Börja med att göra såsen.
Koljafilé i vitvinssås, 4 personer:
800 gram koljafilé
1 finhackad schalottenlök
2 msk smör
1 msk idealmjöl
2 dl vitt vin
1 dl vatten (+lite fiskbuljong)
1 dl grädde
salt och peppar
persilja
1. Finhacka löken och fräs den i smöret så den blir mjuk.
2. Strö över mjölet och häll sedan i vinet och rör runt så att mjölet löser sig
3. Tillsätt grädde, vatten och buljong och låt såsen koka ihop i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Tillsätt fiskfiléerna och låt de sjuda i såsen i ca 5 minuter.
5. Avsluta med att tillsätta persiljan.
6. Servera kokt potatis, grönsallad och en varm grönsak t ex spenat till fisken.
2011-05-05
Torsdag: blomkålssoppa
För den som önskar en mildare smak går det bra att tillsätta ett par matskedar creme fraiche på slutet.
Blomkålssoppa, 4 personer:
600 gram blomkål
2 potatisar
1 gul lök
2 msk olivolja
1,2 liter grönsaksbuljong
1 tsk vitvinsvinäger
fänkålsfrån
oregano
salt
peppar
1-2 paket bacon
bröd till krutonger
smör
1. Skär brödet i kuber och stek dem i smör och lite olivolja. Salta och peppra.
2. Skala potatisen. Skär sedan grönsakerna i mindre bitar och fräs dem i olivoljan. Tillsätt vinägern, ett par nypor fänkålsfrön och lite oregano och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt buljongen och låt koka i ca 10 minuter och mixa sedan soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Knaperstek under tiden baconet.
4. Servera soppan med bacon och krutonger.
Blomkålssoppa, 4 personer:
600 gram blomkål
2 potatisar
1 gul lök
2 msk olivolja
1,2 liter grönsaksbuljong
1 tsk vitvinsvinäger
fänkålsfrån
oregano
salt
peppar
1-2 paket bacon
bröd till krutonger
smör
1. Skär brödet i kuber och stek dem i smör och lite olivolja. Salta och peppra.
2. Skala potatisen. Skär sedan grönsakerna i mindre bitar och fräs dem i olivoljan. Tillsätt vinägern, ett par nypor fänkålsfrön och lite oregano och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt buljongen och låt koka i ca 10 minuter och mixa sedan soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Knaperstek under tiden baconet.
4. Servera soppan med bacon och krutonger.
2011-05-04
Onsdag: lammfärsbiffar med tomatsås och klyftpotatis
Lammfärsbiffar, 4 personer:
400 gram lammfärs
3 msk ströbröd
1,5 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1 tsk salt
peppar
1. Börja med att låta ströbrödet svälla i vattnet.
2. Pressa vitlöken och finhacka persilja. Tillsätt dem och de övriga ingredienserna och blanda väl.
3. Forma färsen till biffar och stek dem i hälften olivolja och hälften smör.
Tomatsås:
1 gul lök
2 msk olivolja
1 burk hackade tomater (+en nya salt)
1 dl vitt vin
salt
cayennepeppar
1. Halvera löken och dela den sedan igen. Skiva den tunt och fräs den gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka ihop i ca 15 minuter. Häll sedan såsen över lammfärsbiffarna.
Ugnstekt potatis:
8-10 potatisar
rosmarin
salt
2 msk olivolja
1. Häll olivoljan i botten på en ugnsfast form.
2. Skala och klyfta potatisen. Tillsätt rosmarin (färsk eller torkad) och salt.
3. Tillaga potatisen i 225 grader varm ugn i ca 40 minuter.
Tsatziki:
2 dl matlagningsyoughurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
1. Halvera gurkan. Riv sedan gurkan på ett rivjärn och låt den rinna av i ett durkslag i ca 15 minuter. Försök att pressa bort gurksaften om du har kort om tid.
2. Tillsätt riven vitlök och smaka av med salt och peppar.
400 gram lammfärs
3 msk ströbröd
1,5 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1 tsk salt
peppar
1. Börja med att låta ströbrödet svälla i vattnet.
2. Pressa vitlöken och finhacka persilja. Tillsätt dem och de övriga ingredienserna och blanda väl.
3. Forma färsen till biffar och stek dem i hälften olivolja och hälften smör.
Tomatsås:
1 gul lök
2 msk olivolja
1 burk hackade tomater (+en nya salt)
1 dl vitt vin
salt
cayennepeppar
1. Halvera löken och dela den sedan igen. Skiva den tunt och fräs den gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka ihop i ca 15 minuter. Häll sedan såsen över lammfärsbiffarna.
Ugnstekt potatis:
8-10 potatisar
rosmarin
salt
2 msk olivolja
1. Häll olivoljan i botten på en ugnsfast form.
2. Skala och klyfta potatisen. Tillsätt rosmarin (färsk eller torkad) och salt.
3. Tillaga potatisen i 225 grader varm ugn i ca 40 minuter.
Tsatziki:
2 dl matlagningsyoughurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
1. Halvera gurkan. Riv sedan gurkan på ett rivjärn och låt den rinna av i ett durkslag i ca 15 minuter. Försök att pressa bort gurksaften om du har kort om tid.
2. Tillsätt riven vitlök och smaka av med salt och peppar.
2011-05-02
Tisdag: kräftlasagne
Kräftlasagne 4 personer:
1 gul lök
1 morot
1 zucchini
2 stjälkar selleri
100 gram champinjoner
1 röd paprika
4 msk olivolja
1 dl vitt vin
1/2 tärning fiskbuljong
1 burk hackade tomater (+en nypa socker)
salt, peppar
400 gram kräftstjärtar (jag köper kräftstjärtar i lag)
1 näve färsk dill
1 dl riven ost
ca 12 lasagneplattor
1. Finhacka löken och sellerin. Riv moroten på ett rivjärn. Skär zucchini, champinjoner och paprika i små bitar. Fräs alltsammans i olivoljan tills de mjuknat.
2. Tillsätt vinet, buljongen och tomaterna och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Förbered under tiden bechamelsåsen enligt nedan.
3. Tillsätt kräftstjärtarna (ej lagen) och dillen.
4. Förbered sedan lasagnen. Börja med ett tunt lager av såsen och lite bechamelsås. Fortsätt med ett lager lasagneplattor, sås, bechamelsås, ost och upprepa ett par gånger.
5. Tillagan lasagnen i ugnen (225 grader) i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.
Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk
Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.
1 gul lök
1 morot
1 zucchini
2 stjälkar selleri
100 gram champinjoner
1 röd paprika
4 msk olivolja
1 dl vitt vin
1/2 tärning fiskbuljong
1 burk hackade tomater (+en nypa socker)
salt, peppar
400 gram kräftstjärtar (jag köper kräftstjärtar i lag)
1 näve färsk dill
1 dl riven ost
ca 12 lasagneplattor
1. Finhacka löken och sellerin. Riv moroten på ett rivjärn. Skär zucchini, champinjoner och paprika i små bitar. Fräs alltsammans i olivoljan tills de mjuknat.
2. Tillsätt vinet, buljongen och tomaterna och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Förbered under tiden bechamelsåsen enligt nedan.
3. Tillsätt kräftstjärtarna (ej lagen) och dillen.
4. Förbered sedan lasagnen. Börja med ett tunt lager av såsen och lite bechamelsås. Fortsätt med ett lager lasagneplattor, sås, bechamelsås, ost och upprepa ett par gånger.
5. Tillagan lasagnen i ugnen (225 grader) i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.
Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk
Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.
2011-05-01
Måndag: ost- och purjolökspaj, tomatsallad
Till pajen serverar jag en tomatsallad med persilja och rödlök.
Ost- och purjolökspaj, 4 personer:
Pajdeg:
100 gram smör
3 dl vetemjöl
2 1/2 msk kallt vatten
1. Låt smöret mjukna. Tillsätt mjöl och börja arbeta till en deg. Tillsätt vattnet när smöret och mjölet börjat blandas.
2. Ställ degen i kylskåpet i ca 45 minuter.
Fyllning:
1-2 purjolökar beroende på storlek
2 msk olivolja
2 st ägg
2 dl kaffegrädde
100 gram riven ost, t ex cheddar
lite paprikapulver
salt och peppar
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Finhacka purjolöken och fräs den i olivolja. Tillsätt paprikapulvret.
3. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och tillsätt purjolöken.
4. Ta fram pajdegen och klä en pajform. Nagga degen lite botten. Grädda pajdegen i 10 min.
5. Tillsätt fyllningen och tillaga pajen i ugnen i ytterligare ca 25 min.
Tomatsallad:
6 tomater
1 rödlök
färsk persilja
olivolja
balsamvinäger
salt
svartpeppar
Ost- och purjolökspaj, 4 personer:
Pajdeg:
100 gram smör
3 dl vetemjöl
2 1/2 msk kallt vatten
1. Låt smöret mjukna. Tillsätt mjöl och börja arbeta till en deg. Tillsätt vattnet när smöret och mjölet börjat blandas.
2. Ställ degen i kylskåpet i ca 45 minuter.
Fyllning:
1-2 purjolökar beroende på storlek
2 msk olivolja
2 st ägg
2 dl kaffegrädde
100 gram riven ost, t ex cheddar
lite paprikapulver
salt och peppar
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Finhacka purjolöken och fräs den i olivolja. Tillsätt paprikapulvret.
3. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och tillsätt purjolöken.
4. Ta fram pajdegen och klä en pajform. Nagga degen lite botten. Grädda pajdegen i 10 min.
5. Tillsätt fyllningen och tillaga pajen i ugnen i ytterligare ca 25 min.
Tomatsallad:
6 tomater
1 rödlök
färsk persilja
olivolja
balsamvinäger
salt
svartpeppar
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)