Spaghetti alla puttanesca, 4 personer:
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
minst 8 sardellfiléer
1 dl svarta oliver, (gärna urkärnade kalamataoliver, god smak och inga tillsatser!)
2 msk kapris
1 burk hela skalade tomater
peperoncino eller cayennepeppar
400-500 gram spaghetti
1. Koka upp spaghettivattnet. Använd vattenkokare!
2. Dela vitlöken i 2 delar och fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt ansjovisen, oliverna och kaprisen.
4. Tillsätt tomaterna och cayennepepparn och låt precis bara koka ihop.
5. Häll av spaghettin och häll över lite god olivolja och sedan såsen. Avsluta med att tillsätt persiljan. Blanda om och servera!
2011-10-28
2011-10-27
Torsdag: pumpasoppa, focaccia
Pumpasoppa 4 personer:
1 kg pumpa (t ex butternut)
2 potatisar
5 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1,2 liter hönsbuljong
4 dl kaffegrädde
1 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
färsk salvia
1. Skala och tärna pumpan och potatisen. Hacka löken och skala vitlöken. Fräs alltsammans i oljan.
2. Tillsätt buljong, en näve färsk salvia och vinäger. Koka i ca 10 minuter eller tills pumpan mjuknat. Mixa soppan slät.
3. Tillsätt kaffegrädden och och späd eventuellt med mer buljong. Smaka av med salt och peppar. Ge soppan ett uppkok och vispa i smöret. Hetta upp soppan och servera med parmesanost.
Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver
1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
1 kg pumpa (t ex butternut)
2 potatisar
5 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1,2 liter hönsbuljong
4 dl kaffegrädde
1 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
färsk salvia
1. Skala och tärna pumpan och potatisen. Hacka löken och skala vitlöken. Fräs alltsammans i oljan.
2. Tillsätt buljong, en näve färsk salvia och vinäger. Koka i ca 10 minuter eller tills pumpan mjuknat. Mixa soppan slät.
3. Tillsätt kaffegrädden och och späd eventuellt med mer buljong. Smaka av med salt och peppar. Ge soppan ett uppkok och vispa i smöret. Hetta upp soppan och servera med parmesanost.
Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver
1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
2011-10-26
Onsdag: risotto di radicchio panerad mozzarella, tomatsallad
Risotto med rosésallad, ingredienser 4 personer:
200 gram rosésallad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
2 dl rött vin
7-8 dl grönsaksbuljong
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
1 msk smör
parmesanost
1. Skölj salladen och strimla den. Finhacka löken. Fräs salladen och löken i olivoljan.
2. Tillsätt riset och låt fräsa en halvminut under omrörning.
3. Tillsätt vinet och lite buljong.Låt koka upp. Rör och tillsätt buljong vartefter den kokar in. Risotton är färdig efter 18 minuter. Då ska buljongen ha kokat in, risgryna fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd och risotton vara krämig.
4. Tillsätt smör och parmesanost.
Panerad mozzarella:
2 mozzarella
vetemjöl
1 ägg
ströbröd
olja
1. Vispa upp ägget.
2.Skiva mozzarellan och vänd den förs i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet.
3. Stek mozzarellan i en stekpanna i lite olja tills den blir gyllene på båda sidor.
200 gram rosésallad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
2 dl rött vin
7-8 dl grönsaksbuljong
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
1 msk smör
parmesanost
1. Skölj salladen och strimla den. Finhacka löken. Fräs salladen och löken i olivoljan.
2. Tillsätt riset och låt fräsa en halvminut under omrörning.
3. Tillsätt vinet och lite buljong.Låt koka upp. Rör och tillsätt buljong vartefter den kokar in. Risotton är färdig efter 18 minuter. Då ska buljongen ha kokat in, risgryna fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd och risotton vara krämig.
4. Tillsätt smör och parmesanost.
Panerad mozzarella:
2 mozzarella
vetemjöl
1 ägg
ströbröd
olja
1. Vispa upp ägget.
2.Skiva mozzarellan och vänd den förs i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet.
3. Stek mozzarellan i en stekpanna i lite olja tills den blir gyllene på båda sidor.
2011-10-25
Tisdag: Torsk med tomat och pepparrot
Det här receptet från Island har jag hittat i en kokbok med nordiska nationalrätter.
Torsk med tomat- och pepparrot, 4 personer:
600 gram torskfilé
2 msk smör
3 tomater
2 msk riven pepparrot
1 tsk salt
peppar
saften av 1/2 citron
1 dl kaffegrädde
hackad gräslök
1. Skölj och torka fiskfiléerna och lägg dem i en smord form.
2. Finhacka tomaterna och lägg bitarna ovanpå fisken. Salta och peppra. Toppa med pepparrot och gräslök.
3. Pressa över citronsaften och häll på grädden. Täck formen med aluminumfolie och tillaga fisken i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera fisken med kokt potatis och sallad.
Torsk med tomat- och pepparrot, 4 personer:
600 gram torskfilé
2 msk smör
3 tomater
2 msk riven pepparrot
1 tsk salt
peppar
saften av 1/2 citron
1 dl kaffegrädde
hackad gräslök
1. Skölj och torka fiskfiléerna och lägg dem i en smord form.
2. Finhacka tomaterna och lägg bitarna ovanpå fisken. Salta och peppra. Toppa med pepparrot och gräslök.
3. Pressa över citronsaften och häll på grädden. Täck formen med aluminumfolie och tillaga fisken i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera fisken med kokt potatis och sallad.
2011-10-23
Måndag: pasta con sugo di peperoni
Pasta med paprika och tomatsås, 4 personer:
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
1 liten gul lök
4 sardellfiléer
1 burk hackade tomater + 1 nypa socker
1 näve färsk basilika
1 näve färsk persilja
olivolja
salt
peppar
1. Börja med att finhacka den gula löken och dela paprika i lagom munsbitar.
2. Fräs löken och tillsätt sedan sardellerna och låt de "smälta".
3. Tillsätt paprikan och fräs under omrörning i ca 5 minuter.
4. Tillsätt tomaten, salt, peppar och en nypa socker. Låt koka ihop i ca 15 minuter.
5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och blanda sedan pastan med såsen. Tillsätt persilja och basilika och servera med parmesanost.
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
1 liten gul lök
4 sardellfiléer
1 burk hackade tomater + 1 nypa socker
1 näve färsk basilika
1 näve färsk persilja
olivolja
salt
peppar
1. Börja med att finhacka den gula löken och dela paprika i lagom munsbitar.
2. Fräs löken och tillsätt sedan sardellerna och låt de "smälta".
3. Tillsätt paprikan och fräs under omrörning i ca 5 minuter.
4. Tillsätt tomaten, salt, peppar och en nypa socker. Låt koka ihop i ca 15 minuter.
5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och blanda sedan pastan med såsen. Tillsätt persilja och basilika och servera med parmesanost.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)