Jag serverar dillstuvad potatis och lätt förvälld bladspenat till laxen med lite pressad citron och olivolja.
Dillstuvad potatis, ingredienser 4 personer:
8 potatisar
1 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
vitpeppar
1 näve färsk dill
1. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka den och häll sedan av vattnet.
2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt mjölken och värm den. Rör ofta så att det inte bränns vid. Låt såsen koka i 3 minuter.
3. Tillsätt potatisen och rör runt. Avsluta med att tillsätta dill och vitpeppar.
2010-12-08
Torsdag: tomatsoppa med ostravioli
Receptet på efterrätten med bananer kommer från Allt om Mat. Jag har inte prövat det tidigare.
Tomatsoppa med ostravioli, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 röda paprikor
3 msk olivolja
salt och peppar
2 burkar hackade tomater
4 dl vatten eller grönsaksbuljong
1 paket färsk ostravioli
1 kruka basilika
1. Hacka löken och vitlöken, riv moroten och tärna paprikan. Fräs kort i olivolja. Salta och peppra.
2. Tillsätt tomaterna och vattnet och låt koka under lock i ca 10 minuter.
3. Tillsätt raviolin och koka ytterligare några minuter tills pastan är klar.
4. Servera soppan toppad med basilika.
Bananer med kokosmjölk och kolasmak:
2 dl kokosmjölk med minst 15% fett
1/2 dl strösocker
1/2 dl vit sirap
4 små bananer
1 msk smör
1 msk farinsocker
1 tsk mald ingefära
1 krm chilipulver
1 msk pressad lime- eller citronsaft
1/2 liter vaniljglass
1 msk kokos
1. Blanda kokosmjölk, socker och sirap i en vid kastrull. Koka såsen häftigt 5-10 minuter tills den börjar tjockna. Låt den svalna.
2. Skala och dela bananerna i bitar. Stek dem i smör på svag värme i en stekpanna. Krydda med farinsocker, ingefära, chili och limesaft.
3. Servera bananerna med vaniljglass och kokoskolasåsen.
Strö kokos över glassen.
Tomatsoppa med ostravioli, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 röda paprikor
3 msk olivolja
salt och peppar
2 burkar hackade tomater
4 dl vatten eller grönsaksbuljong
1 paket färsk ostravioli
1 kruka basilika
1. Hacka löken och vitlöken, riv moroten och tärna paprikan. Fräs kort i olivolja. Salta och peppra.
2. Tillsätt tomaterna och vattnet och låt koka under lock i ca 10 minuter.
3. Tillsätt raviolin och koka ytterligare några minuter tills pastan är klar.
4. Servera soppan toppad med basilika.
Bananer med kokosmjölk och kolasmak:
2 dl kokosmjölk med minst 15% fett
1/2 dl strösocker
1/2 dl vit sirap
4 små bananer
1 msk smör
1 msk farinsocker
1 tsk mald ingefära
1 krm chilipulver
1 msk pressad lime- eller citronsaft
1/2 liter vaniljglass
1 msk kokos
1. Blanda kokosmjölk, socker och sirap i en vid kastrull. Koka såsen häftigt 5-10 minuter tills den börjar tjockna. Låt den svalna.
2. Skala och dela bananerna i bitar. Stek dem i smör på svag värme i en stekpanna. Krydda med farinsocker, ingefära, chili och limesaft.
3. Servera bananerna med vaniljglass och kokoskolasåsen.
Strö kokos över glassen.
Onsdag: lammfärsbiffar
Lammfärsbiffar, 4 personer:
400 gram lammfärs
3 msk ströbröd
1,5 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1 tsk salt
peppar
1. Börja med att låta ströbrödet svälla i vattnet.
2. Pressa vitlöken och finhacka persilja. Tillsätt dem och de övriga ingredienserna och blanda väl.
3. Forma färsen till biffar och stek dem i hälften olivolja och hälften smör.
Tomatsås:
1 gul lök
2 msk olivolja
1 burk hackade tomater (+en nya salt)
1 dl vitt vin
salt
cayennepeppar
1. Halvera löken och dela den sedan igen. Skiva den tunt och fräs den gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka ihop i ca 15 minuter. Häll sedan såsen över lammfärsbiffarna.
Ugnstekt potatis:
8-10 potatisar
rosmarin
salt
2 msk olivolja
1. Häll olivoljan i botten på en ugnsfast form.
2. Skala och klyfta potatisen. Tillsätt rosmarin (färsk eller torkad) och salt.
3. Tillaga potatisen i 225 grader varm ugn i ca 40 minuter.
Tsatziki:
2 dl matlagningsyoughurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
1. Halvera gurkan. Riv sedan gurkan på ett rivjärn och låt den rinna av i ett durkslag i ca 15 minuter. Försök att pressa bort gurksaften om du har kort om tid.
2. Tillsätt riven vitlök och smaka av med salt och peppar.
400 gram lammfärs
3 msk ströbröd
1,5 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1 tsk salt
peppar
1. Börja med att låta ströbrödet svälla i vattnet.
2. Pressa vitlöken och finhacka persilja. Tillsätt dem och de övriga ingredienserna och blanda väl.
3. Forma färsen till biffar och stek dem i hälften olivolja och hälften smör.
Tomatsås:
1 gul lök
2 msk olivolja
1 burk hackade tomater (+en nya salt)
1 dl vitt vin
salt
cayennepeppar
1. Halvera löken och dela den sedan igen. Skiva den tunt och fräs den gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka ihop i ca 15 minuter. Häll sedan såsen över lammfärsbiffarna.
Ugnstekt potatis:
8-10 potatisar
rosmarin
salt
2 msk olivolja
1. Häll olivoljan i botten på en ugnsfast form.
2. Skala och klyfta potatisen. Tillsätt rosmarin (färsk eller torkad) och salt.
3. Tillaga potatisen i 225 grader varm ugn i ca 40 minuter.
Tsatziki:
2 dl matlagningsyoughurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
1. Halvera gurkan. Riv sedan gurkan på ett rivjärn och låt den rinna av i ett durkslag i ca 15 minuter. Försök att pressa bort gurksaften om du har kort om tid.
2. Tillsätt riven vitlök och smaka av med salt och peppar.
2010-12-07
Tisdag: torskgryta "alla vicentina"
Baccalà alla Vicentina är en rätt från staden Vicenza i Veneto med anor från 1400-talet. Baccalà är norsk torkad kabeljo, som vår torkade långa från Västkusten. Kvällens middag är emellertid en variant av den äkta rätten.
Torskgryta alla vicentina:
600-800 gram torskfilé
1 gul lök
1 purjolök
3 msk olivolja
4 sardeller
2 dl vitt vin
4 dl mjölk
salt
peppar
1 näve färsk persilja
polenta
1. Finhacka löken och skiva purjolöken. Fräs dem gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt sardellerna.
3. Tillsätt vinet, koka upp.
4. Tillsätt mjölken och koka upp. Låt koka i några minuter.
5.Lägg i torsken och låt sjuda tills den är färdig.
6. Servera fisken med polenta eller kokt potatis.
Torskgryta alla vicentina:
600-800 gram torskfilé
1 gul lök
1 purjolök
3 msk olivolja
4 sardeller
2 dl vitt vin
4 dl mjölk
salt
peppar
1 näve färsk persilja
polenta
1. Finhacka löken och skiva purjolöken. Fräs dem gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt sardellerna.
3. Tillsätt vinet, koka upp.
4. Tillsätt mjölken och koka upp. Låt koka i några minuter.
5.Lägg i torsken och låt sjuda tills den är färdig.
6. Servera fisken med polenta eller kokt potatis.
2010-12-06
Måndag: risotto på rosésallad, sallad med vita bönor, morötter och selleri
Risotto med rosésallad blir lite besk i smaken. Jag använder oftast just rosésallad eftersom det är svårt att hitta radicchio trevigiano, men ibland går det. Välj då det alternativet! Det är en röd och vit sallad med tunna lite vridna blad. Det finns också en variant som ser ut som röd endive. Den smakar också gott.
Risotto med rosésallad, ingredienser 4 personer:
200 gram rosésallad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
2 dl rött vin
7-8 dl grönsaksbuljong
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
1 msk smör
parmesanost
1. Skölj salladen och strimla den. Finhacka löken. Fräs salladen och löken i olivoljan.
2. Tillsätt riset och låt fräsa en halvminut under omrörning.
3. Tillsätt vinet och lite buljong.Låt koka upp. Rör och tillsätt buljong vartefter den kokar in. Risotton är färdig efter 18 minuter. Då ska buljongen ha kokat in, risgryna fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd och risotton vara krämig.
4. Tillsätt smör och parmesanost.
Sallad på vita bönor, morötter och selleri:
3 morötter
2-3 dl vita bönor
2 stjälkar selleri
saften av 1/2 citron
olivolja
1 näve färsk persilja
1. Skala och skiva morötterna. Förväll dem hastigt till önskad konsistens.
2. Finhacka persiljan. Lägg den i en salladskål. Tillsätt citronsaft och olivolja.
3. Tillsätt bönorna och morötterna. Salta och peppra och blanda om.
Risotto med rosésallad, ingredienser 4 personer:
200 gram rosésallad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
2 dl rött vin
7-8 dl grönsaksbuljong
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
1 msk smör
parmesanost
1. Skölj salladen och strimla den. Finhacka löken. Fräs salladen och löken i olivoljan.
2. Tillsätt riset och låt fräsa en halvminut under omrörning.
3. Tillsätt vinet och lite buljong.Låt koka upp. Rör och tillsätt buljong vartefter den kokar in. Risotton är färdig efter 18 minuter. Då ska buljongen ha kokat in, risgryna fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd och risotton vara krämig.
4. Tillsätt smör och parmesanost.
Sallad på vita bönor, morötter och selleri:
3 morötter
2-3 dl vita bönor
2 stjälkar selleri
saften av 1/2 citron
olivolja
1 näve färsk persilja
1. Skala och skiva morötterna. Förväll dem hastigt till önskad konsistens.
2. Finhacka persiljan. Lägg den i en salladskål. Tillsätt citronsaft och olivolja.
3. Tillsätt bönorna och morötterna. Salta och peppra och blanda om.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)