Den här salladen är inspirerad av Jamie Oliver.
Sallad med ugnstekta morötter, 4 personer:
500 gram färska morötter
1 vitlöksklyfta
timjan
olivolja
1/2 apelsin
1/2 citron
1 röd chili
2 avocado
blandad sallad
1 näve pinjenötter
200 gram fetaost eller mozzarella för en mildare smak
1. Skölj morötterna och lägg dem på en oljad plåt med timjan. Tillaga dem i 200 grader varm ugn i ca 30 minuter.
2. Rosta pinjenötterna gyllene i en stekpanna. Passa noga, det går fort!
3. Skölj salladen och skiva avocadon.
4. Pressa saften ur citronen och apelsinen och blanda med olivolja, finhackad chili (utan fröna) och pressad vitlök.
5. Ta fram morötterna, salta och peppra och lägg dem på ett fat.
6. Toppa med övriga ingredienser och avsluta med ringla över dressing. Servera med ett gott bröd.
2010-08-20
Fredag: spättafiléer med spenat och mandelflarn
Spättafiléer med spenat och mandel, 4 personer:
2 charlottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 msk olivolja
500 gram bladspenat
salt
peppar
1 msk mandelflarn/person
600-800 gram fiskfiléer
mjöl
1. Finhacka löken och halvera vitlöksklyftan. Fräs dem lite i olivoljan. Tillsätt spenaten och lite vätska om du använder färsk bladspenat. Låt koka ihop under lock. Avsluta med att tillsätta lite smör och salt.
2. Blanda mjöl, salt och peppar och vänd fiskfiléerna i det. Stek dem gyllene och lägg dem sedan på en bädd av spenat. Fräs mandelflarnen gyllene i resten av smöret och toppa sedan fisken med dem. Servera med potatis eller bröd.
2 charlottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 msk olivolja
500 gram bladspenat
salt
peppar
1 msk mandelflarn/person
600-800 gram fiskfiléer
mjöl
1. Finhacka löken och halvera vitlöksklyftan. Fräs dem lite i olivoljan. Tillsätt spenaten och lite vätska om du använder färsk bladspenat. Låt koka ihop under lock. Avsluta med att tillsätta lite smör och salt.
2. Blanda mjöl, salt och peppar och vänd fiskfiléerna i det. Stek dem gyllene och lägg dem sedan på en bädd av spenat. Fräs mandelflarnen gyllene i resten av smöret och toppa sedan fisken med dem. Servera med potatis eller bröd.
2010-08-19
Torsdag: zucchinisoppa, hallon och vispad grädde
Det blir hallon till efterrätt. Till det serverar jag vispad grädde som jag smaksatt med pressad citron och florsocker.
Zucchinisoppa, 4 personer:
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
500 gram zucchini
3 potatisar
1 näve persilja
1,2 liter höns- eller grönsaksbuljong
1. Hacka löken och vitlöken och fräs dem i olivoljan.
2. Skölj och skiva zucchinin. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Tillsätt dem och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt buljongen och persiljan och koka i ca 15 minuter. Mixa soppan slät.
4. Servera varje portion med lite tomattopping, ringlad olivolja och parmesanost samt ett gott bröd till.
Tomatröra:
6 tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite färsk hackad persilja
salt
1. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär den sedan i små bitar och lägg i en skål.
2. Tillsätt balsamvinäger, olivolja och persilja. Smaka av med salt.
Zucchinisoppa, 4 personer:
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
500 gram zucchini
3 potatisar
1 näve persilja
1,2 liter höns- eller grönsaksbuljong
1. Hacka löken och vitlöken och fräs dem i olivoljan.
2. Skölj och skiva zucchinin. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Tillsätt dem och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt buljongen och persiljan och koka i ca 15 minuter. Mixa soppan slät.
4. Servera varje portion med lite tomattopping, ringlad olivolja och parmesanost samt ett gott bröd till.
Tomatröra:
6 tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite färsk hackad persilja
salt
1. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär den sedan i små bitar och lägg i en skål.
2. Tillsätt balsamvinäger, olivolja och persilja. Smaka av med salt.
2010-08-18
Onsdag: caesarsallad
Caesarsallad, 4 personer:
1-2 romansalladshuvuden beroende på storlek
6-8 skivor vitt bröd
2 msk smör
500 gram kycklinglårfilé eller kycklingfilé
2 msk olivolja
2 äggulor
1/2 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
1,5 dl grovt riven parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
8 sardeller (1 liten burk)
2 msk mjölk
1 tsk worchestersås
1. Skölj och torka salladen.
2. Skär brödet i tärningar. Stek dem i smöret. Krydda med salt och valfria örter. Jag brukar ta lite lökpulver och provencalska kryddor.
3. Skär kycklingen i lagom stora munsbitar och fräs dem i olivolja.
4. Vispa äggulorna med en elvisp och häll sakta i oliv- och rapsoljan. Vispa tills du fått en tjock konsistens. Riv vitlöken och tillsätt den, citronsaft, mjölk och worchestersåsen.
5. Blanda salladen med dressingen och tillsätt sedan sardeller skurna i mindre bitar och riven parmesanost. Låt var och en ta brödkrutonger själv så att de inte blir soggiga.
1-2 romansalladshuvuden beroende på storlek
6-8 skivor vitt bröd
2 msk smör
500 gram kycklinglårfilé eller kycklingfilé
2 msk olivolja
2 äggulor
1/2 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
1,5 dl grovt riven parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
8 sardeller (1 liten burk)
2 msk mjölk
1 tsk worchestersås
1. Skölj och torka salladen.
2. Skär brödet i tärningar. Stek dem i smöret. Krydda med salt och valfria örter. Jag brukar ta lite lökpulver och provencalska kryddor.
3. Skär kycklingen i lagom stora munsbitar och fräs dem i olivolja.
4. Vispa äggulorna med en elvisp och häll sakta i oliv- och rapsoljan. Vispa tills du fått en tjock konsistens. Riv vitlöken och tillsätt den, citronsaft, mjölk och worchestersåsen.
5. Blanda salladen med dressingen och tillsätt sedan sardeller skurna i mindre bitar och riven parmesanost. Låt var och en ta brödkrutonger själv så att de inte blir soggiga.
2010-08-16
Tisdag: fisksoppa
Fiskgryta 4 personer:
600 gram sej eller torsk
300 gram räkor (djupfrysta ishavsräkor i lös vikt passar bra)
1 lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja
1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Finhacka löken och vitlöken, skala och riv moroten. Skiva fänkålen i lagom stora bitar.
3. Fräs grönsakerna kort i olivoljan. Tillsätt cayennepeppar och saffran.
4. Skala potatisen och skär den i munsbitar. Tillsätt den, vitt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
5. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
6. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.
Vitlöksbröd:
1 baguette
2 msk olivolja
20 gram smör
2 vitlöksklyftor
Dela baguetten och skär den i decimeterlånga bitar. Pressa vitlöken och blanda den med smör och olivolja. Bred blandningen på brödet. Rosta brödet i ugnen (225 grader) i ca 5 minuter. Passa noga så att det inte bränner.
Aioli:
1 äggula
knappt 1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.
Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!
600 gram sej eller torsk
300 gram räkor (djupfrysta ishavsräkor i lös vikt passar bra)
1 lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja
1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Finhacka löken och vitlöken, skala och riv moroten. Skiva fänkålen i lagom stora bitar.
3. Fräs grönsakerna kort i olivoljan. Tillsätt cayennepeppar och saffran.
4. Skala potatisen och skär den i munsbitar. Tillsätt den, vitt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
5. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
6. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.
Vitlöksbröd:
1 baguette
2 msk olivolja
20 gram smör
2 vitlöksklyftor
Dela baguetten och skär den i decimeterlånga bitar. Pressa vitlöken och blanda den med smör och olivolja. Bred blandningen på brödet. Rosta brödet i ugnen (225 grader) i ca 5 minuter. Passa noga så att det inte bränner.
Aioli:
1 äggula
knappt 1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.
Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!
2010-08-15
Måndag: pasta quattro formaggi
Nu är jag tillbaka från semestern. I kväll blir det pasta "ai quattro formaggi", dvs pasta med en sås bestående av fyra sorters ost.
I stället för nötter kan du använda körsbärstomater om du är mer sugen på det. Jag serverar sallad efter pastan.
Ingredienser 4 personer:
500 gram pasta
50 gram gryère
50 gram västerbotten
50 gram herrgårdost
20 gram parmesanost
1 msk smör
1 msk mjöl
1 dl mjölk
1 näve valnötskärnor
salt
1 tråg rucola
1. Smält smöret och rör ut mjölet så att det inte klumpar sig.
2. Tillsätt mjölken och rör slätt.
3. Riv ostarna (inte parmesanosten) på ett rivjärn och tillsätt dem så att de smälter. Smaka av och salta efter smak.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och blanda sedan den nykokta pastan med såsen. Låt var och en tillsätta parmesanost, rucola och lite valnötter.
I stället för nötter kan du använda körsbärstomater om du är mer sugen på det. Jag serverar sallad efter pastan.
Ingredienser 4 personer:
500 gram pasta
50 gram gryère
50 gram västerbotten
50 gram herrgårdost
20 gram parmesanost
1 msk smör
1 msk mjöl
1 dl mjölk
1 näve valnötskärnor
salt
1 tråg rucola
1. Smält smöret och rör ut mjölet så att det inte klumpar sig.
2. Tillsätt mjölken och rör slätt.
3. Riv ostarna (inte parmesanosten) på ett rivjärn och tillsätt dem så att de smälter. Smaka av och salta efter smak.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och blanda sedan den nykokta pastan med såsen. Låt var och en tillsätta parmesanost, rucola och lite valnötter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)