2010-10-29

Fredag: sallad med räkor och glasnudlar

Sallad med räkor och glasnudlar, 4 personer:
300 gram glasnudlar
500 gram räkor, gärna scampi
1 msk fishsauce
1 msk pressad lime
1/2 msk socker
1 romansalladhuvud
grön paprika
2 stjälkar selleri
2 morötter
4 salladslökar
1 näve färsk koriander

Dressing:
1 röd chili
4 msk fishsauce
knappt 1 dl pressad lime
4 msk råsocker
2 msk rapsolja

1. Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet.
2. Blanda ihop fishsauce, lime och socker (inte enligt dressinganvisningarna) och marinera räkorna i blandningen i minst 45 minuter.
3. Blanda ihop dressingen.
4. Skölj salladen och grönsakerna. Skiva sedan grönsakerna tunt. Lägg dem (ej salladsbladen) i en stor skål och tillsätt glasnudlarna och dressingen, blanda.
5. Häll bort marinaden och stek räkorna i het olja i ett par minuter.
6. Gör en bädd av salladsblad och fördela grönsakerna och glasnudlarna jämt över tallriken. Toppa med räkorna och färsk koriander.

2010-10-28

Torsdag: potatis- och purjolökssoppa, svamptoast, ugnstekta äpplen

Till kvällens soppa serverar jag en svamptoast. Jag har haft turen att få en hel påse med kantareller och trattkantareller som jag steker i lite smör med 1 finhackad charlottenlök och möjligen lite färsk chili. Toasten blir god ocskå med champinjoner. Då använder jag hälften smör, hälften olivolja, finhackad vitlök och avslutar med att tillsätta färsk persilja.

Potatis- och purjolökssoppa:
1 1/2 purjolök
2 msk olivolja
10 potatisar
1,2 liter grönsaksbuljong

1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Servera den toppad med lite tomatröra.

Ugnstekta äpplen:
6 svenska äpplen
saften av 1/2-1 pressad citron
1-2 tsk kanel
2 msk socker
1 dl sirap

1. Skala eventuellt äpplena och klyfta dem sedan.
2. Pressa citron över äppelklyftorna och tillsätt kanel och socker. Rör runt ordentligt och placera äppelklyftorna i en smord ugnsfast form. Tillsätt sirapen.
3. Tillaga äpplena i ugnen, 225 grader i 15-20 minuter beroende på vilken fasthet du vill att äppelklyftorna ska ha och vilken du sort du använder.
4. Servera äpplena med vaniljglass.

2010-10-26

Onsdag: köttfärsgrotta

Jag serverar bröd och sallad till köttfärsgrottan. I salladen har jag olika salladsblad, fint skuren selleri och vita bönor. Till dressingen använder jag nästan alltid bara olivolja och lite balsamvinäger, ibland också en droppe citron.

Köttfärsgrotta, 4 personer:
1 ägg
1 dl mjölk
2 krm timjan
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
peppar
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
400 gram köttfärs
1 dl gröna oliver
1/2 dl hackade inlagda soltorkade tomater

1. Vispa ihop ägg, mjölk, timjan, ströbröd, salt och peppar.
2. Finhacka löken och vitlöken och fräs den lätt i oljan.
3. Blanda löken med äggblandningen och rör runt. Tillsätt köttfärs, oliver och hackade soltorkade tomater. Forma till en avlång límpa och lägg i en ugnsfast form.
4. Baka köttfärsgrottan i 175 grader varm ugn i 45-50 minuter.

Tisdag: indiska räkor i spenat

Indiska räkor i spenat, 4 personer:
500 gram stora skalade räkor
250 gram bladspenat, den frysta blir bäst och då helst tinad
1/2 gul lök
2 msk tomatpuré
2 tsk gul "vanlig" curry
4 msk rapsolja
1 dl vatten
lite citronsaft
lite honung

1. Börja med att skiva löken och fräsa den i 2 msk olja. Tillsätt spenaten, curryn och tomatpurén efter ett tag och fräs ytterligare.
2. Tillsätt vattnet och ytterligare 2 msk rapsolja. Smaka av med lite pressad citron och honung och låt sedan koka ihop under lock i ca 15 minuter. Koka under tiden riset.
3. Avsluta med att tillsätta räkorna och låt dem bli varma. Servera med det nykokta riset.

2010-10-25

Måndag: pumparisotto, grillad halloumi, sallad

Servera risotton och halloumin med en god grönsallad med lite lök och tunt skuren selleri eller fänkål.

Pumparisotto 4 personer:
500 gram muscatpumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost

1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.

Grilla eller stek halloumin i en stekpanna.