Fiskgryta 4 personer:
600-800 gram färsk fisk
200 gram räkor
1 liten lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja
1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Skala potatisen, vitlöken och moroten. Riv dem på ett rivjärn eller skär dem i munsbitar.
3. Finhacka löken och skiva fänkålen i tunna skivor.
4. Fräs alla grönsakerna i olivoljan tills de blivit mjuka. Tillsätt cayennepeppar och saffran.
5. Tillsätt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
6. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
7. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.
Vitlöksbröd:
1 baguette
2 msk olivolja
20 gram smör
2 vitlöksklyftor
Dela baguetten och skär den i decimeterlånga bitar. Pressa vitlöken och blanda den med smör och olivolja. Bred blandningen på brödet. Rosta brödet i ugnen (225 grader) i ca 5 minuter. Passa noga så att det inte bränner.
Aioli:
1 äggula
knappt 1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.
Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!
2011-01-28
2011-01-27
Torsdag: ärtsoppa, äppelkompott
Ärtsoppa 4 personer:
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.
1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!
Äppelkompott:
4-5 syrliga äpplen
3 dl vatten
1 tsk maizena
1 dl socker
1/2 vaniljstång
några droppar pressad citron
1. Skala äpplena och skär dem i kuber.
2. Rör ut maizenan i vattnet och koka upp. Tillsätt vaniljstången och citronen och sist äpplena. Låt sjuda i några minuter. Det är gott om äpplena fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.
3. Servera äpplena med vispgärdde blandad med citron och socker.
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.
1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!
Äppelkompott:
4-5 syrliga äpplen
3 dl vatten
1 tsk maizena
1 dl socker
1/2 vaniljstång
några droppar pressad citron
1. Skala äpplena och skär dem i kuber.
2. Rör ut maizenan i vattnet och koka upp. Tillsätt vaniljstången och citronen och sist äpplena. Låt sjuda i några minuter. Det är gott om äpplena fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.
3. Servera äpplena med vispgärdde blandad med citron och socker.
2011-01-25
Onsdag: pumparisotto, grillad halloumi, tomatsallad
Pumparisotto 4 personer:
400-500 gram pumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost
1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.
Grilla eller stek halloumin.
Tomatsallad
6 söta tomater
1/2 röd lök
1 näve hackad persilja
olivolja
balsamvinäger
salt och peppar
400-500 gram pumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost
1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.
Grilla eller stek halloumin.
Tomatsallad
6 söta tomater
1/2 röd lök
1 näve hackad persilja
olivolja
balsamvinäger
salt och peppar
2011-01-24
Tisdag: räkor i stark sås
Räkor i stark sås, ingredienser 4 personer:
800 gram frysta räkor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri
1 zucchini
1 paprika
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk soja
1-1 1/2 tsk curry
1/2 tsk cayennepeppar eller en färsk röd chili
1 tsk honung
1/2 dl vitt vin eller saften av 1/2 citron
2 1/2 dl kaffegrädde
1. Tina och skala räkorna.
2. Skiva purjolöken, stjälksellerin, zucchinin, paprikan och vitlöken och fräs dem i rapsoljan.
3. Tillsätt vitt vin, tomatpurée, soya, curry och cayennepeppar och fräs kort.
800 gram frysta räkor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri
1 zucchini
1 paprika
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk soja
1-1 1/2 tsk curry
1/2 tsk cayennepeppar eller en färsk röd chili
1 tsk honung
1/2 dl vitt vin eller saften av 1/2 citron
2 1/2 dl kaffegrädde
1. Tina och skala räkorna.
2. Skiva purjolöken, stjälksellerin, zucchinin, paprikan och vitlöken och fräs dem i rapsoljan.
3. Tillsätt vitt vin, tomatpurée, soya, curry och cayennepeppar och fräs kort.
Måndag: spaghetti alla carbonara
Servera dagens rätt med en tomatsallad med rödlök och persilja.
Spaghetti alla carbonare, 4 personer:
1-1 1/2 paket bacontärningar
2 msk olivolja
1/2-1 gul lök (kan uteslutas, men jag tycker att det passar utmärkt!)
1 dl parmesanost
4 äggulor
ev. 4 msk grädde
rikligt med svartpeppar
400-500 gram spaghetti
1. Koka upp pastavattnet.
2. Fräs bacontärningarna i en stekpanna tills de fått färg.
3. Hacka löken.
4. Tillsätt olivoljan och löken och fräs tills löken blivit mjuk och gyllene.
5. Vispa ihop äggulor, grädde, riven parmesanost och svartpeppar.
6. Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
7. Häll av pastavattnet och blanda ihop allting. Servera!
Spaghetti alla carbonare, 4 personer:
1-1 1/2 paket bacontärningar
2 msk olivolja
1/2-1 gul lök (kan uteslutas, men jag tycker att det passar utmärkt!)
1 dl parmesanost
4 äggulor
ev. 4 msk grädde
rikligt med svartpeppar
400-500 gram spaghetti
1. Koka upp pastavattnet.
2. Fräs bacontärningarna i en stekpanna tills de fått färg.
3. Hacka löken.
4. Tillsätt olivoljan och löken och fräs tills löken blivit mjuk och gyllene.
5. Vispa ihop äggulor, grädde, riven parmesanost och svartpeppar.
6. Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
7. Häll av pastavattnet och blanda ihop allting. Servera!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)