Sallad med räkor och glasnudlar, 4 personer:
300 gram glasnudlar
500 gram räkor, gärna scampi
1 msk fishsauce
1 msk pressad lime
1/2 msk socker
1 romansalladhuvud
grön paprika
2 stjälkar selleri
2 morötter
4 salladslökar
1 näve färsk koriander
Dressing:
1 röd chili
4 msk fishsauce
knappt 1 dl pressad lime
4 msk råsocker
2 msk rapsolja
1. Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet.
2. Blanda ihop fishsauce, lime och socker (inte enligt dressinganvisningarna) och marinera räkorna i blandningen i minst 45 minuter.
3. Blanda ihop dressingen.
4. Skölj salladen och grönsakerna. Skiva sedan grönsakerna tunt. Lägg dem (ej salladsbladen) i en stor skål och tillsätt glasnudlarna och dressingen, blanda.
5. Häll bort marinaden och stek räkorna i het olja i ett par minuter.
6. Gör en bädd av salladsblad och fördela grönsakerna och glasnudlarna jämt över tallriken. Toppa med räkorna och färsk koriander.
2010-10-29
2010-10-28
Torsdag: potatis- och purjolökssoppa, svamptoast, ugnstekta äpplen
Till kvällens soppa serverar jag en svamptoast. Jag har haft turen att få en hel påse med kantareller och trattkantareller som jag steker i lite smör med 1 finhackad charlottenlök och möjligen lite färsk chili. Toasten blir god ocskå med champinjoner. Då använder jag hälften smör, hälften olivolja, finhackad vitlök och avslutar med att tillsätta färsk persilja.
Potatis- och purjolökssoppa:
1 1/2 purjolök
2 msk olivolja
10 potatisar
1,2 liter grönsaksbuljong
1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Servera den toppad med lite tomatröra.
Ugnstekta äpplen:
6 svenska äpplen
saften av 1/2-1 pressad citron
1-2 tsk kanel
2 msk socker
1 dl sirap
1. Skala eventuellt äpplena och klyfta dem sedan.
2. Pressa citron över äppelklyftorna och tillsätt kanel och socker. Rör runt ordentligt och placera äppelklyftorna i en smord ugnsfast form. Tillsätt sirapen.
3. Tillaga äpplena i ugnen, 225 grader i 15-20 minuter beroende på vilken fasthet du vill att äppelklyftorna ska ha och vilken du sort du använder.
4. Servera äpplena med vaniljglass.
Potatis- och purjolökssoppa:
1 1/2 purjolök
2 msk olivolja
10 potatisar
1,2 liter grönsaksbuljong
1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Servera den toppad med lite tomatröra.
Ugnstekta äpplen:
6 svenska äpplen
saften av 1/2-1 pressad citron
1-2 tsk kanel
2 msk socker
1 dl sirap
1. Skala eventuellt äpplena och klyfta dem sedan.
2. Pressa citron över äppelklyftorna och tillsätt kanel och socker. Rör runt ordentligt och placera äppelklyftorna i en smord ugnsfast form. Tillsätt sirapen.
3. Tillaga äpplena i ugnen, 225 grader i 15-20 minuter beroende på vilken fasthet du vill att äppelklyftorna ska ha och vilken du sort du använder.
4. Servera äpplena med vaniljglass.
2010-10-26
Onsdag: köttfärsgrotta
Jag serverar bröd och sallad till köttfärsgrottan. I salladen har jag olika salladsblad, fint skuren selleri och vita bönor. Till dressingen använder jag nästan alltid bara olivolja och lite balsamvinäger, ibland också en droppe citron.
Köttfärsgrotta, 4 personer:
1 ägg
1 dl mjölk
2 krm timjan
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
peppar
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
400 gram köttfärs
1 dl gröna oliver
1/2 dl hackade inlagda soltorkade tomater
1. Vispa ihop ägg, mjölk, timjan, ströbröd, salt och peppar.
2. Finhacka löken och vitlöken och fräs den lätt i oljan.
3. Blanda löken med äggblandningen och rör runt. Tillsätt köttfärs, oliver och hackade soltorkade tomater. Forma till en avlång límpa och lägg i en ugnsfast form.
4. Baka köttfärsgrottan i 175 grader varm ugn i 45-50 minuter.
Köttfärsgrotta, 4 personer:
1 ägg
1 dl mjölk
2 krm timjan
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
peppar
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
400 gram köttfärs
1 dl gröna oliver
1/2 dl hackade inlagda soltorkade tomater
1. Vispa ihop ägg, mjölk, timjan, ströbröd, salt och peppar.
2. Finhacka löken och vitlöken och fräs den lätt i oljan.
3. Blanda löken med äggblandningen och rör runt. Tillsätt köttfärs, oliver och hackade soltorkade tomater. Forma till en avlång límpa och lägg i en ugnsfast form.
4. Baka köttfärsgrottan i 175 grader varm ugn i 45-50 minuter.
Tisdag: indiska räkor i spenat
Indiska räkor i spenat, 4 personer:
500 gram stora skalade räkor
250 gram bladspenat, den frysta blir bäst och då helst tinad
1/2 gul lök
2 msk tomatpuré
2 tsk gul "vanlig" curry
4 msk rapsolja
1 dl vatten
lite citronsaft
lite honung
1. Börja med att skiva löken och fräsa den i 2 msk olja. Tillsätt spenaten, curryn och tomatpurén efter ett tag och fräs ytterligare.
2. Tillsätt vattnet och ytterligare 2 msk rapsolja. Smaka av med lite pressad citron och honung och låt sedan koka ihop under lock i ca 15 minuter. Koka under tiden riset.
3. Avsluta med att tillsätta räkorna och låt dem bli varma. Servera med det nykokta riset.
500 gram stora skalade räkor
250 gram bladspenat, den frysta blir bäst och då helst tinad
1/2 gul lök
2 msk tomatpuré
2 tsk gul "vanlig" curry
4 msk rapsolja
1 dl vatten
lite citronsaft
lite honung
1. Börja med att skiva löken och fräsa den i 2 msk olja. Tillsätt spenaten, curryn och tomatpurén efter ett tag och fräs ytterligare.
2. Tillsätt vattnet och ytterligare 2 msk rapsolja. Smaka av med lite pressad citron och honung och låt sedan koka ihop under lock i ca 15 minuter. Koka under tiden riset.
3. Avsluta med att tillsätta räkorna och låt dem bli varma. Servera med det nykokta riset.
2010-10-25
Måndag: pumparisotto, grillad halloumi, sallad
Servera risotton och halloumin med en god grönsallad med lite lök och tunt skuren selleri eller fänkål.
Pumparisotto 4 personer:
500 gram muscatpumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost
1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.
Grilla eller stek halloumin i en stekpanna.
Pumparisotto 4 personer:
500 gram muscatpumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost
1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.
Grilla eller stek halloumin i en stekpanna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)