2009-11-26

Fredag: rimmad lax med dillstuvad potatis

Det enda jag behöver tillaga idag är den stuvade potatisen. Det passar bra. Fredag är ofta den dag då alla är som mest trötta och bara vill sitta ner. Till 4 personer köper jag 600 gram rimmad lax.

Dillstuvad potatis, ingredienser 4 personer:
8 potatisar
1 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
vitpeppar
1 näve färsk dill

1. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka den och häll sedan av vattnet.
2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt mjölken och värm den. Rör ofta så att det inte bränns vid. Låt såsen koka i 3 minuter.
3. Tillsätt potatisen och rör runt. Avsluta med att tillsätta dill och vitpeppar.

Torsdag: gulaschsoppa

Torsdag=soppa! Om du lagade dillkött igår kanske du har kvar lite av buljongen. Använd den!

Gulaschsoppa, ingredienser 4 personer:
400 gram nötkött utan ben, t ex högrev eller grytbitar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 röd paprika
2 tsk paprikapulver
1 msk smör
1 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
4 potatisar
1 tsk kummin
1 tsk oregano
12 dl vatten
salt
peppar
cayennepeppar

1. Skär köttet i mindre bitar och bryn det i smöret och oljan. Använd en stor kastrull.
2. Skiva löken och skala vitlöken, skär paprikan i munsbitar. TIllsätt dem och fräs ytterligare några minuter.
3. Tillsätt paprikapulver, kummin, oregano, salt, peppar, cayennepeppar och tomatpuré. Rör runt. Sikta mjölet över blandningen och rör runt.
4. Tillsätt vattnet (eller buljongen om du har den kvar!). Låt koka under lock i 50 minuter.
5. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. TIllsätt den när det återstår ca 10 minuter av koktiden.
6. Servera soppan med lite gräddfil och ett gott vitt bröd.

2009-11-24

Onsdag: köttgryta med timjan

Nu var det länge sedan jag lagade köttgryta och det är precis vad jag ska laga idag. Om tiden tryter går det utmärkt att göra den här rätten en dag i förväg.

Köttgryta, ingredienser 4 personer:
600 gram högrev
1 gul lök
2 msk smör
2 msk olivolja
2 msk mjöl
2 msk tomatpuré
1 morot
250 gram färska champinjoner
2 dl ärtor
3 krm timjan eller 1 näve färsk timjan
1 lagerblad
4 dl rött vin
1 dl vatten
eventuellt lite köttfond
1/2- 1 msk honung
salt
peppar

1. Skär köttet i mindre bitar. Bryn bitarna i smöret. Lägg köttet i en gryta och sikta över mjölet.
2. Skölj och dela champinjonerna i munsbitar. Låt dem fräsa i olivoljan tills de börjar få färg. Tillsätt då löken och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt tomatpuréen och rör runt. Lägg över svampen och löken i grytan.
3. Tillsätt morot (skalad och delad i 3), ärtor, timjan, lagerblad, vin, honung och eventuellt lite köttfond. Låt koka under lock i 40 minuter.
4. Servera grytan med kokt potatis och en grön sallad.

2009-11-23

Tisdag: tagliatelle med rökt lax

Om du inte vill ha tagliatelle passar det också bra med farfalle (pastafjärilar). I Italien är det viktigt att kombinera rätt pastasort till rätt sås. Tagliatelle eller farfalle är säkra kort när det gäller rökt lax. Efter pastan serverar jag en sallad.
Om jag inte använder vispgrädde väljer jag kaffegrädde framför t ex matlagningsgrädde. Kaffegrädden innehåller till skillnad från matlagningsgrädde inte karragenan (förtjockningsmedel).

Tagliatelle med rökt lax, ingredienser 4 personer:
500 gram tagliatelle
200 gram rökt lax
1/2 gul lök
1 stjälk selleri
2 msk olivolja
1 dl gröna ärtor
1 msk tomatpuré
1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl kaffegrädde
svart- och vitpeppar
1 näve färsk persilja

1. Koka upp pastavattnet.
2. Finhacka löken och sellerin och fräs dem i olivoljan. Tillsätt tomatpuréen och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt vinet, grädden och ärtorna och låt koka ihop under någon minut.
4. Tillsätt laxen skuren i bitar och peppar. Vänta tills laxen är varm. Blanda sedan såsen med den nykokta pastan och persiljan.

2009-11-22

Måndag: paella med kyckling och räkor

Den här varianten av paella är en vardagspaella. Men grunden är densamma även om du väljer att använda t ex blåmusslor, råa räkor och/eller bläckfisk. Det kräver emellertid lite mer tid.
För att laga paella behöver du en stor stekpanna som rymmer alla ingredienserna. Jag har kommit fram till att grötris lämpar sig bäst till paella. Risgrynet behåller lite tuggmotstånd och paellan blir inte torr.

Paella, ingredienser 4 personer:
500 gram kycklinglår
300 gram räkor
1 röd paprika
1/2 gul lök
2 hela vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 dl gröna ärtor eller kikärtor
1 dl svarta oliver
1,2 liter grönsaksbuljong
5 dl grötris
1/2 paket saffran
salt
peppar
1 näve färsk persilja
1 citron

1. Tina och skala räkorna.
2. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i 2 delar. Hetta upp olivolja och låt vitlöken fräsa sig gyllene i oljan. Ta sedan bort vitlöken.
3. Skär kycklingen och paprikan i munsbitar. Skiva löken. Börja med att fräsa kycklingen i den varma oljan tills den fått lite färg. Tillsätt paprikan och löken och låt fräsa ytterligare någon minut.
4. Tillsätt oliver, ärtor, ris, saffran, salt och peppar, rör runt. Tillsätt 2/3 av buljongen och låt koka ihop sakta. Tillsätt den övriga buljongen vartefter. Det tar cirka 35 minuter för riset att bli färdigt.
5. Avsluta med att tillsätta finhackad paprika och servera paellan med en citronklyfta.

Jag kan också tycka att det är gott med en droppe tabasco på paellan.