fräs tills löken blivit mjuk och gyllene.
5. Vispa ihop äggulor, grädde, riven parmesanost och svartpeppar.
6. Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
7. Häll av pastavattnet och blanda ihop allting. Servera!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)