Asiatiska räkor med nudlar, ingredienser 4 personer:
400 gram äggnudlar
500 gram råa skalade tigerräkor
1 msk rapsolja
1 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor
salladskål
1/2 purjolök
salt
saften av 1 lime
2 msk sweet chilisås
1. Skiva vitlöken och strimla salladskålen. Skär purjolöken i smala stavar.
2. Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, häll av vattnet och blanda dem med 1 msk sesamolja.
3. Hetta upp oljan i en wokpanna. Stek räkorna i oljan under någon minut. Tillsätt vitlöken, purjolöken och salladskålen och fräs tills grönsakerna blivit varma och något tillagade. Tillsätt nudlarna och fräs under omrörning i något minut. Pressa över limesaften, salta och tillsätt sweetchilin. Rör om och servera.
2009-12-11
2009-12-10
Torsdag: ärtsoppa, stekta äpplen med glass
Du som har följt min blog ett tag vet att jag vill ha soppa på torsdag, inte alltid just ärtsoppa men idag blir det det. Min favoritsenap till ärtsoppa är Graveleijs från Hudiksvall, pröva den! Det finns fortfarande svenska äpplen i de flesta butiker. Igår köpte jag Aroma som är lite syrliga och passar bra till min efterrätt.
Stekta äpplen, ingredienser 4 personer:
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.
1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!
Ugnstekta äpplen 4 personer:
6 äpplen
2 msk socker
25 gram smör
1 tsk kanel
1 dl sirap
1. Skölj och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Tillsätt sockret och kanelen. Hyvla smöret och fördela jämt.
3. Baka äpplena i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Jag vill har äpplena ganska fasta. Tillsätt sirapen efter ca 10 minuter. Servera äpplena med en god vaniljglass.
Stekta äpplen, ingredienser 4 personer:
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.
1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!
Ugnstekta äpplen 4 personer:
6 äpplen
2 msk socker
25 gram smör
1 tsk kanel
1 dl sirap
1. Skölj och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Tillsätt sockret och kanelen. Hyvla smöret och fördela jämt.
3. Baka äpplena i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Jag vill har äpplena ganska fasta. Tillsätt sirapen efter ca 10 minuter. Servera äpplena med en god vaniljglass.
2009-12-09
Onsdag: lammgryta med polenta, sallad
Lammgryta, ingredienser 4 personer:
1 kg grytkött av lamm
2 msk smör
1 msk mjöl
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 påse torkad Karl-Johansvamp
2 msk olivolja
salt
peppar
2 morötter
2 dl gröna ärtor
2 dl rött vin
1 dl vatten
1 lagerblad
(1 kvist färsk rosmarin, ersätt den inte med torkad rosmarin utan hoppa i så fall över om du inte har det hemma).
1 näve färsk persilja
Börja med att lägga Karl- Johansvampen i ljummet vatten.
1. Skär köttet i munsbitar och fräs det i smöret. Lägg över bitarna i en gryta och sikta över mjölet.
2. Skiva löken och vitlöken. Häll vattnet av svampen och fräs lök, vitlök och svamp i olivoljan. För över röran till grytan.
3. Tillsätt salt, peppar, skalade och delade morötter, ärtor, vin, vatten och lagerblad. Låt koka ihop under lock i ca 45 minuter.
4. Tillred polentan enligt anvisningarna på paketet. Om du inte vill ha polenta passar det också bra med gröna linser som tillbehör. För den som önskar potatis är det enklast att skära potatisen i munsbitar och tillsätta den när det återstår ca 15 minuter av koktiden. Avsluta med att tillsätta persiljan.
1 kg grytkött av lamm
2 msk smör
1 msk mjöl
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 påse torkad Karl-Johansvamp
2 msk olivolja
salt
peppar
2 morötter
2 dl gröna ärtor
2 dl rött vin
1 dl vatten
1 lagerblad
(1 kvist färsk rosmarin, ersätt den inte med torkad rosmarin utan hoppa i så fall över om du inte har det hemma).
1 näve färsk persilja
Börja med att lägga Karl- Johansvampen i ljummet vatten.
1. Skär köttet i munsbitar och fräs det i smöret. Lägg över bitarna i en gryta och sikta över mjölet.
2. Skiva löken och vitlöken. Häll vattnet av svampen och fräs lök, vitlök och svamp i olivoljan. För över röran till grytan.
3. Tillsätt salt, peppar, skalade och delade morötter, ärtor, vin, vatten och lagerblad. Låt koka ihop under lock i ca 45 minuter.
4. Tillred polentan enligt anvisningarna på paketet. Om du inte vill ha polenta passar det också bra med gröna linser som tillbehör. För den som önskar potatis är det enklast att skära potatisen i munsbitar och tillsätta den när det återstår ca 15 minuter av koktiden. Avsluta med att tillsätta persiljan.
2009-12-08
Tisdag: spaghetti med räkor och zucchini
Räkor och zucchini är en utmärkt kombination. Körsbärstomaterna tillför både lite extra sötma och syra. Smakerna gifter sig perfekt.
Ingredienser 4 personer:
500 gram spaghetti
500 gram räkor med skal
1 zucchini
1 färsk röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
1/2 stjälk selleri
1/2 dl vitt vin
1 ask körsbärstomater
1 näve färsk persilja
1. Tina räkorna och skala dem.
2. Koka upp pastavattnet.
3. Finhacka sellerin, skiva eller hacka vitlöken och chilin. Ta bort fröna om du inte vill att det ska bli så starkt. Fräs dem gyllene i olivoljan. Tillsätt vinet och låt det koka in.
4. Skölj och halvera tomaterna, tillsätt dem, räkorna och persiljan och låt det precis bara bli varmt. Servera eventuellt med lite extra olivolja av god kvalitet.
Ingredienser 4 personer:
500 gram spaghetti
500 gram räkor med skal
1 zucchini
1 färsk röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
1/2 stjälk selleri
1/2 dl vitt vin
1 ask körsbärstomater
1 näve färsk persilja
1. Tina räkorna och skala dem.
2. Koka upp pastavattnet.
3. Finhacka sellerin, skiva eller hacka vitlöken och chilin. Ta bort fröna om du inte vill att det ska bli så starkt. Fräs dem gyllene i olivoljan. Tillsätt vinet och låt det koka in.
4. Skölj och halvera tomaterna, tillsätt dem, räkorna och persiljan och låt det precis bara bli varmt. Servera eventuellt med lite extra olivolja av god kvalitet.
2009-12-07
Måndag: fyllda paprikor, sallad
Ingredienser, 4 personer:
8 stora paprikor, gärna alla färger
2 msk olivolja
1/2 gul lök
1/2 stjälk selleri
2 msk ströbröd
2 burkar tonfisk à 200 gram
1/2 dl kapris
6 sardellfiléer
1 ägg
1 näve persilja
svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj paprikorna och skär av ett lock i stjälkändan. Ta bort kärnhuset. Skär av lite i toppen (helst utan att det blir hål) så att paprikan står stadigt. Placera dem i ett ugnsfast fat med ytterst lite vatten i botten.
3. Vispa upp ägget i en bunke och tillsätt ströbröd, lite salt och peppar.
4. Finhacka löken och sellerin och fräs dem gyllene i olivoljan. Tillsätt sardellerna och fräs kort tills sardellerna löst upp sig.
5. Häll av tonfisken och blanda den med det uppvispade ägget. Tillsätt den frästa löken och sellerin, kapris och persilja. Rör runt ordenligt. Fyll paprikorna med röran.
6. Tillaga dem i ugnen i ca 30 minuter.
Servera paprikorna med sallad.
8 stora paprikor, gärna alla färger
2 msk olivolja
1/2 gul lök
1/2 stjälk selleri
2 msk ströbröd
2 burkar tonfisk à 200 gram
1/2 dl kapris
6 sardellfiléer
1 ägg
1 näve persilja
svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj paprikorna och skär av ett lock i stjälkändan. Ta bort kärnhuset. Skär av lite i toppen (helst utan att det blir hål) så att paprikan står stadigt. Placera dem i ett ugnsfast fat med ytterst lite vatten i botten.
3. Vispa upp ägget i en bunke och tillsätt ströbröd, lite salt och peppar.
4. Finhacka löken och sellerin och fräs dem gyllene i olivoljan. Tillsätt sardellerna och fräs kort tills sardellerna löst upp sig.
5. Häll av tonfisken och blanda den med det uppvispade ägget. Tillsätt den frästa löken och sellerin, kapris och persilja. Rör runt ordenligt. Fyll paprikorna med röran.
6. Tillaga dem i ugnen i ca 30 minuter.
Servera paprikorna med sallad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)