Spaghetti med tonfisk, 4 personer:
2 burkar tonfisk i olivolja eller vatten
1 chalottenlök
2 vitlöksklyftor
1/2 stjälk selleri
2 msk tomatpuré
2 msk kapris
lite rivet citronskal
lite citronsaft
peperoncino eller cayennepeppar
1 näve färsk persilja
olivolja
1. Börja med att finhacka lök, vitlök och selleri och fräsa dem gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt tomatpuréen och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt tonfisk, kapris, citronskal och lite citronsaft och fräs i 2 minuter.
4. Avsluta med att tillsätta persilja.
2011-04-16
2011-04-14
Soppa: spenatsoppa
Tomat- och mozzarellasallad, 4 personer:
8 tomater
2 mozzarella
1 påse rucola
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
1. Skölj och torka rucolan. Lägg den på ett fat.
2. Skölj och skiva tomaterna och skiva mozzarellan. Varva tomat och mozzarella på rucolan. Ringla över lite olja och vinäger. Salta och peppra.
Spenatsoppa, 4 personer:
500 gram djupfryst spenat
1 potatis
1 gul lök
1 morot
2 msk vetemjöl+1 dl vatten
12 dl grönsaksbuljong
salt
peppar
olivolja
4 ägg
1. Börja med att koka äggen.
2. Finahacka löken och riv potasien och moroten. Fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt spenaten och buljongen och låt koka i ca 10 minuter.
4. Rör ut mjölet i vattnet, red soppan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
5. Servera soppan med hårdkokt ägg.
8 tomater
2 mozzarella
1 påse rucola
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
1. Skölj och torka rucolan. Lägg den på ett fat.
2. Skölj och skiva tomaterna och skiva mozzarellan. Varva tomat och mozzarella på rucolan. Ringla över lite olja och vinäger. Salta och peppra.
Spenatsoppa, 4 personer:
500 gram djupfryst spenat
1 potatis
1 gul lök
1 morot
2 msk vetemjöl+1 dl vatten
12 dl grönsaksbuljong
salt
peppar
olivolja
4 ägg
1. Börja med att koka äggen.
2. Finahacka löken och riv potasien och moroten. Fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt spenaten och buljongen och låt koka i ca 10 minuter.
4. Rör ut mjölet i vattnet, red soppan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
5. Servera soppan med hårdkokt ägg.
2011-04-13
Onsdag: helstekt fläskkotlett med rosmarin och aprikoser
Helstekt fläskkotlett, 4 personer:
1 kg benfri fläskkotlett i bit
några kvistar färsk rosmarin
5 vitlöksklyftor
10 torkade aprikoser
salt
pepper
smör
olivolja
2 dl vin (rött eller vitt)
1. Börja med att skära ett snitt längs köttet och fyll det med rosmarin och aprikoser. Gör några extra snitt för resterande aprikoser. Bind ihop steken med steksnöre.
2. Salta och peppra steken runt om. Stek den sedan runtom i smör så att köttet får fin färg.
3. Lägg steken i en ugnsfast form med lite olivolja och vin i botten. Stek köttet i 200 grader tills det nått en innertemperatur på 70 grader.
4. Servera köttet i tunna skivor med skyn och potatispuré eller ugnstekt potatis.
1 kg benfri fläskkotlett i bit
några kvistar färsk rosmarin
5 vitlöksklyftor
10 torkade aprikoser
salt
pepper
smör
olivolja
2 dl vin (rött eller vitt)
1. Börja med att skära ett snitt längs köttet och fyll det med rosmarin och aprikoser. Gör några extra snitt för resterande aprikoser. Bind ihop steken med steksnöre.
2. Salta och peppra steken runt om. Stek den sedan runtom i smör så att köttet får fin färg.
3. Lägg steken i en ugnsfast form med lite olivolja och vin i botten. Stek köttet i 200 grader tills det nått en innertemperatur på 70 grader.
4. Servera köttet i tunna skivor med skyn och potatispuré eller ugnstekt potatis.
2011-04-12
Tisdag: jambalaya med fisk
Jambalaya med fisk, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
4 dl långkornigt ris
ca 8 dl vatten eller buljong
1 lagerblad
1 röd paprika
1 grön paprika
2 majskolvar (frysta)
1 burk hela tomater
1 paket frysta kräftstjärtar
500 sej
cajunkrydda (eller lite timjan, oregano, cayennepeppar, paprikapulver)
1 näve färsk persilja
Gör så här:
1. Hacka lök och vitlök och skär paprikan i lagom stora bitar. Fräs grönsakerna i olivoljan.
2. Tillsätt riset och cajunkryddan. Fräs kort och tillsätt därpå vattnet eller buljongen och lagerbladet.
3. Tillsätt tomaterna, majskolvarna skurna i ca 2 cm tjocka skivor efter ca 10 minuter.
4. Tillsätt fisken efter ytterligare 5 minuter och det återstår ca 5 minuter för riset att bli klart.
5. Avsluta med att tillsätta de tinade kräftstjärtarna och röra runt.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
4 dl långkornigt ris
ca 8 dl vatten eller buljong
1 lagerblad
1 röd paprika
1 grön paprika
2 majskolvar (frysta)
1 burk hela tomater
1 paket frysta kräftstjärtar
500 sej
cajunkrydda (eller lite timjan, oregano, cayennepeppar, paprikapulver)
1 näve färsk persilja
Gör så här:
1. Hacka lök och vitlök och skär paprikan i lagom stora bitar. Fräs grönsakerna i olivoljan.
2. Tillsätt riset och cajunkryddan. Fräs kort och tillsätt därpå vattnet eller buljongen och lagerbladet.
3. Tillsätt tomaterna, majskolvarna skurna i ca 2 cm tjocka skivor efter ca 10 minuter.
4. Tillsätt fisken efter ytterligare 5 minuter och det återstår ca 5 minuter för riset att bli klart.
5. Avsluta med att tillsätta de tinade kräftstjärtarna och röra runt.
2011-04-10
Måndag: grönsakslasagne
Lasagne med grönsaker, 4 personer:
1 lök
1 zucchini
1/2 aubergine
1 paprika
150 gram champinjoner
1 paket färsk spenat (den grövre varianten)
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
salt
peppar
500 gram lasagneplattor (som inte behöver förkokas)
1 dl riven parmesanost
bechamelsås (se recept nedan)
1. Skölj grönsakerna och skär dem och löken i mindre bitar. Fräs dem mjuka (inte spenaten) lätt i olivoljan. Avsluta med att tillsätta spenaten och fräsa kort.
2. Tillsätt tomaten, lite socker, salt och peppar och låt såsen koka ihop kort.
3. Förbered bechamelsåsen enligt nedan.
4. Lägg ett tunt lager grönsaker och bechamelsås i botten av en ugnsfast form. Lägg några lasagneplattor ovanpå. Uppreppa med grönsaker, riven parmesanost och bechamelsås ett par gånger. Det sista lagret ska bestå av bechamelsås.
5. Tillaga lasagnen i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.
Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk
Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.
1 lök
1 zucchini
1/2 aubergine
1 paprika
150 gram champinjoner
1 paket färsk spenat (den grövre varianten)
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
salt
peppar
500 gram lasagneplattor (som inte behöver förkokas)
1 dl riven parmesanost
bechamelsås (se recept nedan)
1. Skölj grönsakerna och skär dem och löken i mindre bitar. Fräs dem mjuka (inte spenaten) lätt i olivoljan. Avsluta med att tillsätta spenaten och fräsa kort.
2. Tillsätt tomaten, lite socker, salt och peppar och låt såsen koka ihop kort.
3. Förbered bechamelsåsen enligt nedan.
4. Lägg ett tunt lager grönsaker och bechamelsås i botten av en ugnsfast form. Lägg några lasagneplattor ovanpå. Uppreppa med grönsaker, riven parmesanost och bechamelsås ett par gånger. Det sista lagret ska bestå av bechamelsås.
5. Tillaga lasagnen i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.
Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk
Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)