2011-05-20

Fredag: räksallad

Jag serverar ett gott bröd med aioli till salladen.

Räksallad, 4 personer:
2 paket provencalsk salladsblandning
600 gram räkor
2 avocado
2 grapefrukt
1 röd lök
1 fänkål

1. Fördela salladen på 4 tallrikar.
2. Filéa grapefrukten och skiva rödlöken och fänkålen tunt tunt.
3. Skiva avocadon.
3. Servera salladen med olivolja, peppar och pressad citron och/eller balsamvinäger.

Aioli:
1 äggula
knappt 1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.

Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!

2011-05-19

Torsdag. Tom ka gai

Jag steker champinjonerna och tilsätter dem på slutet. Egentligen tillsätts de samtidigt som kycklingen och kokas.

Tom ka gai, 4 personer:
5 dl kokosmjölk
200 gram champinjoner
2 msk rapsolja
3 dl kycklingbuljong
600 gram kycklingfilé
2 kaffirlimeblad
saften av en pressad lime
salladslök eller purjolök
2 cm skalad ingefära
1 röd chili
några droppar fisksås
1 näve färsk koriander

1. Börja med att skiva champinjonerna och fräsa dem i lite rapsolja.
2. Skär kycklingfiléerna i munsbitar. Skiva purjolöken.
3. Koka upp buljong och kokosmjölk och låt sjuda i några minuter.
4. Tillsätt kycklingen, lök, limeblad, ingefära och citrongräs.
5. Smaka av med salt och lime. Avsluta med att tillsätta de stekta champinjonerna.
6. Garnera med chilifrukt och koriander.

2011-05-18

Onsdag: wokad schnitzelkött med bambuskott, nudlar

Servera nudlar till woken.
Wokad schnitzelkött, 4 personer:
500 gram fläskschnitzel
4 hela skalade tomater (skålla själv eller använd hela tomater på burk)
1 burk bambuskott
4 vårlökar eller 1 purjolök
4 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk
1 näve cashewnötter
sesamolja
3/4 dl sherry
4 msk soja
1/2 tsk socker

1. Skär köttet i munsbitar och lägg det i en skål. Tillsätt sherry, soja, socker och pressad vitlök. Rör om och låt stå minst 20 minuter.
2. Ta upp köttet ur marinaden men spara den.
3. Hetta upp oljan i en wok och fräs köttet.
4. Tillsätt vårlöken skuren i bitar och fräs hastigt.
5. Avsluta med att tillsätt tomater skuren i bitar, bambuskott och cashewnötter. Fräs någon minut och tillsätt därpå marinaden och låt koka in i någon minut.

Fredag: blåmusslor, vitlöksbröd och grönsallad

Impepata di cozze, 4 personer:
2 kg blåmusslor,
3 dl vatten
4 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
rikligt med färsk persilja
1 dl vitt vin
1 citron
rikligt med svartpeppar

1. Tvätta musslorna och ta försiktigt bort skägget. Kontrollera att alla musslor är stängda. Släng de musslor som inte sluter sig när du knackar på dem eller som är trasiga.
2. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. FInhacka vitlöken och fräs den något. Tillsätt musslorna och tillaga dem under lock tills de öppnat sig. Tillsätt vinet och låt det koka in något. Avsluta med att tillsätta persiljan. Kasta de musslor som inte öppnat sig.
3. Servera musslorna med lite spad och vitlöksbröd.

2011-05-17

Tisdag: spaghetti med räkor och zucchini

Ingredienser 4 personer:
500 gram spaghetti
500 gram räkor med skal
1 zucchini
1 färsk röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
1/2 stjälk selleri
1/2 dl vitt vin
1 ask körsbärstomater
1 näve färsk persilja

1. Tina räkorna och skala dem.
2. Koka upp pastavattnet.
3. Finhacka sellerin, skiva eller hacka vitlöken och chilin. Ta bort fröna om du inte vill att det ska bli så starkt. Fräs dem gyllene i olivoljan. Tillsätt vinet och låt det koka in.
4. Skölj och halvera tomaterna, tillsätt dem, räkorna och persiljan och låt det precis bara bli varmt. Servera eventuellt med lite extra olivolja av god kvalitet.

2011-05-16

Måndag: ljummen couscoussallad med kyckling

Ljummen couscoussallad med kyckling, 4 personer:

Marinad:
2 dl apelsinjuice
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
1,5 msk soja
cayennepeppar

Sallad
2-3 kycklingfiléer
2 morötter
1 röd lök
1 röd paprika
2 stjälkar selleri
1 zucchini
2 msk olivolja
4 dl couscous

Salladsbädd:
isbergssallad
rucola

1. Börja med att röra ihop marinaden och skära kycklingen i munsbitar. Lägg bitarna i marinaden i minst 30 minuter. Helst längre, t ex på morgonen.
2. Skiva löken, sellerin och moroten. Skär paprikan och zucchinin i bitar. Fräs dem lätt i olivoljan. Det är gott om grönsakerna fortfarande har lite tuggmotstånd.
3. Tillsätt kycklingbitarna (inte marinaden, men spara den!) och fräs dem färdiga.
4. Slå över marianden och låt den koka in något.
5. Tillaga couscousen enligt anvisningarna på paketet.
6. Blanda couscousen med kycklingen och grönsakerna.
7. Servera rätten på en bädd av sallad, (blanda inte salladen med couscousen, då blir den soggig!).