2011-03-25

Fredag: räkor i currysås

Räkor i stark sås, ingredienser 4 personer:
800 gram frysta räkor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri
1 zucchini
1 paprika
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk soja
1-1 1/2 tsk curry
1/2 tsk cayennepeppar eller en färsk röd chili
1 tsk honung
1/2 dl vitt vin eller saften av 1/2 citron
2 1/2 dl kaffegrädde

1. Tina och skala räkorna.
2. Skiva purjolöken, stjälksellerin, zucchinin, paprikan och vitlöken och fräs dem i rapsoljan.
3. Tillsätt vitt vin, tomatpurée, soya, curry och cayennepeppar och fräs kort.
4. Tillsätt kaffegrädde och honung, låt koka ihop.
5. Tillsätt räkorna, rör runt så att de blir varma. Servera med ris och sallad.

2011-03-24

Torsdag: palsternackssoppa med rostade valnötter, bruschetta

Palsternackssoppa, 4 personer:
600 gram palsternacka
1 gul lök
2 msk olivolja
1 potatis
1,2 liter kycklingbuljong
1 dl grädde
1 näve valnötter

1. Börja med att skiva löken och fräsa den gyllene i olivoljan i en kastrull.
2. Skala och skiva palsternackan och potatisen. Tillsätt kycklingbuljongen och koka i ca 5 minuter. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter.
3. Mixa soppan slät.
4. Rosta valnötterna i en stekpanna och stöt dem i en mortel. Servera soppan toppad med fint skuren persilja, rostade valnötter, svartpeppar, olivolja och parmesanost.

Bruschetta med tomattopping:
1 paket körsbärstomater
1 näve färsk basilika
1-2 msk olivolja
salt
lantbröd
2 vitlöksklyftor

1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Skölj tomaterna och dela dem i 4 klyftor.
3. Riv basilikan och blanda ner den, olja och lite salt.
4. Skiva brödet och grilla det i ugnen tills det får färg.
5. Skala vitlöken och dra den över varje brödskiva så att brödet får en lätt smak av vitlök. Toppa det sedan med tomatblandningen.

2011-03-23

Onsdag: stekt halloumi och grönsaker

Till halloumin, som jag grillar i en grillpanna tills den får fin färg, serverar jag sallad och grönsakerna nedan. Det går också bra att steka halloumin i en stekpanna. Vi äter också ett gott bröd med tapenade.

Bräserad endive:
2 endiver
2 msk olivolja
1/2 dl vatten
( 1 msk balsamvinäger)

1. Dela endiven i fyra delar och stek den först i olivoljan så att den får fin färg.
2. Slå sedan på vattnet (och eventuellt balsamvinägern) och låt det koka bort.

Tomater i ugn:
10 tomater
ca 1/2 dl ströbröd
parmesanost
basilika
salt
peppar

1. Skiva tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med lite olivolja i botten.
2. Salta och peppra och krydda med basilika.
3. Strö över ett tunt lager ströbröd och parmesanost.
4. Upprepa med ytterligare ett eller två lager. Tillaga tomaterna i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter.

Ratatouille:
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
2 stjälkar selleri
1 lök
2 vitlöksklyftor
5 msk olivolja
1 näve oliver
3 msk vinäger
1,5 msk socker

1. Börja med att skära auberginen i tärningar och fräsa den i olivoljan. Den tar längst tid så tillaga den i ca 5 minuter innan du tillsätter övriga ingredienser skurna i lagom munsbitar. Vänta med tomaten, oliverna, vinägern och sockret.
2. När grönsakerna fått lite färg och börjat mjukna tillsätter du oliver, tomat, vinäger och socker och lägger på ett lock. Låt koka ihop i ca 10 minuter. Grönsaksblandningen är god både varm och kall.