2011-10-14

Fredag: räksallad

Jag serverar ett gott bröd med aioli till salladen.

Räksallad, 4 personer:
2 paket provencalsk salladsblandning
600 gram räkor
2 avocado
2 grapefrukt
1 röd lök
1 fänkål

1. Fördela salladen på 4 tallrikar.
2. Filéa grapefrukten och skiva rödlöken och fänkålen tunt tunt.
3. Skiva avocadon.
3. Servera salladen med olivolja, peppar och pressad citron och/eller balsamvinäger.

Aioli:
1 äggula
knappt 1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.

Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!

2011-10-13

Torsdag: morotssoppa

Morotssoppa, 4 personer:
2 msk rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1/2 tsk mald ingefära
1 tsk paprikapulver
cayennepeppar
1 potatis
600 gram morötter
1,4 liter hönsbuljong
1 apelsin
några droppar vitvinsvinäger
peppar
färsk koriander

1. Börja med att skiva lök och vitlök. Fräs det i rapsoljan.
2. Tillsätt spiskummin, koriander, ingefära, paprikapulver och cayennepeppar. Fräs ytterligare någon minut.
3. Skala och skiva potatis och morot. Tillsätt dem och buljongen och koka i ca 15 minuter.
4. Mixa soppan slät och smaka sedan av med pressad apelsinsaft och några droppar vinäger.
5. Servera varje portion toppad med lite färsk koriander.

2011-10-12

Onsdag: biff med bambuskott, grön paprika och ostronsås

Börja med att röra ihop marinaden. Strimla sedan köttet och lägg det i marinaden i ca 30 minuter eller längre.

Marinad:
1 nypa salt
1 nypa socker
2 tsk soja
2 tsk sherry
1 tsk potatismjöl
2 msk vatten
2 tsk rapsolja
svartpeppar

Biff med ostronsås, 4 personer:
500 gram lövbiff
rapsolja
1 grön paprika
3 vitlöksklyftor
1 cm ingefära
1/2 purjolök
1 burk bambuskott
1 msk torr sherry

Sås:
1 tsk potatismjöl
1 dl hönsbuljong
3 msk ostronsås

1. Rör ihop såsen och ställ den åt sidan.
2. Hetta upp olja i en wok eller stekpanna och fräs sedan köttet.
3. Tillsätt fint hackad vitlök och ingefära och skuren paprika, fräs ytterligare ett par minuter under omrörning.
4. Tillsätt bambuskotten, skuren purjolök och såsen och fräs runt i någon minut. Servera köttet med ris.

2011-10-11

Tisdag: böcklinglåda, sallad

Servera böcklinglådan med kokt potatis och sallad.

Böcklinglåda, 4 personer:
500 gram böckling
1 röd lök
1/2 citron
1 msk rapsolja
1/2 näve färsk dill
1/2 näve färsk persilja
1,5 dl kaffegrädde
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rensa böcklingen.
3. Skiva löken och fräs den gyllene. Lägg den i botten av en ugnsfast form och pressa över lite citronsaft.
4. Finfördela böckligen ovanpå löken. Strö över dill och persilja, peppra och häll över grädden.
5. Tillaga böcklinglådan i ugnen i ca 10 minuter.

2011-10-10

Måndag: risotto med paprika, provencalska tomater, stekt halloumi

Risotto med paprika, ingredienser 4 personer:
1/2 purjolök
1 stor röd paprika
2 msk olivolja
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
(1 dl vitt vin)
9-10 dl grönsaksbuljong
1 msk smör
parmesanost

1. Börja med att skiva purjolöken och finhacka paprikan. Fräs dem sedan mjuka i olivoljan.
2. Tillsätt riset, rör runt under 1/2 minut. Tillsätt sedan vinet och lite av buljongen. Rör under hela tillagningstiden, 18 minuter. Tillsätt buljongen vartefter den kokar in.
3. Avsluta med att tillsätta smör. Risotton är färdig när risgrynet fortfarande har kvar ett visst tuggmotstånd och anrättningen känns krämig.
4. Servera risotton toppad med parmesanost.

Provencalska tomater:
8 tomater
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1/2 tsk timjan
2 msk ströbröd
4 msk olivolja
salt
peppar

1. Skölj och skiva tomaterna.
2. Häll lite av olivoljan i botten av en ugnsfast form. Lägg tomatskivorna i formen. Tillsätt ströbrödet, jämt fördelat.
3. Finhacka vitlöken och tillsätt den, persilja, timjan, salt och peppar. Ringla över olivoljan. För en sötare smak nu på vintern då tomaterna inte smakar så mycket kan du också ringla över lite balsamvinäger.
4. Tillaga tomaterna i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter.

Stek eller grilla halloumin i lite olja tills den fått en gyllene färg.