2010-02-26

Fredag: sallad med räkor, avocado och grapefrukt, focaccia

Sallad med räkor, avocado och grapefrukt:
600 gram räkor
blandad sallad, rucola, rosé-, maché-, isbergssallad
1 fänkål
2 avocado
2 grapefrukt
1 rödlök
salt
peppar
olivolja

1. Tina räkorna. Jag börjar alltid med att spola lite iskallt vatten över dem.
2. Skölj salladen och torka den. Dela upp den på 4 tallrikar.
3. Skölj och skiva fänkålen så tunt som möjligt. Lägg den ovanpå salladen.
4. Dela avocadon, gröp ur den och skär i tunna skivor. Tillsätt den.
5. Skala grapefrukten och skär ut klyfor utan skinn med en vass kniv. Tillsätt grapefruktfiléerna. När det är klart pressas den saft som är kvar i grapefrukten i en skål.
6. Tillsätt räkorna. Ringla olivolja över salladen. Låt var och en salta och peppra själv samt att eventuellt tillsätta lite av grapefruktsaften.

Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver

1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.

Torsdag: ärtsoppa, stekta äpplen med glass

Köp svenska äpplen till efterrätten. Det finns fortfarande att få tag i.

Stekta äpplen, ingredienser 4 personer:
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.

1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!

Ugnstekta äpplen 4 personer:
6 svenska äpplen
2 msk socker
25 gram smör
1 tsk kanel
1 dl sirap

1. Skölj och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Tillsätt sockret och kanelen. Hyvla smöret och fördela jämt.
3. Baka äpplena i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Jag vill har äpplena ganska fasta. Tillsätt sirapen efter ca 10 minuter. Servera äpplena med en god vaniljglass.

Onsdag: ljummen couscoussallad med kyckling

Ljummen couscoussallad med kyckling, 4 personer:

Marinad:
2 dl apelsinjuice
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
1,5 msk soja
cayennepeppar


2-3 kycklingfiléer
2 morötter
1 röd lök
1 röd paprika
2 stjälkar selleri
1 zucchini
3 msk olivolja
4 dl couscous
isbergssallad
rucola

1. Börja med att röra ihop marinaden och skära kycklingen i munsbitar. Lägg bitarna i marinaden i minst 30 minuter. Helst längre, t ex på morgonen.
2. Skiva löken, sellerin och moroten. Skär paprikan och zucchinin i bitar. Fräs dem lätt i 2 msk olivolja. Det är gott om grönsakerna fortfarande har kvar lite tuggmotstånd. Lägg grönsakerna åt sidan.
3. Hetta upp 1 msk olivolja. Tillsätt kycklingbitarna (inte marinaden, men spara den!) och fräs dem färdiga.
4. Slå över marianden och låt den koka in något. Tillsätt grönsakerna.
5. Tillaga couscousen enligt anvisningarna på paketet.
6. Blanda couscousen med kycklingen och grönsakerna.
7. Servera rätten med en krans av sallad, (blanda inte salladen med couscousen, då blir den soggig!).

Tisdag: torskfilé med haricots verts

Torskfilé med haricots verts, ingredienser 4 personer:
1 näve pinjenötter
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 rödlök (halverad och skivad)
500 gram haricots verts
1 msk balsamvinäger
1 paket körsbärstomater.
2 msk smör
600 gram torskfilé, (fryst går också bra)


1. Börja med att rosta pinjenötterna i en stekpanna. Det går väldigt fort så gå inte långt från spisen!
2. Skala och dela vitlöksklyftorna. Hetta upp dem i olivoljan och låt dem fräsa sig gyllene. Tillsätt haricots verts och lök och fräs i ett par minuter.
3. Tillsätt balsamvinäger och lite vatten. Sätt på ett lock och tillaga bönorna i ytterligare ca 15 minuter. Avsluta med att halvera körsbärstomaterna och tillsätta dem. Rör runt så att tomaterna blir ljumna.
4. Smält smöret i en stekpanna och låt det få lite färg. Peppra och salta på fisken och stek den i ett par minuter på varje sida. Servera fisken toppad med rostade pinjenötter, haricots verts och ett gott bröd.

Måndag: pasta med rostade mandlar och tomat


Längst ned i dagens inlägg hittar du resten av veckans matsedel och en inköpslista. Recepten kommer vartefter under veckan. Penne alla trapanese är en siciliansk rätt från staden Trapani på Siciliens västkust. Trapani är bl a känt för sina saltanläggningar.
I receptet nedan ingår pecorino. Det är en fårost som görs på olika håll i Italien. De mest kända är från Sardinien, Sicilien, Rom och Toscana. Osten kan vara mer eller mindre lagrad "stagionato". Till denna rätt krävs det en vällagrad variant av osten som påminner om parmesanost i konsistensen. Får du inte tag i pecorino går det bra att använda parmesanost.
Servera en sallad efter pastan.

Penne alla trapanese, 4 personer:
1/2 gul lök
1 mindre morot
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
peperoncino (piri piri, cayennepeppar)
100 gram mandlar
400-500 gram penne
pecorino eller parmesanost
färks basilika

1. Finhacka löken, skala och riv moroten och vitlöken på ett rivjärn. Fräs ingredienserna i olivolja.
2. Tillsätt tomat, socker och peperoncino. Låt koka ihop.
3. Rosta mandlarna i en stekpanna tills de börjar få färg. Stöt dem sedan i en mortel.
4. Riv pecorinoosten eller parmesanosten på ett rivjärn.
5. Koka pastan. Blanda den med tomatröran, mandlarna och riven pecorino. Tillsätt lite färsk basilika.

Tisdag: stekt torsk med haricots verts
Onsdag: ljummen sallad med kyckling och couscous
Torsdag: ärtsoppa
Fredag: sallad med räkor, grapefrukt och avocao

Inköpslista:
1 paket penne eller annan valfri kort pasta
1 kg gul lök
1/2 kg morötter
vitlök
1 burk hackade tomater (mutti eller änglamarks är särskilt bra)
1 påse mandlar
lagrad pecorinoost, parmesanost fungerar också
färsk basilika
1 påse pinjenötter
2 rödlökar
500 gram haricots vert
600 gram torsk eller annan fisk
balsamvinäger
1 tråg körsbärstomater
1 paket couscous
2 apelsiner
tomatpuré
honung
soja
500 gram kycklingfilé eller kycklinglårfilé
1 röd paprika
stjälkselleri
1 zucchini
isbergssallad
(1 tråg rucola)
1 kg torkade gula ärtor
400 gram rimmat fläsk
6 svenska äpplen
sirap
kanel
glass
räkor
blandad sallad (t ex ruccola, maché, rosésallad)
2 grapefrukt
2 avocado
1 fänkål
jäst
vetemjöl
svarta oliver
rosmarin

Fredag: wokade räkor med grönsaker och nudlar

Om du inte hittar tigerräkor kan du använda vanliga svenska räkor. Det blir också gott. Trevlig helg!

Wokade räkor, 4 personer:
3 msk rapsolja
1 knippe broccoli
1 grön paprika
2 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
2/3 purjolök
300-400 gram nudlar
100 gram sockerärtor
500 gram tigerräkor
1/2 dl sweet chilisås
(1 msk fisksås)
1/2 lime
soya
(koriander)

1. Börja med att skölja broccolin och skära den i små buketter. Hetta upp 2 msk olja och tillsätt broccolibuketterna. Fräs under omrörning. Sänk eventuellt värmen och täck med ett lock. Broccolin är den grönsak som behöver längst tid för att mjukna.
2. Fortsätt med att skära paprikan, ingefäran, 1 vitlöksklyfta och purjolöken. Tillsätt dem och fräs runt. Jag vill ha kvar rejält med tuggmotstånd i grönsakerna. Lägg grönsakerna åt sidan.
3. Koka upp vattnet till nudlarna och koka dem enligt instruktionerna på paketet.
4. Koka upp vatten till sockerärtorna. Lägg dem i det kokande vattnet i max 1 minut. De ska vara krispiga. Jag kokar dem eftersom det varit mycket skriverier tidigare om att sockerärtor kan innehålla salmonellabakterier.
5. Hetta upp 1 vitlöksklyfta med 1 msk olja och låt oljan ta smak av vitlöken, ta sedan bort vitlöken. Tillsätt räkorna och fräs dem.
6. När räkorna är genomstekta tillsätts grönsakerna och de kokta nudlarna. Tillsätt också 1/2 dl sweet chili sås, eventuellt fisksås, lite limesaft och koriander. Låt var och en smaka av med soja.

2010-02-25

Torsdag: jordärtskockssoppa, pannkakor

Jordärtskockssoppa, 4 personer:
2 potatisar
4 charlottenlökar
1/2 morot
1/2 fänkål
500 gram jordärtsskockor
1 msk smör
1 msk olivolja
1-1,2 liter grönsaks- eller hönsbuljong
(1/2 dl grädde)
2 apelsiner

1. Skala och skiva potatisen, löken och moroten. Skölj fänkålen och skiva den. Skala och skiva jordärtskockorna. Anledningen till att jag tar dem sist är att de lätt blir missfärgad.
2. Fräs samtliga grönsaker i smöret och oljan under ett par minuter.
3. Tillsätt buljongen och koka tills grönsakerna är mjuka, ca 15 minuter.
4. Mixa soppan slät. Jag rundar inte av med grädde men om du föredrar en mildare smak så kan du göra det.
5. Servera soppan med lite ringlad olivolja och pressad apelsinsaft.

Pannkakor, 4 personer:
2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk smält smör

1. Vispa upp äggen. Tillsätt hälften av mjölken, salt, socker och mjöl. Vispa till en slät smet.
2. Tillsätt resten av mjölken och det smälta smöret.
3. Stek pannkakorna i lite smör. Servera med något gott tillbehör. Vi äter pannkakorna med socker och citron.

2010-02-24

Onsdag: risotto med zucchine, insalata caprese, tapenade

Som jag nämnt tidigare finns det olika sorters risottoris. Jag föredrar carnaroli. Jag tycker inte alltid att det är nödvändigt med vin i risotto och just till zucchinirisotto hoppar jag lika gärna över det. Därför står vinet inom parentes. Romanticatomater smakar gott vid den här årstiden. De använder jag till capresen.

Zucchinirisotto, 4 personer:
1/2 gul lök
2 normalstora zucchini (400 gram)
3 msk olivolja
4 dl risottoris
(1 dl vitt vin)
9 dl-1 liter grönsaks eller hönsbuljong (kan behövas mer eller mindre!)
(lite smör)
1 dl parmesanost (Du kan välja mellan att röra ner parmesanosten i risotton precis före servering eller låta var och en toppa risotton med osten. Jag väljer det senare.)

1. Koka upp buljongen.
2. Finhacka löken. Skölj zucchinin och riv den på ett rivjärn.
3. Fräs löken och zucchinin i olivoljan.
4. Tillsätt riset och rör runt. Tillsätt eventuellt vinet och låt koka in.
5. Tillsätt buljonen lite i taget och rör konstant under tillagningen. Det är viktigt för att risotton ska bli krämig. Risotton är färdig när riset fortfarande har lite tuggmotstånd kvar och känns krämigt (18 minuter). Tillsätt smöret precis före servering.

Insalata caprese:
2 mozzarella, (buffelmozzarella är godast)
6 tomater eller 2 paket körsbärstomater.
färsk basilika
salt
peppar
olivolja

Tapenade
ca 3 dl svarta oliver
3 msk olivolja
knappt 1 msk tomatpuré
2 sardellfiléer

Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera tapenaden till bröd.

2010-02-22

Tisdag: fiskgryta och vitlöksbröd

Nu har jag precis börjat tillaga middagen. Jag kände att jag ville ha lite aioli till fisken och har precis gjort det. Så här gör man:
1 äggula, knappt 1 dl olivolja, lite salt, 1 riven vitlöksklyfta. Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!
Jag har satt buljongtärning inom parentes i receptet nedan för jag använder oftast inte det. Jag tycker det blir gott ändå! Vill du emellertid ha en mer tydlig fisksmak är det bara att lägga till buljongen.

Fiskgryta 4 personer:
600 gram sej eller torsk
300 gram räkor (djupfrysta ishavsräkor i lös vikt passar bra)
1 lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja

1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Finhacka löken och vitlöken, skala och riv moroten. Skiva fänkålen i lagom stora bitar.
3. Fräs grönsakerna kort i olivoljan. Tillsätt cayennepeppar och saffran.
4. Skala potatisen och skär den i munsbitar. Tillsätt den, vitt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
5. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
6. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.

Vitlöksbröd:
1 baguette
2 msk olivolja
20 gram smör
2 vitlöksklyftor

Dela baguetten och skär den i decimeterlånga bitar. Pressa vitlöken och blanda den med smör och olivolja. Bred blandningen på brödet. Rosta brödet i ugnen (225 grader) i ca 5 minuter. Passa noga så att det inte bränner.

2010-02-21

Måndag: spaghetti alla carbonara, tomatsallad

Ikväll är det måndagmiddag med min syster och familj. Det är min tur och jag lagar carbonara, så enkelt och så gott! Förr hade jag aldrig grädde i carbonaran men numera har jag faktiskt det. Efter carbonaran serverar jag en stor tomatsallad med finhackad lök och persilja. Precis som förra måndagen hittar du resten av veckans rätter med inköpslista längst ned i inlägget.

Ingredienser 4 personer:
1-1 1/2 paket bacontärningar
2 msk olivolja
1/2-1 gul lök (kan uteslutas, men jag tycker att det passar utmärkt!)
1 dl parmesanost
4 äggulor
ev. 4 msk grädde
rikligt med svartpeppar
400-500 gram spaghetti

1. Koka upp pastavattnet.
2. Fräs bacontärningarna i en stekpanna tills de fått färg.
3. Hacka löken.
4. Tillsätt olivoljan och löken och fräs tills löken blivit mjuk och gyllene.
5. Vispa ihop äggulor, grädde, riven parmesanost och svartpeppar.
6. Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
7. Häll av pastavattnet och blanda ihop allting. Servera!

Tisdag: fiskgryta
Onsdag: zucchinirisotto, tomat- och mozzarellasallad, tapenade
Torsdag: jordärtskockssoppa, pannkakor
Fredag: wokade tigerräkor och grönsaker med nudlar

Inköpslista
1 nät charlottenlökar
1 påse morötter
2 fänkål
1 liten zucchini
1 kg potatis
400 gram sej
300 gram räkor
1/2 flaska vitt vin
fiskbuljong
1 kg tomater
2 mozzarella
2 zucchini
svarta oliver
600 gram jordärtskockor
apelsin
hönsbuljong
kokt eller rökt skinka (till soppan)
gott bröd (till soppan)
mjölk
ägg
citron
nudlar
500 gram tigerräkor
ingefära
vitlök
1 grön paprika
sockerärtor
1 purjolök
1 broccoli
1 röd chili
lime
soya
koriander
sweet chilisås