2010-03-25

Fredag: gös i ugn, potatis, sallad

Gös i ugn, 4 personer:
1,2 kg hel gös
4 vitlöksklyftor
1 citron
timjan eller rosmarin
persilja
grovt salt

1. Börja med att skölja och torka fisken. Fyll den sedan med vitlök, ett par citronskivor, timjan eller rosmarin och färsk persilja. Avsluta med att salta med grovt salt på skinnet. Se till att det inte kommer in i fisken.
2. Lägg fisken på en bit folie och tillaga den i ugnen, 150 grader i ca 30 minuter.
3. Servera med kokt potatis och morotssallad.

Morotssallad:
6 morötter
1 stjälk selleri
1 näve persilja
salt
peppar
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite citronsaft
salt
peppar

1. Skala och skiva morötterna, (ca 1/2 cm tjocka). Förväll dem i ca 4 minuter eller tills de uppnått önskad konsistens. Jag vill att de ska ha ordentligt tuggmotstånd.
2. Skölj och skiva sellerin tunt tunt.
3. Blanda samtliga ingredienser i en skål och smaka av med salt och peppar.

Torsdag: minestrone, äppelpaj

Minestrone, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 zucchini
1 stjälk bladselleri
100 g vitkål
2 potatisar
4 msk olivolja
1 burk hela tomater
1,5 liter buljong
250 gram pasta, t ex ditalini eller spaghetti bruten i bitar
1 burk burlottibönor
1 näve färsk persilja
1 näve färsk basilika
salt
peppar

1. Finhacka löken och dela vitlöken i 2 delar och fräs dem kort i 2 msk olivolja.
2. Strimla vitkålen och tärna övriga grönsaker. Tillsätt dem och resterande olivolja. Fräs ytterligare kort.
3. Slå över buljongen och låt koka ihop i ca 25 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Tillsätt pastan när det återstår 10-5 minuter av koktiden. Avsluta med att tillsätta burlottibönor, persilja och basilika.
5. Servera soppan med parmesanost och lite olivolja.

Smuldegspaj med äpplen:
100 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
4 äpplen

Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Skala och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en smord form. Täck äpplena med smuldegen. Grädda i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

2010-03-24

Onsdag: spaghetti med rosésallad, sallad med fänkål och apelsin

Spaghetti med rosésallad, ingredienser 4 personer:
500 gram spaghetti
1 rosésalladshuvud (ca 200 gram)
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1 dl kaffegrädde
peppar
salt
parmesanost

1. Strimla rosésalladen och skölj den. Låt den torka.
2. Finhacka löken och halvera vitlöken.
3. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs löken, vitlöken och salladen tills de mjuknar.
4. Tillsätt salt, peppar och kaffegrädde och låt koka ihop under lock. Förbered under tiden pastan.
5. Blanda såsen med den kokta spaghettin och servera med mycket parmesanost.















Sallad med fänkål och apelsin:
2 fänkålshuvuden
3 apelsiner
olivolja
salt
svartpeppar

1. Skiva fänkålen så tunt som möjligt. Skölj och torka den.
2. Skala apelsinerna, halvera dem och skiva dem tunt. Blanda med fänkålen. Ringla över lite olivolja, salta och peppra.