2010-10-01

Fredag: tabisca-pizza med sardeller

Pizzadeg 4 personer:
1/2 paket jäst
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 nypa socker
1 msk olivolja
ca 8-10 dl vetemjöl

1. Blanda jästen med lite av vattnet. Vattnet ska vara ljummet. Tillsätt salt, socker och olivolja och sedan mjölet. Rör till en smidig deg. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 1 1/2 timme.
2. Dela degen i 2 delar och kavla ut den på bakplåtspapper på två plåtar. Låt jäsa ytterligare 40 minuter.

Topping
1 gul lök
2 burkar hackade tomater elller färska tomater om riktigt smakrika
1 msk torkad oregano
1 tsk socker
1/2 tsk salt
sardeller (eller ansjovis)
2 dl svarta oliver
4 msk kapris
(cayennepeppar)

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skiva löken och blanda den med lite olivolja. Då bränns den inte i ugnen.
3. Blanda de hackade tomaterna med socker, salt och oregano.
4. Fördela tomatblandningen på de färdigjästa pizzadegarna.
5. Fördela ansjovis, oliver, kapris och lök jämt över pizzadegarna.
6. Baka pizzorna i ugnen, 225 grader, i ca 25 minuter.

2010-09-30

Torsdag: kronärtskocka, löksoppa, jordgubbskräm

Kronärtskockan måste koka i saltat vatten i ca 45 minuter. Servera dem sedan med lite smör och salt.
Idag lagar jag löksoppa, men jag gratinerar den inte i ugnen. Istället tar jag mina frysta brödkuber, lägger dem på en plåt och river lite smakrik ost över dem. Sen sätter jag plåten i ugnen, 200 grader, i ca 5 minuter. Först serverar jag soppan och sedan lägger jag i några ostgratinerade krutonger.

Löksoppa, 4 personer:
5-6 lökar
2 olivolja
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 liter oxbuljong
1 lagerblad
1 msk timjan
peppar

1. Skiva löken och fräs den gyllene i oljan och smöret. Tillsätt timjan och låta fräsa ytterligare 1/2 minut.
2. Strö över mjölet och rör runt. Tillsätt sedan de övriga ingredienser och låt koka ihop i 15-20 minuter.

Jordgubbskräm:
1 liter jordgubbar
2 dl vatten
lite citronsaft
1 1/2 dl socker
1/2 msk vatten+2 msk potatismjöl

1. Snoppa jordgubbarna och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vatten, citron och socker. Koka upp och låt koka i några minuter. Jag vill ha hela jordgubbar i krämen.
2. Rör ut potatismjölet i vatten och tillsätt det under omrörning.
3. Servera krämen med mjölk eller lite vispad grädde och en småkaka.

2010-09-29

Onsdag: kyckling med ananas och cashewnötter

Kyckling med ananas och cashewnötter:
400 gram kycklingfilé
2 msk rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
40 ml ostronsås
2-4 tsk fisksås
1 tsk socker
1 liten färsk ananas
färsk koriander
1 handfull cashewnötter

1. Börja med att skära kycklingen i munsbitar och bryna dem i oljan så att de får färg.
2. Skär paprikan i bitar och hacka chilin och löken, tillsätt dem och fräs ytterligare.
3. Tillsätt ostronsås, fisksås och socker och rör runt.
4. Avsluta med att tillsätta nötter och koriander.
5. Servera kycklingen med ris eller nudlar.

2010-09-27

Tisdag: fisksoppa med apelsinsmak

Fisksoppa med apelsinsmak, 4 personer:
500-600 gram fisk, t ex sej
2 vitlöksklyftor
1 lök
1 fänkål
1/2 grön paprika
1/2 röd paprika
3-4 potatisar
4 msk olivolja
1-2 apelsiner
2 msk tomatpuré
0,5 gran saffran
salt och peppar
1 burk hackade tomater
1 liter fiskbuljong
persilja och dill

1. Börja med att hacka vitlöksklyftorna och löken. Skiva fänkålen och paprikan. Tärna potatisen.
2. Fräs löken och grönsakerna i olivoljan.
3. Riv skalet från 1 apelsin och ta sedan vara på saften. TIllsätt skalet och tomatpurén och fräs ytterligare. Tillsätt saffran och rör runt. Salta och peppra.
4. Tillsätt buljong och hackade tomater och låt koka ihop i ca 10 minuter. Tillsätt sedan fisken skuren i bitar och låt sjuda i några minuter. Smaka av med pressad apelsin. Avsluta med att tillsätta dill och persilja.

Måndag: pumparisotto, grillad halloumi och sallad

Servera risotton och halloumin med en god grönsallad med lite lök och tunt skuren selleri eller fänkål.

Pumparisotto 4 personer:
500 gram muscatpumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost

1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.

Grilla eller stek halloumin i en stekpanna.