2010-01-29

Fredag: spaghetti med blåmusslor

Färska blåmusslor kommer nästan alltid från odlingar. Det betyder att de är kontrollerade och ofta är lätta att tvätta. Se till att alla musslorna är stängda. Knacka på de som är öppna. Om de inte stänger sig släng dem. Likaså ska man slänga de musslor som inte öppnat sig efter tillagning.
Var noga med valet av tomater på burk. Jag rekommenderar Mutti.

Spaghetti med blåmusslor, 4 personer:
1 kg blåmusslor
1/2 glas vitt vin
2 vitlöksklyftor
6 sardellfiléer
1 burk hackade tomater
4 msk olivolja
1 näve färsk persilja
peppar
500 gram spaghetti

1. Tvätta musslorna.
2. Häll vinet i botten av en stekpanna med lock. Hetta upp det. Tillsätt musslorna. Sätt på ett lock. Skaka på pannan då och då.
3. Lägg musslorna på ett fat när de öppnat sig. Sila musselskyn och spara den.
4. Häll 2 msk olivolja i stekpannan och tillsätt vitlök och sardeller. Fräs kort. Tillsätt tomat och ca 1 dl av den silade skyn. Låt koka ihop i ca 15 minuter. Om såsen tjocknar kan du spä med mer musselsky.
5. Tillsättt musslorna och lite färsk riven vitlök (kan uteslutas). Rör runt ordenligt och låt musslorna bli varma.
6. Avsluta med att tillsätta den nykokta spaghettin. Rör runt ordenligt.

2010-01-28

Torsdag: palsternackssoppa med äpple- och currysmak, bruschetta


Palsternackssoppa, ingredienser 4 personer:
1 lök
2 msk olivolja
500 gram palsternacka
2 tsk curry
4 mindre potatisar
1 äpple
1,2 liter grönsaksbuljong
1/2 purjolök
svartpeppar
salt

1. Skiva löken och fräs den lätt i oljan. Tillsätt curryn och fräs kort.
2. Skala och skiva palsternackan, potatisen och äpplet och tillsätt det.
3. Tillsätt buljongen och låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa då soppan slät med en stavmixer.
4. Servera varje portion toppad med lite finhackad purjolök och nymald svartpeppar.

Bruschetta med tomattopping:
1 paket körsbärstomater
1 näve färsk basilika
1-2 msk olivolja
salt
lantbröd
2 vitlöksklyftor

1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Skölj tomaterna och dela dem i 4 klyftor.
3. Riv basilikan och blanda ner den, olja och lite salt.
4. Skiva brödet och grilla det i ugnen tills det får färg.
5. Skala vitlöken och dra den över varje brödskiva så att brödet får en lätt smak av vitlök. Toppa det sedan med tomatblandningen.

2010-01-27

Onsdag: vardagspaella

För att laga paella behöver du en paellapanna eller en stor stekpanna som rymmer alla ingredienserna. Jag använder grötris som jag tycker ger en perfekt paella. Riset behåller lite tuggmotstånd och paellan blir inte för torr.

Paella, ingredienser 4 personer:
500 gram kycklinglår
300 gram räkor
1 röd paprika
1/2 gul lök
2 hela vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 dl gröna ärtor eller kikärtor
1 dl svarta oliver
1,2 liter grönsaksbuljong
5 dl grötris
1/2 paket saffran
salt
peppar
1 näve färsk persilja
1 citron

1. Tina och skala räkorna.
2. Skär kycklingen och paprikan i munsbitar. Skiva löken och hacka vitlöken. Börja med att fräsa kycklingen i den varma oljan tills den fått lite färg. Tillsätt paprikan, löken och vitlöken och låt fräsa ytterligare någon minut.
3. Tillsätt oliver, ärtor, ris, saffran, salt och peppar och rör runt. Tillsätt 2/3 av buljongen och låt koka ihop sakta. Tillsätt den övriga buljongen vartefter. Det tar cirka 35 minuter för riset att bli färdigt.
4. Avsluta med att tillsätta finhackad paprika och servera paellan med en citronklyfta.

2010-01-25

Tisdag: torskfilé med haricots verts, bröd

Torskfilé med haricots verts, ingredienser 4 personer:
1 näve pinjenötter
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 rödlök (halverad och skivad)
500 gram haricots verts
1 msk balsamvinäger
1 paket körsbärstomater.
2 msk smör
600 gram torskfilé, (fryst går också bra)


1. Börja med att rosta pinjenötterna i en stekpanna. Det går väldigt fort så gå inte långt från spisen!
2. Skala och dela vitlöksklyftorna. Hetta upp dem i olivoljan och låt dem fräsa sig gyllene. Tillsätt haricots verts och lök och fräs i ett par minuter.
3. Tillsätt balsamvinäger och lite vatten. Sätt på ett lock och tillaga bönorna i ytterligare ca 15 minuter. Avsluta med att halvera körsbärstomaterna och tillsätta dem. Rör runt så att tomaterna blir ljumna.
4. Smält smöret i en stekpanna och låt det få lite färg. Peppra och salta på fisken och stek den i ett par minuter på varje sida. Servera fisken toppad med rostade pinjenötter, haricots verts och ett gott bröd.

Måndag: pasta trapanese

Penne alla trapanese är en siciliansk rätt från staden Trapani på Siciliens västkust. Trapani är bl a känt för sina saltanläggningar.
I receptet nedan använder jag pecorinoost istället för parmesanost. Pecorino är en fårost som görs på olika håll i Italien. De mest kända är från Sardinien, Sicilien, Rom och Toscana. Osten kan vara mer eller mindre lagrad "stagionato". Till denna krävs det en vällagrad variant av osten som påminner om parmesanosten i konsistensen.
Servera en grönsallad med gurka, selleri och vita bönor efter pastan.

Penne alla trapanese, 4 personer:
1/2 gul lök
1 mindre morot
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
peperoncino (piri piri, cayennepeppar)
100 gram mandlar
400-500 gram penne
pecorino eller parmesanost
färks basilika

1. Finhacka löken, skala och riv moroten och vitlöken på ett rivjärn. Fräs ingredienserna i olivolja.
2. Tillsätt tomat, socker och peperoncino. Låt koka ihop.
3. Rosta mandlarna i en stekpanna tills de börjar få färg. Stöt dem sedan i en mortel.
4. Riv pecorinoosten eller parmesanosten på ett rivjärn.
5. Koka pastan. Blanda den med tomatröran, mandlarna och riven pecorino. Tillsätt lite färsk basilika.