Jag använder inte fiskbuljong i denna gryta men om du vill ha en tydligare fisksmak kan du ha i 1/2 tärning fiskbuljong eller lite fond.
Laxgryta, 4 personer:
500 gram lax
1/2 gul lök
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
3 potatisar
3 msk olivolja
3 dl vitt vin
1 burk hela skalade tomater
1 näve svarta eller gröna oliver
1 näve dill
1 näve persilja
salt
vit- och svartpeppar
1. Skär samtliga grönsaker i bitar och fräs dem i olivoljan.
2. Tillsätt vinet, tomaterna med tomatspadet, oliverna och nästan all persilja och dill. Salta och peppra. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter.
3. Skär laxen i munsbitar och tillsätt dem, låt sjuda i ca 5 minuter.
4. Avsluta med att tillsätta resterande dill och persilja. Servera grytan med bröd.
2010-04-02
2010-04-01
Torsdag: kycklingsoppa med nudlar, pannkakor med citron och socker
Om du inte har tid att koka en hel kyckling kan du använda en färdiggrillad kyckling eller kycklingbröst.
Kycklingsoppa med nudlar, 4 personer:
1 kyckling
1 morot
1 lök
1 lagerblad
6 pepperkorn
salt
300 gram champinjoner
1 vitlöksklyfta
1/2 purjolök
1 röd chili
2 kaffirlimeblad
2 cm färsk ingefära
2 msk rapsolja
1,2 liter kycklingbuljong
200-300 gram nudlar
färsk koriander
1. Koka kycklingen med morot, lök, lagerblad, pepperkorn och salt. Spara och sila buljongen.
2. Strimla kycklingen.
3. Skiva champinjonerna, hacka vitlöken, ingefäran och chilin samt skiva purjolöken. Fräs dem i oljan. Tillsätt kaffirlimebladen efter några minuter.
4. Tillsätt kycklingen och buljongen. Koka upp. Tillsätt nudlarna och koka några minuter. Servera med lite färsk koriander.
Pannkakor, 4 personer:
2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk smält smör
1. Vispa upp äggen. Tillsätt hälften av mjölken, salt, socker och mjöl. Vispa till en slät smet.
2. Tillsätt resten av mjölken och det smälta smöret.
3. Stek pannkakorna i lite smör. Servera med citron och socker.
Kycklingsoppa med nudlar, 4 personer:
1 kyckling
1 morot
1 lök
1 lagerblad
6 pepperkorn
salt
300 gram champinjoner
1 vitlöksklyfta
1/2 purjolök
1 röd chili
2 kaffirlimeblad
2 cm färsk ingefära
2 msk rapsolja
1,2 liter kycklingbuljong
200-300 gram nudlar
färsk koriander
1. Koka kycklingen med morot, lök, lagerblad, pepperkorn och salt. Spara och sila buljongen.
2. Strimla kycklingen.
3. Skiva champinjonerna, hacka vitlöken, ingefäran och chilin samt skiva purjolöken. Fräs dem i oljan. Tillsätt kaffirlimebladen efter några minuter.
4. Tillsätt kycklingen och buljongen. Koka upp. Tillsätt nudlarna och koka några minuter. Servera med lite färsk koriander.
Pannkakor, 4 personer:
2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk smält smör
1. Vispa upp äggen. Tillsätt hälften av mjölken, salt, socker och mjöl. Vispa till en slät smet.
2. Tillsätt resten av mjölken och det smälta smöret.
3. Stek pannkakorna i lite smör. Servera med citron och socker.
2010-03-31
Onsdag: grillad halloumi med ratatouille
Jag gör ofta en sötsur variant av ratatouille men du kan också välja att utesluta vinägern och sockret.
Utöver ingredienserna i ratatouillen behöver du 2 paket halloumi och 2 paket rucola. Halloumin grillar du i en grillpanna eller steker i en stekpanna tills den fått en gyllene färg.
Servera dagens middag på ett stort fat. Gör en krans av rucolan och placera ratatouillen i mitten toppad med den grillade halloumin.
Ratatouille:
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
2 stjälkar selleri
1 lök
2 vitlöksklyftor
5 msk olivolja
1 näve oliver
1 burk hela skalade tomater
3 msk vinäger
1,5 msk socker
1. Börja med att skära auberginen i tärningar och fräsa den i olivoljan. Den tar längst tid så tillaga den i ca 5 minuter innan du tillsätter övriga ingredienser skurna i lagom munsbitar. Vänta med tomaten, oliverna, vinägern och sockret.
2. När grönsakerna fått lite färg och börjat mjukna tillsätter du oliver, tomat, vinäger och socker och lägger på ett lock. Låt koka ihop i ca 10 minuter. Grönsaksblandningen är god både varm och kall.
Utöver ingredienserna i ratatouillen behöver du 2 paket halloumi och 2 paket rucola. Halloumin grillar du i en grillpanna eller steker i en stekpanna tills den fått en gyllene färg.
Servera dagens middag på ett stort fat. Gör en krans av rucolan och placera ratatouillen i mitten toppad med den grillade halloumin.
Ratatouille:
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
2 stjälkar selleri
1 lök
2 vitlöksklyftor
5 msk olivolja
1 näve oliver
1 burk hela skalade tomater
3 msk vinäger
1,5 msk socker
1. Börja med att skära auberginen i tärningar och fräsa den i olivoljan. Den tar längst tid så tillaga den i ca 5 minuter innan du tillsätter övriga ingredienser skurna i lagom munsbitar. Vänta med tomaten, oliverna, vinägern och sockret.
2. När grönsakerna fått lite färg och börjat mjukna tillsätter du oliver, tomat, vinäger och socker och lägger på ett lock. Låt koka ihop i ca 10 minuter. Grönsaksblandningen är god både varm och kall.
2010-03-29
Tisdag: torsk med grönsaker
Ingredienser 4 personer:
8 potatisar
1 röd lök
150-200 gram sockerärtor
1 apelsin
1 citron
4 ryggfiléer av torsk
vetemjöl
salt
peppar
1. Skala och skiva potatisen. Koka den mjuk. Lägg i sockerärtorna när det återstår någon minut av koktiden. De ska bara hastigt i för att eventuella bakterier ska dö.
2. Klyfta löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt potatisen och sockerärtorna. Pressa 1/2 apelsin och 1/2 citron över grönsakerna. Salta och peppra.
3. Vänd torsken i mjölet och stek den i smöret. Salta och peppra.
8 potatisar
1 röd lök
150-200 gram sockerärtor
1 apelsin
1 citron
4 ryggfiléer av torsk
vetemjöl
salt
peppar
1. Skala och skiva potatisen. Koka den mjuk. Lägg i sockerärtorna när det återstår någon minut av koktiden. De ska bara hastigt i för att eventuella bakterier ska dö.
2. Klyfta löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt potatisen och sockerärtorna. Pressa 1/2 apelsin och 1/2 citron över grönsakerna. Salta och peppra.
3. Vänd torsken i mjölet och stek den i smöret. Salta och peppra.
2010-03-28
Måndag: bavette med pesto
Längst ned i dagens inlägg hittar du resten av veckans matsedel och en inköpslista.
Ingredienser, 4 personer:
500 gram bavette eller spaghetti
1 kruka basilika
40 gram pinjenötter
60 gram parmesanost
1 vitlöksklyfta
1,5 dl olivolja extra vergine
1. Koka pastan.
2. Mixa ihop basilika, pinjenötter, parmesanost, vitlök och olivoljan.
3. Blanda den nykokta pastan med peston.
Tisdag: torsk med varma grönsaker
Onsdag: grillad halloumi, ratatouille, sallad
Torsdag: asiatisk kycklingsoppa
Fredag: laxgryta
Inköpslista:
1 kruka basilika
bavette eller spaghetti
vitlök
parmesanost
pinjenötter
4 ryggfiléer av torsk
1 msk smör
2 msk olivolja
potatis
röd lök
sockerärtor
olivolja
1 apelsin
1 citron
dill
persilja
2 paket halloumi
lök
röd och gul paprika
1 zucchini
1 aubergine
svarta oliver
kapris
selleri
400 gram kycklingdelar
200 gram champinjoner
1 röd chili
2 cm färsk ingefära
2 salladslök
sesamolja
mirin
hönsbuljong
nudlar
500 gram lax
purjolök
1 fänkål
1 zucchini
3 potatisar
1 burk hela skalade tomater
fiskbuljong
vitt vin
persilja
Ingredienser, 4 personer:
500 gram bavette eller spaghetti
1 kruka basilika
40 gram pinjenötter
60 gram parmesanost
1 vitlöksklyfta
1,5 dl olivolja extra vergine
1. Koka pastan.
2. Mixa ihop basilika, pinjenötter, parmesanost, vitlök och olivoljan.
3. Blanda den nykokta pastan med peston.
Tisdag: torsk med varma grönsaker
Onsdag: grillad halloumi, ratatouille, sallad
Torsdag: asiatisk kycklingsoppa
Fredag: laxgryta
Inköpslista:
1 kruka basilika
bavette eller spaghetti
vitlök
parmesanost
pinjenötter
4 ryggfiléer av torsk
1 msk smör
2 msk olivolja
potatis
röd lök
sockerärtor
olivolja
1 apelsin
1 citron
dill
persilja
2 paket halloumi
lök
röd och gul paprika
1 zucchini
1 aubergine
svarta oliver
kapris
selleri
400 gram kycklingdelar
200 gram champinjoner
1 röd chili
2 cm färsk ingefära
2 salladslök
sesamolja
mirin
hönsbuljong
nudlar
500 gram lax
purjolök
1 fänkål
1 zucchini
3 potatisar
1 burk hela skalade tomater
fiskbuljong
vitt vin
persilja
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)