Den här rätten har jag lagat sedan jag var 15 år, dvs i fler än 25 år och den smakar fortfarande lika gott.
Räkor i stark sås, ingredienser 4 personer:
800 gram frysta räkor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri
1 zucchini eller paprika
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk soja
1-1 1/2 tsk curry
1/2 tsk cayennepeppar eller en färsk röd chili
1 tsk honung
1/2 dl vitt vin eller saften av 1/2 citron
2 1/2 dl kaffegrädde
1. Tina och skala räkorna.
2. Skiva purjolöken, stjälksellerin, zucchinin och vitlöken och fräs dem i rapsoljan.
3. Tillsätt tomatpurée, curry och cayennepeppar och fräs kort.
4. Tillsätt vitt vin, kaffegrädde och honung, låt koka ihop.
5. Tillsätt räkorna, rör runt så att de blir varma. Servera med ris och sallad.
2009-11-19
Torsdag: tomat och mozzarellasallad, spenatsoppa, ugnstekta äpplen med glass
Det tar inte särskilt lång tid att laga till dagens middag även om det kan verka så!
Tomat- och mozzarellasallad, ingredienser 4 personer:
8 tomater
2 mozzarella
1 påse rucola
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
1. Skölj och torka rucolan. Lägg den på ett fat.
2. Skölj och skiva tomaterna och skiva mozzarellan. Varva tomat och mozzarella på rucolan. Ringla över lite olja och vinäger. Salta och peppra.
Spenatsoppa, ingredienser 4 personer:
500 gram djupfryst spenat
1 potatis
1 morot
1 gul lök
2 msk olivolja
12 dl grönsaksbuljong
4 ägg
Redning: 3 msk smör, 4 msk mjöl, 2 dl mjölk
1. Börja med att hårdkoka äggen.
2. Finhacka löken och fräs den i olivolja. Skala och skiva potatisen och moroten. Tillsätt dem och buljongen.
3. Smält smöret, tillsätt mjölet. Rör ner mjölken under omrörning. Häll redningen i soppan. Koka upp. Servera soppan med ett halverat ägg och lite olivolja.
Ugnstekta äpplen 4 personer:
6 äpplen
2 msk socker
25 gram smör
1 tsk kanel
1 dl sirap
1. Skölj och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Tillsätt sockret och kanelen. Hyvla smöret och fördela jämt.
3. Baka äpplena i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Jag vill har äpplena ganska fasta. Tillsätt sirapen efter ca 10 minuter. Servera äpplena med en god vaniljglass.
Tomat- och mozzarellasallad, ingredienser 4 personer:
8 tomater
2 mozzarella
1 påse rucola
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
1. Skölj och torka rucolan. Lägg den på ett fat.
2. Skölj och skiva tomaterna och skiva mozzarellan. Varva tomat och mozzarella på rucolan. Ringla över lite olja och vinäger. Salta och peppra.
Spenatsoppa, ingredienser 4 personer:
500 gram djupfryst spenat
1 potatis
1 morot
1 gul lök
2 msk olivolja
12 dl grönsaksbuljong
4 ägg
Redning: 3 msk smör, 4 msk mjöl, 2 dl mjölk
1. Börja med att hårdkoka äggen.
2. Finhacka löken och fräs den i olivolja. Skala och skiva potatisen och moroten. Tillsätt dem och buljongen.
3. Smält smöret, tillsätt mjölet. Rör ner mjölken under omrörning. Häll redningen i soppan. Koka upp. Servera soppan med ett halverat ägg och lite olivolja.
Ugnstekta äpplen 4 personer:
6 äpplen
2 msk socker
25 gram smör
1 tsk kanel
1 dl sirap
1. Skölj och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Tillsätt sockret och kanelen. Hyvla smöret och fördela jämt.
3. Baka äpplena i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Jag vill har äpplena ganska fasta. Tillsätt sirapen efter ca 10 minuter. Servera äpplena med en god vaniljglass.
2009-11-18
Onsdag: kronärtskocka, spaghetti all'amatriciana
Idag börjar vi middagen med kronärtskocka. Bryt av stjälken och lägg dem i en stor kastrull, täck med vatten och tillsätt lite salt. Kronärtskockorna ska koka i ca 45 minuter. Prova att dra loss ett blad. När det lossnar utan problem är kronärtskockan färdig. Rör ihop lite smör, salt och saften av en 1/2 citron och servera till kronärtskockan.
Spaghetti all'amatriciana, ingredienser 4 personer:
150 gram rökt sidfläsk eller bacon
1 gul lök
2 msk olivolja
cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1/2-1 tsk socker
pecorino- eller parmesanost
1. Koka upp pastavattnet.
2. Skär sidfläsket i mindre bitar. Stek dem i lite olja. Hacka löken och tillsätt den. Fräs tills löken är mjuk. Tillsätt cayennepeppar.
3. Tillsätt tomat och socker, låt koka ihop.
4. Blanda såsen och spaghettin, tillsätt lite pecorinoost och servera.
Spaghetti all'amatriciana kommer från den lilla staden Amatrice (öster om Rom) i landskapet Abruzzerna.
Spaghetti all'amatriciana, ingredienser 4 personer:
150 gram rökt sidfläsk eller bacon
1 gul lök
2 msk olivolja
cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1/2-1 tsk socker
pecorino- eller parmesanost
1. Koka upp pastavattnet.
2. Skär sidfläsket i mindre bitar. Stek dem i lite olja. Hacka löken och tillsätt den. Fräs tills löken är mjuk. Tillsätt cayennepeppar.
3. Tillsätt tomat och socker, låt koka ihop.
4. Blanda såsen och spaghettin, tillsätt lite pecorinoost och servera.
Spaghetti all'amatriciana kommer från den lilla staden Amatrice (öster om Rom) i landskapet Abruzzerna.
2009-11-17
Tisdag: fiskgryta med kokosmjölk
Ikväll lagar jag en fiskgryta med kokosmjölk med thailändska smaker. Den går riktigt fort att svänga ihop. Jag har allt hemma, en hel del i frysen. Jag köper gärna stora förpackningar av kaffirlimeblad, citrongräs och koriander med rötterna kvar i någon asiatisk butik. De går sedan utmärkt att frysa in.
Fiskgryta, ingredienser 4 personer:
400 gram sej eller torsk
1 röd chili
250 gram haricots verts
2 cm ingefära
4 kaffirlimeblad
2 stjälkar citrongräs
1 tsk honung
4 tsk fisksås
1 burk kokosmjölk (äkta vara, inte utblandad!)
1 lime
4 salladslökar eller 1 purjolök
färsk koriander
1. Lägg chilin i en wok eller kastrull och rosta den lite lätt. Ta sedan upp den och skiva den med eller utan fröna beroende på hur starkt du vill ha det.
2. Banka på citrongräset, lägg det, kaffirlimebladen, skalad och skivad ingefära, haricots verts, kokoksmjölk, honung och fisksås i en wok eller kastrull. Hetta upp och låt sjuda några minuter.
3. Tillsätt fisken och sjud tills den är färdig, 3-4 minuter. Smaka av med saften från limen.
4. Garnera med fint skuren salladslök eller purjolök och färsk koriander. Servera med ris.
Fiskgryta, ingredienser 4 personer:
400 gram sej eller torsk
1 röd chili
250 gram haricots verts
2 cm ingefära
4 kaffirlimeblad
2 stjälkar citrongräs
1 tsk honung
4 tsk fisksås
1 burk kokosmjölk (äkta vara, inte utblandad!)
1 lime
4 salladslökar eller 1 purjolök
färsk koriander
1. Lägg chilin i en wok eller kastrull och rosta den lite lätt. Ta sedan upp den och skiva den med eller utan fröna beroende på hur starkt du vill ha det.
2. Banka på citrongräset, lägg det, kaffirlimebladen, skalad och skivad ingefära, haricots verts, kokoksmjölk, honung och fisksås i en wok eller kastrull. Hetta upp och låt sjuda några minuter.
3. Tillsätt fisken och sjud tills den är färdig, 3-4 minuter. Smaka av med saften från limen.
4. Garnera med fint skuren salladslök eller purjolök och färsk koriander. Servera med ris.
2009-11-16
Måndag: risotto med rosésallad, provencalska tomater, prosciutto
Risotto med rosésallad blir lite besk i smaken. Jag använder oftast just rosésallad eftersom det är svårt att hitta radicchio trevigiano, men ibland går det. Välj då det alternativet! Det är en röd och vit sallad med tunna lite vridna blad. Det finns också en variant som ser ut som röd endive. Den smakar också gott.
Risotto med rosésallad, ingredienser 4 personer:
200 gram rosésallad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
2 dl rött vin
7-8 dl grönsaksbuljong
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
1 msk smör
parmesanost
1. Skölj salladen och strimla den. Finhacka löken. Fräs salladen och löken i olivoljan.
2. Tillsätt riset och låt fräsa en halvminut under omrörning.
3. Tillsätt vinet och lite buljong.Låt koka upp. Rör och tillsätt buljong vartefter den kokar in. Risotton är färdig efter 18 minuter. Då ska buljongen ha kokat in, risgryna fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd och risotton vara krämig.
4. Tillsätt smör och parmesanost.
Provencalska tomater:
8 tomater
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1/2 tsk timjan
2 msk ströbröd
4 msk olivolja
salt
peppar
1. Skölj och skiva tomaterna.
2. Häll lite av olivoljan i botten av en ugnsfast form. Lägg tomatskivorna i formen. Tillsätt ströbrödet, jämt fördelat.
3. Finhacka vitlöken och tillsätt den, persilja, timjan, salt och peppar. Ringla över olivoljan.
4. Tillaga tomaterna i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter.
Risotto med rosésallad, ingredienser 4 personer:
200 gram rosésallad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
2 dl rött vin
7-8 dl grönsaksbuljong
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
1 msk smör
parmesanost
1. Skölj salladen och strimla den. Finhacka löken. Fräs salladen och löken i olivoljan.
2. Tillsätt riset och låt fräsa en halvminut under omrörning.
3. Tillsätt vinet och lite buljong.Låt koka upp. Rör och tillsätt buljong vartefter den kokar in. Risotton är färdig efter 18 minuter. Då ska buljongen ha kokat in, risgryna fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd och risotton vara krämig.
4. Tillsätt smör och parmesanost.
Provencalska tomater:
8 tomater
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1/2 tsk timjan
2 msk ströbröd
4 msk olivolja
salt
peppar
1. Skölj och skiva tomaterna.
2. Häll lite av olivoljan i botten av en ugnsfast form. Lägg tomatskivorna i formen. Tillsätt ströbrödet, jämt fördelat.
3. Finhacka vitlöken och tillsätt den, persilja, timjan, salt och peppar. Ringla över olivoljan.
4. Tillaga tomaterna i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)