Börja med att grilla grönsakspetten!
Fiskspett, 4 personer:
300 gram benfri lax
300 gram benfri hälleflundra
8 tigerräkor
8 pilgrimsmusslor
1. Skär fisken i ganska stora bitar. Varva fisk, musslor och räkor på 2 spett per person. Grilla!
2. Servera fiskspetten med lite olivolja och citron eller aioli.
Grönsaksspett:
2 rödlökar
1 grön paprika
1 röd paprika
2 zucchini
1. Dela löken i 4 delar. Skär stora bitar av paprikan och 1 cm tjocka skivor av zucchinin.
Aioli:
1 äggula
1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta
(några droppar pressad citron)
Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp i en rostfri bunke. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt, vitlök och citronsaft!
2010-06-10
Torsdag: potatis- och löksoppa, rabarberpaj
Potatis- och purjolökssoppa:
1 1/2 purjolök
2 msk olivolja
10 potatisar
1,2 liter grönsaksbuljong
1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Servera den toppad med lite tomatröra.
Tomatröra:
6 tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite färsk hackad persilja
salt
Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär den sedan i små bitar och lägg i en skål.
Rabarberpaj:
600 gram rabarber
knappt 150 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker+3 msk socker
1. Lägg smöret i en bunke och låt det mjukna. Arbeta sedan ihop smulpajen.
2. Skölj och torka rabarbern. Skär den i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem i en smord form. Sockra med 3 msk socker
3. Tillaga pajen i ca 30 minuter i 200 grader varm ugn.
1 1/2 purjolök
2 msk olivolja
10 potatisar
1,2 liter grönsaksbuljong
1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Servera den toppad med lite tomatröra.
Tomatröra:
6 tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite färsk hackad persilja
salt
Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär den sedan i små bitar och lägg i en skål.
Rabarberpaj:
600 gram rabarber
knappt 150 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker+3 msk socker
1. Lägg smöret i en bunke och låt det mjukna. Arbeta sedan ihop smulpajen.
2. Skölj och torka rabarbern. Skär den i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem i en smord form. Sockra med 3 msk socker
3. Tillaga pajen i ca 30 minuter i 200 grader varm ugn.
2010-06-09
Onsdag: vardagspaella
Paella, ingredienser 4 personer:
500 gram kycklinglår
300 gram räkor
1 röd paprika
1/2 gul lök
2 hela vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 dl gröna ärtor eller kikärtor
1 dl svarta oliver
1,2 liter grönsaksbuljong
5 dl grötris
1/2 paket saffran
salt
peppar
1 näve färsk persilja
1 citron
1. Tina och skala räkorna.
2. Skär kycklingen och paprikan i munsbitar. Skiva löken och hacka vitlöken. Börja med att fräsa kycklingen i den varma oljan tills den fått lite färg. Tillsätt paprikan, löken och vitlöken och låt fräsa ytterligare någon minut.
3. Tillsätt oliver, ärtor, ris, saffran, salt och peppar och rör runt. Tillsätt 2/3 av buljongen och låt koka ihop sakta. Tillsätt den övriga buljongen vartefter. Det tar cirka 35 minuter för riset att bli färdigt.
4. Avsluta med att tillsätta finhackad paprika och servera paellan med en citronklyfta.
500 gram kycklinglår
300 gram räkor
1 röd paprika
1/2 gul lök
2 hela vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 dl gröna ärtor eller kikärtor
1 dl svarta oliver
1,2 liter grönsaksbuljong
5 dl grötris
1/2 paket saffran
salt
peppar
1 näve färsk persilja
1 citron
1. Tina och skala räkorna.
2. Skär kycklingen och paprikan i munsbitar. Skiva löken och hacka vitlöken. Börja med att fräsa kycklingen i den varma oljan tills den fått lite färg. Tillsätt paprikan, löken och vitlöken och låt fräsa ytterligare någon minut.
3. Tillsätt oliver, ärtor, ris, saffran, salt och peppar och rör runt. Tillsätt 2/3 av buljongen och låt koka ihop sakta. Tillsätt den övriga buljongen vartefter. Det tar cirka 35 minuter för riset att bli färdigt.
4. Avsluta med att tillsätta finhackad paprika och servera paellan med en citronklyfta.
2010-06-07
Tisdag: rökt makrill med potatissallad, guacamole
Det finns olika sorters varmrökt fisk, makrill, sik, lax, böckling mm. Beräkna ca 150 gram fisk per person.
Potatissallad, 4 personer:
8-10 potatisar
1 röd lök
1 paket körsbärstomater
1 stjälk selleri
2 msk kapris
1 näve färsk persilja
1 msk fransk senap
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
4 msk olivolja
peppar
1. Skala och skiva potatisen och koka den i lätt saltat vatten.
2. Rör ihop senap och vinäger i botten av en stor skål. Tillsätt honungen och därefter under omrörning oljan. Peppra!
3. Skiva rödlöken och sellerin. Halvera tomaterna. Tillsätt dem, löken, sellerin och kaprisen.
4. Avsluta med att tillsätta den kokta potatisen och hackad persilja. Servera potatissalladen ljummen.
Guacamole:
2 avocado
1/4 röd lök
2 tomater
saften av 1/2 lime
salt
1. Börja med att dela avocadon och mosa den med en gaffel. Tillsätt limesaften.
2. Hacka löken så fint som möjligt. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär tomaterna i små små bitar. Blanda dem och löken med avocadon. Smaka av med salt.
Potatissallad, 4 personer:
8-10 potatisar
1 röd lök
1 paket körsbärstomater
1 stjälk selleri
2 msk kapris
1 näve färsk persilja
1 msk fransk senap
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
4 msk olivolja
peppar
1. Skala och skiva potatisen och koka den i lätt saltat vatten.
2. Rör ihop senap och vinäger i botten av en stor skål. Tillsätt honungen och därefter under omrörning oljan. Peppra!
3. Skiva rödlöken och sellerin. Halvera tomaterna. Tillsätt dem, löken, sellerin och kaprisen.
4. Avsluta med att tillsätta den kokta potatisen och hackad persilja. Servera potatissalladen ljummen.
Guacamole:
2 avocado
1/4 röd lök
2 tomater
saften av 1/2 lime
salt
1. Börja med att dela avocadon och mosa den med en gaffel. Tillsätt limesaften.
2. Hacka löken så fint som möjligt. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär tomaterna i små små bitar. Blanda dem och löken med avocadon. Smaka av med salt.
Måndag: spaghetti med zucchini och tomatsås
Den här rätten blir särskilt vacker om du gör den med både gul och grön zucchini. Godast blir den om du steker zucchiniskivorna i ett lager i taget och vänder på dem när de fått fin färg.
Zucchini med tomatsås, ingredienser 4 personer:
500 gram spaghetti
2 mellanstora zucchini
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 gul lök
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
salt
svartpeppar
1. Skölj och skiva zucchinin. Skala vitlöken.
2. Hetta upp olivoljan med vitlöksklyftorna. Fräs zucchinin gyllene.
3. Skala och skiva löken och fräs den mjuk i lite olivolja. Tillsätt tomat, socker, salt och svartpeppar. Låt koka ihop i minst 15 minuter.
4. Koka spaghettin och blanda den sedan med tomatsåsen och zucchinin. Servera med lite riven parmesanost.
Zucchini med tomatsås, ingredienser 4 personer:
500 gram spaghetti
2 mellanstora zucchini
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 gul lök
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
salt
svartpeppar
1. Skölj och skiva zucchinin. Skala vitlöken.
2. Hetta upp olivoljan med vitlöksklyftorna. Fräs zucchinin gyllene.
3. Skala och skiva löken och fräs den mjuk i lite olivolja. Tillsätt tomat, socker, salt och svartpeppar. Låt koka ihop i minst 15 minuter.
4. Koka spaghettin och blanda den sedan med tomatsåsen och zucchinin. Servera med lite riven parmesanost.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)