2012-01-13

Fredag: laxpudding

Laxpudding, 4 personer:
2 msk rapsolja
citron
1 knippe dill
300 gram rökt lax
10 potatisar
2 ägg
2,5 dl kaffegrädde
1 dl mjölk
salt
vitpeppar
(skirat smör)

1. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i rapsoljan. Pressa lite citronsaft över den. Blanda i lite dill.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg ett lager potatis i botten av en smord ugnsfast form.
3. Lägg ett lager lax på potatisen. Fördela hälften av purjolöken på laxen och fortsätt med ytterligare ett lager. Det sista lagret ska bestå av potatis.
4. Vispa ihop ägg, kaffegrädde, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över laxen och potatisen. Tillaga i 175 grader varm ugn i ca 50 minuter.
5. Servera med skirat smör och en citronskiva. Jag hoppar ofta över det skirade smöret. Istället tar jag några droppar tabasco på laxpuddingen. Pröva det!

2012-01-12

Torsdag; morotssoppa

Morotssoppa ingredienser 4 personer:
1 kg morötter
1 gul lök
1 liter grönsaksbuljong
1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
saft och skal av 1 lime
1 tsk salt
svartpeppar

Topping:
1 påse färsk spenat
1 paket fetaost
200 gram kokt eller rökt skinka

1. Skala och skiva morötterna och löken. Lägg grönsakerna i en kastrull och tillsätt buljongen. Koka upp.
2. Koka till morötterna är mjuka, ca 10 minuter. Mixa morötterna i buljongen.
3. Tillsätt kokosmjölk, skal och saft av lime och salt och peppar. Värm soppan!
4. Servera varje portion soppa toppad med färsk spenat, smulad fetaost och skinka riven i bitar.

2012-01-11

Onsdag: lammgryta

Lammgryta, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kg lammkött, bog eller bringa
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 msk olivolja
1 morot
1 stjälk selleri
1 burk hackade tomater
2 dl gröna ärtor
1 dl vatten
2 dl rött vin
1 litet lagerblad
1 tsk honung
1 näve färsk persilja
1 näve färsk timjan
salt och peppar

1. Skiva löken och finhacka sellerin och vitlöken. Fräs dem mjuka i olivoljan i en gryta.
2. Dela köttet i mindre bitar och fräs det i smöret i en stekpanna. Strö över mjölet och rör runt. Lägg sedan köttet i grytan.
3. Skala och dela morötterna, tillsätt dem och övriga ingredienser. Låt koka ihop under lock i ca 45 minuter.
4. Servera grytan med polenta.

2012-01-09

Tisdag: fisk med ris på arabiskt vis

Jag lyssnade på Menù i P1 och inspirerades till denna fiskrätt från mellanöstern. Jag har höftat lite så jag vet inte riktigt hur det blir. Förhoppningsvis gott!

Fisk med ris på arabiskt vis, 4 personer:
4 dl basmatiris
600-800 gram torsk-eller sejfilé
lite saffran (minre än ett halvt paket)
1 krm spiskummin
1 krm kanel
1 krm fänkålsfrön
1 krm mald ingefära
3 gula lökar
mindre än 1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk socker
olivolja

1. Skölj riset.
2. Skiva löken tunt och fräs den gyllene i olivoljan. Tillsätt samtliga kryddor, vinäger och socker och fräs ytterligare kort.
3. Lägg fiskfiléerna ovanpå löken, salta och peppra.
4. Tillsätt riset och 5 dl grönsaksbuljong eller vatten. Sätt på ett lock och låt sjuda i ca 12-15 minuter. Tillsätt eventuellt mer vätska.
5. Vänd upp innehållet på ett serveringsfat och servera med sallad.

Måndag: fläskkarré i gjutjärnsgryta

Fläskkarré i gjutjärnsgryta, 4 personer:
800 gram fläskkarré i bit utan ben
2 morötter
1 stjälk selleri
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 dl vitt vin
1 dl vatten
smör
olivolja
salt
peppar
rosmarin
1,5 msk honung

1. Börja med att gnida in fläskkarrén med salt och peppar.
2. Bryn den sedan runt om i hälften smör hälften olja.
3. Sätt en termometer i köttet och tillsätt färsk rosmarin, morötter, selleri, vitlöksklyftor, vin, vatten och honung. Sätt på ett lock och låt fläskkarrén puttra under lock i ca 50 minuter eller tills termometer visar 72 grader. Ös köttet med skyn några gånger.
4. Ta upp fläskkarrén och grönsakerna. Spara skyn, tillsätt eventuellt lite mer vatten, vin och honung och låt koka ihop.
5. Servera köttet med sallad och potatispuré.