Wokade räkor, 4 personer:
3 msk rapsolja
1 knippe broccoli
1/2 grön paprika
1/2 röd
2 vitlöksklyftor
1 röd lök
300-400 gram nudlar
100 gram sockerärtor
500 gram tigerräkor
1/2 dl sweet chilisås
(1 msk fisksås)
1/2 lime
2 msk soja
svartpeppar
koriander
1. Börja med att skölja broccolin och skära den i små buketter. Hetta upp 2 msk olja och tillsätt broccolibuketterna. Fräs under omrörning. Sänk eventuellt värmen och täck med ett lock. Broccolin är den grönsak som behöver längst tid för att mjukna.
2. Fortsätt med att skära paprikan, vitlöken och rödlöken i lagom stora munsbitar. Tillsätt dem och fräs runt kort. Grönsakerna ska ha kvar rejält med tuggmotstånd. Lägg grönsakerna åt sidan.
3. Koka upp vattnet till nudlarna och koka dem enligt instruktionerna på paketet.
4. Koka upp vatten till sockerärtorna. Lägg dem i det kokande vattnet i max 1 minut. De ska vara krispiga. Jag kokar dem eftersom det varit mycket skriverier tidigare om att sockerärtor kan innehålla salmonellabakterier.
5. Hetta upp 1 vitlöksklyfta med 1 msk olja och låt oljan ta smak av vitlöken, ta sedan bort vitlöken. Tillsätt räkorna och fräs dem.
6. När räkorna är genomstekta tillsätts grönsakerna och de kokta nudlarna. Tillsätt också 1/2 dl sweet chili sås, eventuellt fisksås, lite limesaft och soja. Blanda!
2010-05-06
Torsdag: grön ärtsoppa, chevretoast
Grön ärtsoppa, ingredienser 4 personer:
1 kg djupfrysta ärtor
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
ca 1,5 liter vatten
(1 hönsbuljongtärning)
1/2-1 dl portvin
salt
peppar
1. Skala och dela löken, moroten och potatisarna i mindre bitar. Lägg dem och ärtorna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt eventuellt en buljongtärning.
2. Koka grönsakerna i ca 15 minuter eller tills potatisen och moroten är mjuka. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät.
3. Tillsätt salt, peppar och portvin.
Chèvretoast:
4 skivor gott vitt bröd
4 skivor chèvreost, ca 1 cm höga.
flytande honung
rucola
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Placera en skiva chèvre på varje brödbit.
3. Gratinera brödskivorna i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten fått färg och börjat mjukna.
4. Servera toasten toppad med rucola och lite ringlad honung.
1 kg djupfrysta ärtor
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
ca 1,5 liter vatten
(1 hönsbuljongtärning)
1/2-1 dl portvin
salt
peppar
1. Skala och dela löken, moroten och potatisarna i mindre bitar. Lägg dem och ärtorna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt eventuellt en buljongtärning.
2. Koka grönsakerna i ca 15 minuter eller tills potatisen och moroten är mjuka. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät.
3. Tillsätt salt, peppar och portvin.
Chèvretoast:
4 skivor gott vitt bröd
4 skivor chèvreost, ca 1 cm höga.
flytande honung
rucola
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Placera en skiva chèvre på varje brödbit.
3. Gratinera brödskivorna i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten fått färg och börjat mjukna.
4. Servera toasten toppad med rucola och lite ringlad honung.
2010-05-05
Onsdag: spaghetti med ägg, rucola och körsbärstomater
Spaghetti med ägg, rucola och körsbärstomater:
400-500 gram pasta
4 ägg
1 tråg med rucola
1 ask med körsbärstomater
olivolja
svartpeppar
parmesanost
1. Börja med att skölja och torka rucolan.
2. Koka äggen i några minuter. De ska vara löskokta.
3. Koka pastan och blanda den sedan med lite olivolja.
4. Servera varje portion med ett löskokt ägg i bitar, rucola, halverade körsbärstomater, peppar och parmesanost.
400-500 gram pasta
4 ägg
1 tråg med rucola
1 ask med körsbärstomater
olivolja
svartpeppar
parmesanost
1. Börja med att skölja och torka rucolan.
2. Koka äggen i några minuter. De ska vara löskokta.
3. Koka pastan och blanda den sedan med lite olivolja.
4. Servera varje portion med ett löskokt ägg i bitar, rucola, halverade körsbärstomater, peppar och parmesanost.
2010-05-03
Tisdag: böcklinglåda, grönsallad
Böcklinglåda, 4 personer:
600 gram böckling
1/2 gul lök
1/2 purjolök
2 msk rapsolja
1 näve dill
lite citronsaft
1 1/2 dl kaffegrädde
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rensa böcklingen.
3. Skiva löken och purjolöken och fräs den gyllene i rapsoljan. Häll över lite pressad citronsaft.
4. Lägg löken i en ugnsfast form. Strö över dillen och avsluta med att fördela böcklingen.
5. Häll över kaffegrädden och tillaga rätten i ugnen i ca 10 minuter.
6. Servera böcklinglådan med kokt potatis och en grönsallad.
600 gram böckling
1/2 gul lök
1/2 purjolök
2 msk rapsolja
1 näve dill
lite citronsaft
1 1/2 dl kaffegrädde
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rensa böcklingen.
3. Skiva löken och purjolöken och fräs den gyllene i rapsoljan. Häll över lite pressad citronsaft.
4. Lägg löken i en ugnsfast form. Strö över dillen och avsluta med att fördela böcklingen.
5. Häll över kaffegrädden och tillaga rätten i ugnen i ca 10 minuter.
6. Servera böcklinglådan med kokt potatis och en grönsallad.
Måndag: sparris, tomat- och mozzarellasallad, morotssallad, rostbiff
Idag blir det grönsaker, tunna skivor rostbiff och ett gott bröd.
Sparris:
500 gram sparris
1 msk smör
1 msk olivolja
1. Hetta upp smöret och olivoljan. Stek sparrisen på svag värme under lock i ca 7 minuter.
Tomat- och mozzarellasallad:
2 paket mozzarella (Galbani, Santa Lucia)
6 tomater
1 näve färsk basilika
svartpeppar
salt
olivolja
vinäger
1. Skiva tomaterna och mozzarellan och varva dem på en tallrik. Tillsätt basilikan och peppra (låt var och en salta själv).
Morotssallad:
6 morötter
1 stjälk selleri
1 näve persilja
salt
peppar
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite citronsaft
salt
peppar
1. Skala och skiva morötterna, (ca 1/2 cm tjocka). Förväll dem i ca 4 minuter eller tills de uppnått önskad konsistens. Jag vill att de ska ha ordentligt tuggmotstånd.
2. Skölj och skiva sellerin tunt tunt.
3. Blanda samtliga ingredienser i en skål och smaka av med salt och peppar.
Sparris:
500 gram sparris
1 msk smör
1 msk olivolja
1. Hetta upp smöret och olivoljan. Stek sparrisen på svag värme under lock i ca 7 minuter.
Tomat- och mozzarellasallad:
2 paket mozzarella (Galbani, Santa Lucia)
6 tomater
1 näve färsk basilika
svartpeppar
salt
olivolja
vinäger
1. Skiva tomaterna och mozzarellan och varva dem på en tallrik. Tillsätt basilikan och peppra (låt var och en salta själv).
Morotssallad:
6 morötter
1 stjälk selleri
1 näve persilja
salt
peppar
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite citronsaft
salt
peppar
1. Skala och skiva morötterna, (ca 1/2 cm tjocka). Förväll dem i ca 4 minuter eller tills de uppnått önskad konsistens. Jag vill att de ska ha ordentligt tuggmotstånd.
2. Skölj och skiva sellerin tunt tunt.
3. Blanda samtliga ingredienser i en skål och smaka av med salt och peppar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)