Räkfyllda spättafiléer, 4 personer:
600 gram spättafiléer
150 gram skalade räkor
1 purjolök
1 röd paprika
3 msk rapsolja
1 msk vetemjöl
saften av 1/2 citron
salt
peppar
1,5 dl vitt vin
1,5 dl grädde
1/2 fiskbuljongtärning
1 näve färsk persilja
1. Börja med att skiva purjolöken och paprikan och fräs dem lätt i rapsoljan. Sikta över mjölet och rör om. Pressa över citronsaften.
2. Tillsätt vin, grädde och fiskbuljong och låt koka ihop ett par minuter. Salta och peppra.
3. Fyll spättafiléerna med räkor och rulla ihop dem. Sjud dem sedan i såsen under lock i ca 5 minuter eller tills fisken är färdig.
4. Avsluta med att strö över persiljan.
2010-05-27
Torsdag: tomat- och paprikasoppa, chevrekräm
Servera dagens soppa med ett gott bröd och chevrekrämen nedan.
Tomat- och paprikasoppa, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 röda paprikor (ersätt absolut inte med gröna)
4 skivor vitt bröd
2 burkar hackad tomat
1,5 tsk socker
1,2 liter grönsaksbuljong (1 buljongtärning räcker om du inte kokar egen buljong)
peppar
salt
1 näve färsk basilika
1. Börja med att hacka löken och vitlöken och skära paprikan i bitar. Fräs dem lätt i olivoljan.
2. Tillsätt bröd, tomat, socker och buljong. Låt koka ihop i ca 20 minuter.
3. Smaka av med salt och peppar.
4. Tillsätt basilika och mixa soppan! Jag mixar inte hela soppan utan låter den se lite grövre ut.
5. Servera varje portion med lite ringlad olivolja.
Chevrekräm:
100 gram chèvreost
100 gram kesella
lite olivolja
svartpeppar
lite färsk timjan
1. Blanda chevren med de övriga ingredienserna till en slät röra.
Tomat- och paprikasoppa, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 röda paprikor (ersätt absolut inte med gröna)
4 skivor vitt bröd
2 burkar hackad tomat
1,5 tsk socker
1,2 liter grönsaksbuljong (1 buljongtärning räcker om du inte kokar egen buljong)
peppar
salt
1 näve färsk basilika
1. Börja med att hacka löken och vitlöken och skära paprikan i bitar. Fräs dem lätt i olivoljan.
2. Tillsätt bröd, tomat, socker och buljong. Låt koka ihop i ca 20 minuter.
3. Smaka av med salt och peppar.
4. Tillsätt basilika och mixa soppan! Jag mixar inte hela soppan utan låter den se lite grövre ut.
5. Servera varje portion med lite ringlad olivolja.
Chevrekräm:
100 gram chèvreost
100 gram kesella
lite olivolja
svartpeppar
lite färsk timjan
1. Blanda chevren med de övriga ingredienserna till en slät röra.
2010-05-26
Onsdag: lammfärsbiffar i tomatsås med ugnstekt potatis och sallad
Lammfärsbiffar, 4 personer:
400 gram lammfärs
3 msk ströbröd
1,5 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1 tsk salt
peppar
1. Börja med att låta ströbrödet svälla i vattnet.
2. Pressa vitlöken och finhacka persilja. Tillsätt dem och de övriga ingredienserna och blanda väl.
3. Forma färsen till biffar och stek dem i hälften olivolja och hälften smör.
Tomatsås:
1 gul lök
2 msk olivolja
1 burk hackade tomater (+en nya salt)
1 dl vitt vin
salt
cayennepeppar
1. Halvera löken och dela den sedan igen. Skiva den tunt och fräs den gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka ihop i ca 15 minuter. Häll sedan såsen över lammfärsbiffarna.
Ugnstekt potatis:
8-10 potatisar
rosmarin
salt
2 msk olivolja
1. Häll olivoljan i botten på en ugnsfast form.
2. Skala och klyfta potatisen. Tillsätt rosmarin (färsk eller torkad) och salt.
3. Tillaga potatisen i 225 grader varm ugn i ca 40 minuter.
Tsatziki:
2 dl matlagningsyoughurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
1. Halvera gurkan. Riv sedan gurkan på ett rivjärn och låt den rinna av i ett durkslag i ca 15 minuter. Försök att pressa bort gurksaften om du har kort om tid.
2. Tillsätt riven vitlök och smaka av med salt och peppar.
400 gram lammfärs
3 msk ströbröd
1,5 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1 tsk salt
peppar
1. Börja med att låta ströbrödet svälla i vattnet.
2. Pressa vitlöken och finhacka persilja. Tillsätt dem och de övriga ingredienserna och blanda väl.
3. Forma färsen till biffar och stek dem i hälften olivolja och hälften smör.
Tomatsås:
1 gul lök
2 msk olivolja
1 burk hackade tomater (+en nya salt)
1 dl vitt vin
salt
cayennepeppar
1. Halvera löken och dela den sedan igen. Skiva den tunt och fräs den gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka ihop i ca 15 minuter. Häll sedan såsen över lammfärsbiffarna.
Ugnstekt potatis:
8-10 potatisar
rosmarin
salt
2 msk olivolja
1. Häll olivoljan i botten på en ugnsfast form.
2. Skala och klyfta potatisen. Tillsätt rosmarin (färsk eller torkad) och salt.
3. Tillaga potatisen i 225 grader varm ugn i ca 40 minuter.
Tsatziki:
2 dl matlagningsyoughurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
1. Halvera gurkan. Riv sedan gurkan på ett rivjärn och låt den rinna av i ett durkslag i ca 15 minuter. Försök att pressa bort gurksaften om du har kort om tid.
2. Tillsätt riven vitlök och smaka av med salt och peppar.
2010-05-24
Tisdag: kräftlasagne
Kräftlasagne 4 personer:
1 gul lök
1 morot
1 zucchini
2 stjälkar selleri
100 gram champinjoner
1 röd paprika
4 msk olivolja
1 dl vitt vin
1/2 tärning fiskbuljong
1 burk hackade tomater (+en nypa socker)
salt, peppar
400 gram kräftstjärtar (jag köper kräftstjärtar i lag)
1 näve färsk dill
1 dl riven ost
ca 12 lasagneplattor
1. Finhacka löken och sellerin. Riv moroten på ett rivjärn. Skär zucchini, champinjoner och paprika i små bitar. Fräs alltsammans i olivoljan tills de mjuknat.
2. Tillsätt vinet, buljongen och tomaterna och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Förbered under tiden bechamelsåsen enligt nedan.
3. Tillsätt kräftstjärtarna (ej lagen) och dillen.
4. Förbered sedan lasagnen. Börja med ett tunt lager av såsen och lite bechamelsås. Fortsätt med ett lager lasagneplattor, sås, bechamelsås, ost och upprepa ett par gånger.
5. Tillagan lasagnen i ugnen (225 grader) i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.
Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk
Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.
1 gul lök
1 morot
1 zucchini
2 stjälkar selleri
100 gram champinjoner
1 röd paprika
4 msk olivolja
1 dl vitt vin
1/2 tärning fiskbuljong
1 burk hackade tomater (+en nypa socker)
salt, peppar
400 gram kräftstjärtar (jag köper kräftstjärtar i lag)
1 näve färsk dill
1 dl riven ost
ca 12 lasagneplattor
1. Finhacka löken och sellerin. Riv moroten på ett rivjärn. Skär zucchini, champinjoner och paprika i små bitar. Fräs alltsammans i olivoljan tills de mjuknat.
2. Tillsätt vinet, buljongen och tomaterna och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Förbered under tiden bechamelsåsen enligt nedan.
3. Tillsätt kräftstjärtarna (ej lagen) och dillen.
4. Förbered sedan lasagnen. Börja med ett tunt lager av såsen och lite bechamelsås. Fortsätt med ett lager lasagneplattor, sås, bechamelsås, ost och upprepa ett par gånger.
5. Tillagan lasagnen i ugnen (225 grader) i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.
Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk
Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.
Måndag: grillad halloumi och olika grönsaksrätter, sallad
Till halloumin, som jag grillar i en grillpanna tills den får fin färg, serverar jag sallad och grönsakerna nedan. Det går också bra att steka halloumin i en stekpanna. Vi äter också ett gott bröd med tapenade.
Bräserad endive:
2 endiver
2 msk olivolja
1/2 dl vatten
( 1 msk balsamvinäger)
1. Dela endiven i fyra delar och stek den först i olivoljan så att den får fin färg.
2. Slå sedan på vattnet (och eventuellt balsamvinägern) och låt det koka bort.
Tomater i ugn:
10 tomater
ca 1/2 dl ströbröd
parmesanost
basilika
salt
peppar
1. Skiva tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med lite olivolja i botten.
2. Salta och peppra och krydda med basilika.
3. Strö över ett tunt lager ströbröd och parmesanost.
4. Upprepa med ytterligare ett eller två lager. Tillaga tomaterna i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter.
Stekt zucchini:
2-4 zucchini beroende på storlek (jag föredrar små)
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 näve färsk persilja
1. Börja med att halvera vitlöken och fräsa den gyllene i olivolja.
2. Skiva zucchinin och tillsätt den. Stek ett lager i taget.
3. Avsluta med att ta bort vitlöken och tillsätta persiljan.
Tapenade:
200 gram svarta urkärnade oliver
1/2-1 dl olivolja
lite pressad citron
4 sardellfiléer
(1 vitlöksklyfta)
Lägg samtliga ingredienser i en skål och mixa till en slät röra.
Bräserad endive:
2 endiver
2 msk olivolja
1/2 dl vatten
( 1 msk balsamvinäger)
1. Dela endiven i fyra delar och stek den först i olivoljan så att den får fin färg.
2. Slå sedan på vattnet (och eventuellt balsamvinägern) och låt det koka bort.
Tomater i ugn:
10 tomater
ca 1/2 dl ströbröd
parmesanost
basilika
salt
peppar
1. Skiva tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med lite olivolja i botten.
2. Salta och peppra och krydda med basilika.
3. Strö över ett tunt lager ströbröd och parmesanost.
4. Upprepa med ytterligare ett eller två lager. Tillaga tomaterna i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter.
Stekt zucchini:
2-4 zucchini beroende på storlek (jag föredrar små)
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 näve färsk persilja
1. Börja med att halvera vitlöken och fräsa den gyllene i olivolja.
2. Skiva zucchinin och tillsätt den. Stek ett lager i taget.
3. Avsluta med att ta bort vitlöken och tillsätta persiljan.
Tapenade:
200 gram svarta urkärnade oliver
1/2-1 dl olivolja
lite pressad citron
4 sardellfiléer
(1 vitlöksklyfta)
Lägg samtliga ingredienser i en skål och mixa till en slät röra.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)