2010-06-04

Grillad lax, sallad med fänkål och äpplen

Grillad lax, 4 personer:
600-800 gram lax
fiskkrydda (det finns färdiga blandningar utan smaktillsatser)
olivolja
citron
peppar
citron

1. Börja med att tända grillen och invänta en fin glöd.
2. Skär laxen i portionsbitar. Pensla bitarna med olivolja och krydda.
3. Grilla laxen i ca 4 minuter på var sida.
4. Servera laxen med en citronklyfta, sallad och bröd.

Sallad:
1 liten röd lök
blandad sallad
1 fänkål
1 syrligt äpple
stora vita bönor
svarta oliver
1,5 msk vit balsamvinäger
3 msk olivolja
salt
svartpeppar

1. Börja med att skiva löken så tunt som möjligt. Tillsätt salt, balsamvinäger och olivolja.
2. Skölj och torka salladen.
3. Skiva fänkålen så tunt som möjligt. Skala och skiva äpplet.
4. Blanda samtliga ingredienser och servera omedelbart. Låt var och en tillsätta mer olja och vinäger om så önskas.

2010-06-03

Torsdag: sallad med prosciutto och melon

Sallad, 4 personer:
1 röd lök
blandad sallad
1 eller 2 cantaloupe-, eller galiameloner beroende på storlek
150 gram prosciutto
2 mozzarella
1 näve svarta oliver
några färska myntablad
1/2 tsk salt
1,5 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
svart- och vitpeppar

1. Börja med att skölja och torka salladen.
2. Skiva rödlöken tunt och tillsätt salt, balsamvinäger och olivolja. Låt löken marinera så länge som möjligt men minst i 15 minuter.
3. Skär melonen i kuber.
4. Lägg salladen på ett fat. Tillsätt melonen, myntabladen, oliver, mozzarella i bitar och löken. Peppra och blanda om.
5. Dekorera med prosciutto som du lindar ihop till små "rosor". Låt var och en tillsätta salt, olivolja och mer balsamvinäger om så önskas. Servera omgående. Salladen får inte stå, då blir den soggig.

2010-06-02

Onsdag: kyckling i gjutjärnsgryta, kokt potatis, sallad

Servera kokt potatis och sallad till kvällens kyckling.
Kyckling i gryta, 4 personer:
1 kyckling
1 gul lök
1 morot
1 msk smör
1 msk rapsolja
salt
peppar
1 näve färsk timjan
1 dl vatten

Sås:
2 msk mjöl + 1/2 dl vatten (rörs ihop till redning)
2 msk sherry
1 dl grädde
lite soja

1. Börja med att hetta upp smöret och oljan tillsammans med moroten och löken och bryn dem. Lägg dem åt sidan.
2. Bryn kycklingen runt om, salta och peppra.
3. Lägg tillbaka löken och moroten. Tillsätt vattnet och täck med ett lock. Tillaga kycklingen på svag värme i ca 50 minuter eller tills den är färdig.
4. Ta upp kycklingen när den är färdig. Vispa ur kastrullen med 1 dl vatten. Sila skyn och tillsätt sherry, redning, soja och grädde. Koka upp.

2010-06-01

Tisdag: fiskgryta

Fiskgryta 4 personer:
600 gram sej eller torsk
300 gram räkor (djupfrysta ishavsräkor i lös vikt passar bra)
1 lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja

1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Finhacka löken och vitlöken, skala och riv moroten. Skiva fänkålen i lagom stora bitar.
3. Fräs grönsakerna kort i olivoljan. Tillsätt cayennepeppar och saffran.
4. Skala potatisen och skär den i munsbitar. Tillsätt den, vitt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
5. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
6. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.

Vitlöksbröd:
1 baguette
2 msk olivolja
20 gram smör
2 vitlöksklyftor

Dela baguetten och skär den i decimeterlånga bitar. Pressa vitlöken och blanda den med smör och olivolja. Bred blandningen på brödet. Rosta brödet i ugnen (225 grader) i ca 5 minuter. Passa noga så att det inte bränner.


Aioli:
1 äggula
knappt 1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.

Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!

2010-05-31

Måndag: spansk bondomelett med salsa, sallad

Ikväll äter vi spansk bondomelett med salsa, sallad, tunna skivor av en italiensk rosmarinskinka, ett gott bröd och tapenade. Börja med att tillaga salsan.

Salsa 4 personer:
1 grön paprika
1/2 lök
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger

1. Finhacka löken och paprikan. Fräs den mjuk i oljan.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. 1 krm cayennepappar räcker om du inte vill ha det så starkt. Låt koka ihop medan du tillagar omeletten. Salsan kan även göras i förväg och serveras rumstempererad. Den håller dessutom i flera dagar.


Bondomelett 4 personer:
6 potatisar
2 msk olivolja
1 zucchini
1 lök
10 ägg
1/2 dl mjölk
salt
peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Fräs den i olivoljan tills den blivit mjuk. Använd lock på stekpannan. Du kan också koka potatisen först och fräsa den direkt med löken.
3. Skiva löken och zucchinin. Tillsätt dem och fräs dem mjuka. Salta och peppra.
4. Lägg över grönsakerna i en smord ugnsfast form.
5. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta. Häll blandningen över potatisen och löken och tillaga omeletten i ugnen i ca 20 minuter.
6. Servera omeletten med sallad.

Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
några droppar pressad citron
salt
peppar

Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.