2010-09-02

Fredag: stekt marulk med kantareller och grönsallad

Jag serverar en sallad med olika salladssorter till fisken och svampen.

Stekt marulk med kantareller, 4 personer:
600 gram marulk skuren i kotletter
4 msk olivolja
4 msk smör
500 gram kantareller
2 charlottenlökar
1 näve färsk persilja

1. Börja med att rengöra kantarellerna.
2. Hacka löken.
3. Fräs svampen i hälften olja, hälften smör i ca 10 minuter. Tillsätt löken och fräs ytterligare i ca 5 minuter. Avsluta med att tillsätta hackad persilja.
4. Hetta upp olja och smör. Stek marulken på medelstark värme i 3-5 minuter på var sida beroende på kotlettens tjocklek. Salta och peppra.

Torsdag: insalata caprese, spenatsoppa, ugnstekta äpplen med glass

Tomat- och mozzarellasallad, 4 personer:
8 tomater
2 mozzarella
1 påse rucola
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar

1. Skölj och torka rucolan. Lägg den på ett fat.
2. Skölj och skiva tomaterna och skiva mozzarellan. Varva tomat och mozzarella på rucolan. Ringla över lite olja och vinäger. Salta och peppra.

Spenatsoppa, 4 personer:
500 gram djupfryst spenat
1 potatis
1 gul lök
1 morot
2 msk vetemjöl+1 dl vatten
12 dl grönsaksbuljong
salt
peppar
olivolja
4 ägg

1. Börja med att koka äggen.
2. Finahacka löken och riv potasien och moroten. Fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt spenaten och buljongen och låt koka i ca 10 minuter.
4. Rör ut mjölet i vattnet, red soppan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
5. Servera soppan med hårdkokt ägg.

Ugnstekta äpplen, 4 personer:
6 svenska äpplen
2 msk socker
25 gram smör
1 tsk kanel
1 dl sirap

1. Skölj och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Tillsätt sockret och kanelen. Hyvla smöret och fördela jämt.
3. Baka äpplena i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Jag vill har äpplena ganska fasta. Tillsätt sirapen efter ca 10 minuter. Servera äpplena med en god vaniljglass.

2010-09-01

Onsdag: pasta med bondbönor

Pasta med bondbönor, 4 personer:
400-500 gram pasta, t ex farfalle, orecchiette, gnocchi
1,5 kg bondbönor (oskalade)
3 charlottenlökar
4 msk olivolja
(150 gram pancetta eller bacon)
1 dl grädde
salt
peppar
1 näve färsk persilja
parmesanost

1. Börja med att koka pastavattnet.
2. Fräs bacontärningarna eller pancettan (den senare i lite olivolja).
3. Hacka löken och skala bondbönorna och fräs dem i olivoljan.
4. Tillsätt salt, peppar och grädde och låt koka ihop.
5. Blanda såsen med pastan och tillsätt persilja och parmesanost.

2010-08-31

Tisdag: spättafiléer på florentinskt vis

Fisk på florentinskt vis, 4 personer:
1 påse färsk bladspenat
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vitt vin
salt
svartpeppar och vitpeppar
8 spättafiléer
1/2 gul lök
2 msk olivolja
lite färsk timjan eller 1/2 tsk torkad timjan
2,5 dl kaffegrädde
2 äggulor
1/2 dl riven parmesanost
saften av 1/2 citron

Börja med att sätta ugnen på 225 grader.

1. Skölj spenaten. Finhacka eller pressa vitlöken. Lägg spenateni en kastrull och värm den tillsammans med vitlöken och vinet. Låt spenaten sjunka ihop, inte koka. Salta och peppra.
2. Smörj en ugnfast form och lägg spenaten i botten. Placera filéerna ovanpå spenaten.
3. Finhacka löken och fräs den i oljan. Tillsätt timjan.
4. Tillsätt kaffegrädden och värm såsen. Ta såsen från spisen och vispa ner äggulorna och parmesanosten. Avsluta med att tillsätta citronsaften.
5. Häll såsen över fisken och tillaga gratängen i ugnen i ca 20 minuter.

2010-08-30

Måndag: kokta rödbetor, bondomelett

Vi äter kokta rödbetor till förrätt idag. Till dem serverar jag smör och/eller olivolja, salt och en citronklyfta. Välj små rödbetor. Koktiden är ca 40 minuter.

Bondomelett, 4 personer:
6 potatisar
2 msk olivolja
1 zucchini
1 lök
10 ägg
1/2 dl mjölk
salt
peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Fräs den i olivoljan tills den blivit mjuk. Använd lock på stekpannan. Du kan också koka potatisen först och fräsa den direkt med löken.
3. Skiva löken och zucchinin. Tillsätt dem och fräs dem mjuka. Salta och peppra.
4. Lägg över grönsakerna i en smord ugnsfast form.
5. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta. Häll blandningen över potatisen och löken och tillaga omeletten i ugnen i ca 20 minuter.
6. Servera omeletten med sallad.

Salsa 4 personer:
1 grön paprika
1/2 lök
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger

1. Finhacka löken och paprikan. Fräs den mjuk i oljan.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. 1 krm cayennepappar räcker om du inte vill ha det så starkt. Låt koka ihop medan du tillagar omeletten. Salsan kan även göras i förväg och serveras rumstempererad. Den håller dessutom i flera dagar.