En av de mest minnesvärda måltider jag har ätit är en lunch i Castel di Tusa på Siciliens norra kust. Jag har aldrig fått en så god spaghetti med havskräftor som där. Även om jag inte lyckas till fullo så smakar havskräftorna gott även här i vinterkylan.
Spaghetti med havskräftor, 4 personer:
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 charlottenlökar
1 dl vitt vin
1 kg kokta havskräftor
500 gram körsbärstomater
1 näve hackad persilja
peppar eller peperoncino efter smak
1. Börja med att skala vitlöken och hetta upp den i olja så att oljan tar smak av vitlöken. Ta sedan bort vitlöken.
2. Finhacka charlottenlöken och se till att oljan inte är för varm. Fräs charlottenlöken gyllene. Tillsätt havskräftorna och vinet och låt det koka in något.
3. Tillsätt tomaterna och persiljan.
4. Koka spaghettin al dente. Blanda spaghettin med havskräftorna under uppvärmning. Servera och tillsätt lite extra olivolja.
2010-02-18
2010-02-17
Torsdag: potatis- och purjolökssoppa
Ikväll lagar jag potatis- och purjolökssoppa. Till det serverar jag bröd, brieost, prosciutto och tomatröra. Jag lagar ofta grönsakssoppor. Mina sopprecept innehåller sällan grädde eller crème fraîche. Jag tycker det förstör grönsakssmaken. Men om du tycker att det är gott är det bara att runda av soppan med t ex lite grädde. Själv toppar jag soppan med lite olivolja.
Potatis- och purjolökssoppa:
1 1/2 purjolök
2 msk olivolja
10 potatisar
1,2 liter grönsaksbuljong
1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Servera den toppad med lite tomatröra.
Tomatröra:
6 tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite färsk hackad persilja
salt
1. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär den sedan i små bitar och lägg i en skål.
2. Tillsätt balsamvinäger, olivolja och persilja. Smaka av med salt.
Inkokta päron:
4 päron
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljextrakt
1. Skala päronen. Dela dem i klyftor. (För en elegantare variant väljer du mindre päron som du skalar, behåller skaftet på och kokar hela.)
2. Koka upp vin, vatten, socker och vanilj. Rör runt så att sockret löser sig.
3. Tillsätt päronen och låt sjuda under lock tills de mjuknat, 5-10 minuter.
4. Servera päronen med såsen och vispad grädde eller glass. Och en liten kaka!
Potatis- och purjolökssoppa:
1 1/2 purjolök
2 msk olivolja
10 potatisar
1,2 liter grönsaksbuljong
1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Servera den toppad med lite tomatröra.
Tomatröra:
6 tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite färsk hackad persilja
salt
1. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär den sedan i små bitar och lägg i en skål.
2. Tillsätt balsamvinäger, olivolja och persilja. Smaka av med salt.
Inkokta päron:
4 päron
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljextrakt
1. Skala päronen. Dela dem i klyftor. (För en elegantare variant väljer du mindre päron som du skalar, behåller skaftet på och kokar hela.)
2. Koka upp vin, vatten, socker och vanilj. Rör runt så att sockret löser sig.
3. Tillsätt päronen och låt sjuda under lock tills de mjuknat, 5-10 minuter.
4. Servera päronen med såsen och vispad grädde eller glass. Och en liten kaka!
Onsdag: kycklingfiléer med potatispuré och haricots verts
Jag köper oftast hela kycklingfiléer och skär dem i tunna skivor. Det finns emellertid redan färdiga tunna kycklingfiléer att köpa i många butiker.
Kycklingfiléer med purjolök, 4 personer:
4 kycklingfiléer
1 dl mjöl
3 msk smör
3 msk olivolja
salt
peppar
1/2-1 purjolök
1 1/2 dl sött vin
1. Börja med att skära kycklingfiléerna i tunna skivor.
2. Vänd kycklingen i mjölet.
3. Hetta upp smöret och oljan. Stek kycklingfiléerna, salta och peppra. Håll filéerna varma.
4. Skiva purjolöken och fräs den i smör och olja. Häll på vinet och låt det sjuda ett par minuter. Servera purjolöksskyn med kycklingfiléerna.
Fräs haricots verts och 3 vitlöksklyftor i 3 msk olja i några minuter. Sätt på ett lock och låt de fräsa ytterligare ca 15 minuter. Bönorna ska bli mjuka. Det mister sina gröna färg men blir väldigt goda. Avsluta med att salta.
Potatispuré:
10 potatisar
2,5 dl mjölk
2 msk smör
salt
vitpeppar
1. Skala potatisen och skär den i klyftor. Koka den mjuk.
2. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatispress. Tillsätt smör, salt och peppar.
3. Värm mjölken och tillsätt den. Rör runt.
Kycklingfiléer med purjolök, 4 personer:
4 kycklingfiléer
1 dl mjöl
3 msk smör
3 msk olivolja
salt
peppar
1/2-1 purjolök
1 1/2 dl sött vin
1. Börja med att skära kycklingfiléerna i tunna skivor.
2. Vänd kycklingen i mjölet.
3. Hetta upp smöret och oljan. Stek kycklingfiléerna, salta och peppra. Håll filéerna varma.
4. Skiva purjolöken och fräs den i smör och olja. Häll på vinet och låt det sjuda ett par minuter. Servera purjolöksskyn med kycklingfiléerna.
Fräs haricots verts och 3 vitlöksklyftor i 3 msk olja i några minuter. Sätt på ett lock och låt de fräsa ytterligare ca 15 minuter. Bönorna ska bli mjuka. Det mister sina gröna färg men blir väldigt goda. Avsluta med att salta.
Potatispuré:
10 potatisar
2,5 dl mjölk
2 msk smör
salt
vitpeppar
1. Skala potatisen och skär den i klyftor. Koka den mjuk.
2. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatispress. Tillsätt smör, salt och peppar.
3. Värm mjölken och tillsätt den. Rör runt.
2010-02-15
Tisdag: rökt makrill med potatissallad, guacamole
Det finns olika sorters varmrökt fisk, makrill, sik, lax, böckling mm. Jag serverar rökt pepparkryddad makrill i kväll. Det är ofta lätt att få tag i. På sommaren röker jag min egen lax, men det får jag återkomma om.
Potatissallad, 4 personer:
8-10 potatisar
1 msk fransk senap
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
4 msk olivolja
peppar
1 röd lök
1 purjolök
1 stjälk selleri
2 msk kapris
1 näve färsk persilja
1. Skala och skiva potatisen och koka den i lätt saltat vatten.
2. Rör ihop senap och vinäger i botten av en stor skål. Tillsätt honungen och därefter under omrörning oljan. Peppra!
3. Skiva rödlöken, purjolöken och sellerin. Tillsätt dem och kaprisen.
4. Avsluta med att tillsätta den kokta potatisen och hackad persilja. Servera potatissalladen ljummen.
Guacamole:
2 mogna avocado
2 charlottenlökar
2 tomater
saften av 1 lime
2 msk olivolja
salt
färsk koriander eller persilja
1. Halvera avocadon och ta ur kärnan. Mosa avocadon med en gaffel på en skärbräda och lägg över den i en skål.
2. Hacka löken så fint som möjligt. Tillsätt den.
3. Tag bort kärnhuset ur tomaterna. Skär tomaterna i små små bitar och tillsätt dem.
4. Avsluta med att tillsätta limesaften, olivolja och koriander eller persilja. Smaka av med salt. Servera guacamolen med hårt bröd.
Potatissallad, 4 personer:
8-10 potatisar
1 msk fransk senap
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
4 msk olivolja
peppar
1 röd lök
1 purjolök
1 stjälk selleri
2 msk kapris
1 näve färsk persilja
1. Skala och skiva potatisen och koka den i lätt saltat vatten.
2. Rör ihop senap och vinäger i botten av en stor skål. Tillsätt honungen och därefter under omrörning oljan. Peppra!
3. Skiva rödlöken, purjolöken och sellerin. Tillsätt dem och kaprisen.
4. Avsluta med att tillsätta den kokta potatisen och hackad persilja. Servera potatissalladen ljummen.
Guacamole:
2 mogna avocado
2 charlottenlökar
2 tomater
saften av 1 lime
2 msk olivolja
salt
färsk koriander eller persilja
1. Halvera avocadon och ta ur kärnan. Mosa avocadon med en gaffel på en skärbräda och lägg över den i en skål.
2. Hacka löken så fint som möjligt. Tillsätt den.
3. Tag bort kärnhuset ur tomaterna. Skär tomaterna i små små bitar och tillsätt dem.
4. Avsluta med att tillsätta limesaften, olivolja och koriander eller persilja. Smaka av med salt. Servera guacamolen med hårt bröd.
Måndag: pumparisotto med grillad halloumi och sallad
Idag tänkte jag på prov lägga ut matsedeln för hela veckan med en inköpslista. Du hittar dem under dagens recept. Kommentera gärna om du tycker att det är en bra idé som kan underlätta inhandlingen. I inköpslistan tar jag inte upp basvaror som t ex olivolja, smör, mjöl etc. Till höger längre ner finns det en lista på vilka varor jag tycker det är bra att ha hemma.
Pumparisotto 4 personer:
500 gram muscatpumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost
1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.
Grilla eller stek halloumin i en stekpanna.
Veckans matsedel:
tisdag, rökt fisk med potatissallad, guacamole
onsdag, kycklingfiléer med purjolök, potatispuré, haricots verts
torsdag, potatis- och purjolökssoppa, inkokta päron med vispgrädde
fredag, spaghetti med havskräftor (alternativt räkor och zucchini)
Inköpslista:
500 gram valfri rökt fisk
3 kg potatis
2 citroner
1 rödlök
3 purjolökar
1 nät charlottenlök
stjälkselleri
kapris
2 avocado
tomater
lime
600 gram kycklingfiléer
sött vin
500 gram haricots verts
spaghetti
vitlök
havskräftor (helst färska, finns djupfrysta)
körsbärstomater
persilja
Pumparisotto 4 personer:
500 gram muscatpumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost
1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.
Grilla eller stek halloumin i en stekpanna.
Veckans matsedel:
tisdag, rökt fisk med potatissallad, guacamole
onsdag, kycklingfiléer med purjolök, potatispuré, haricots verts
torsdag, potatis- och purjolökssoppa, inkokta päron med vispgrädde
fredag, spaghetti med havskräftor (alternativt räkor och zucchini)
Inköpslista:
500 gram valfri rökt fisk
3 kg potatis
2 citroner
1 rödlök
3 purjolökar
1 nät charlottenlök
stjälkselleri
kapris
2 avocado
tomater
lime
600 gram kycklingfiléer
sött vin
500 gram haricots verts
spaghetti
vitlök
havskräftor (helst färska, finns djupfrysta)
körsbärstomater
persilja
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)