2010-01-13

Fredag: räkor i stark sås, sallad

Räkor i stark sås, ingredienser 4 personer:
800 gram frysta räkor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri
1 zucchini eller paprika
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk soja
1-1 1/2 tsk curry
1/2 tsk cayennepeppar eller en färsk röd chili
1 tsk honung
1/2 dl vitt vin eller saften av 1/2 citron
2 1/2 dl kaffegrädde

1. Tina och skala räkorna.
2. Skiva purjolöken, stjälksellerin, zucchinin och vitlöken och fräs dem i rapsoljan.
3. Tillsätt tomatpurée, curry och cayennepeppar och fräs kort.
4. Tillsätt vitt vin, kaffegrädde och honung, låt koka ihop.
5. Tillsätt räkorna, rör runt så att de blir varma. Servera med ris och sallad.

Torsdag: soppa på borlottibönor, focaccia

Vår motsvarighet till ärtsoppa är i Italien olika sorters bönsoppor. Allra godast blir sopporna om man kokar bönorna själv. Det är inte svårt, men det tar lite tid. Ett tips är att lägga bönorna i blöt på morgonen så att det bara är att koka dem någon timme före middagen. Om den tiden inte finns så fungerar det med burkbönor som i receptet nedan. Väljer du att koka egna bönor följer du instruktionerna längst ner i inlägget.

Soppa på borlottibönor, ingredienser 4 personer:
1/2 gul lök
1 stjälk selleri
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 potatis
2 msk olivolja
1 par kvistar färsk rosmarin (eller 1/2 tsk torkad rosmarin)
salt
svartpeppar
1 liter vatten
(1 tärning hönsbuljong)
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
1 liter vatten
1 burk borlottibönor
1 näve färsk persilja

1. Finhacka löken och sellerin, pressa vitlöken och riv moroten och potatisen. Fräs det mjukt i olivoljan.
2. Tillsätt rosmarin och fräs ytterligare i ca 1/2 minut. Salta och peppra.
3. Tillsätt vatten, buljongtärning, tomat och socker och låt koka ihop i ca 10 minuter.
4. Skölj borlottibönorna och tillsätt dem. Låt soppan koka upp.
5. Toppa varje portion med lite persilja och olivolja. Servera focaccian som tillbehör.

Blötlägg 250 gram torra borlottibönor över dagen. Följ steg 1 och 2 ovan. I steg 3 tillsätter du de blötlagda bönorna, 1,2 liter vatten, (inte blötläggningsvattnet), 1 lagerblad och de hackade tomaterna med en nypa socker. Låt soppan koka i ca 1 timme eller tills bönorna är mjuka. Det blir särskilt gott att passera några av bönorna. Använd en stavmixer och låt den gå några varv i soppan.

Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver

1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.

2010-01-12

Onsdag: kenyansk kyckling

Det här receptet har jag fått från min syster. Det går lätt att tillaga och smakar gott av kokosmjölk och andra kryddor.

Kenyansk kyckling, ingredienser 4 personer:
8 kycklinglårfiléer
2-3 msk rapsolja
1 lök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
1 tsk curry
1 tsk salt
1 tsk socker
rivet skal av 1 citron
2 msk tomatpuré
1/2 tärning hönsbuljong
1 burk kokosmjölk

1. Fräs kycklingen i oljan så att den får färg.
2. Skiva löken, chilin (ta bort fröna för att få det mindre starkt)och ingefäran. Tillsätt dem och fräs gyllene.
3. Pressa vitlöken och tillsätt den och curry, salt, socker, citronskal, tomatpuré, hönsbuljon och kokosmjölk och låt koka ihop i ca 20 minuter.
4. Servera med kokt ris och gärna förvällda haricots verts.

2010-01-11

Tisdag: stekt strömming, potatismos, sallad med fänkål och apelsiner

Stekt strömming, ingredienser 4 personer
16 strömmingsfiléer (kanske fler)
1 näve färsk persilja
1 näve färsk dill
salt
vitpeppar
1 dl mjöl (vete- eller rågmjöl)
smör

1. Lägg strömmingen med skinnsidan nedåt.
2. Hacka persiljan och dilllen och fördela det på strömmingsfiléerna. Salta och peppra.
3. Lägg ihop två filéer med skinnsidan utåt. Vänd strömmingspaketet i mjölet.
4. Stek strömmingen i smöret i ett par minuter på varje sida.

Potatismos:
10 potatisar
2,5 dl mjölk
2 msk smör
salt
vitpeppar

1. Skala potatisen och skär den i klyftor. Koka den mjuk.
2. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatispress. Tillsätt smör, salt och peppar.
3. Värm mjölken och tillsätt den. Rör runt.

Sallad med fänkål och apelsiner:

2 fänkålshuvuden
3 apelsiner
olivolja
salt
svartpeppar

1. Skiva fänkålen så tunt som möjligt. Skölj och torka den.
2. Skala apelsinerna, halvera dem och skiva dem tunt. Blanda med fänkålen. Salta och peppra.

Måndag: ziti med rosésallad

Hej igen! Nu är jag tillbaka från Italien där jag gått från en god lunch till en lika god middag. Flera restauranger satsar nu på "menù zero chilometri" vilket betyder att samtliga produkter är närodlade, fantastiskt!
Ikväll lagar jag spaghetti al radicchio. Radicchio är en vintersallad och finns i olika varianter. I Sverige är den avlånga med smala slingriga blad svår att hitta så här använder jag rosésallad.

Ziti med rosésallad, ingredienser 4 personer:
500 gram ziti
1 rosésalladshuvud (ca 200 gram)
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1 dl grädde
peppar
salt
parmesanost

1. Strimla rosésalladen och skölj den. Låt den torka.
2. Finhacka löken.
3. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs löken och salladen tills den mjuknar.
4. Tillsätt salt, peppar och grädde och låt koka ihop under lock. Förbered under tiden pastan.
5. Blanda såsen med den kokta pastan och servera med mycket parmesanost.