Servera bröd och guacamole till kvällens middag.
Lax med kikärts- och spenatsallad, ingredienser 4 personer:
800 gram laxkotletter
salt
peppar
1 rödlök
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
cayennepeppar
1 paket färsk spenat
1 burk kikärtor
1 tsk honung
saften av 1 lime eller citron
1. Tänd grillen.
2. Förbered salladen enligt nedan från steg 3 och grilla laxen samtidigt.
3. Halvera och skiva rödlöken.
4. Skala vitlöken och hetta upp den i olivoljan så att oljan får smak av vitlöken. Ta sedan bort vitlöken.
5. Skölj kikärtorna och torka dem. Lägg dem i den heta oljan och fräs kort. Tillsätt rödlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter tills löken mjuknar. Tillsätt honungen och rör runt. Låt kikärtorna svalna något.
6. Avsluta med att blanda ner spenaten och att pressa lime eller citron över kikärtorna.
Guacamole:
2 avocado
1/4 röd lök
2 tomater
saften av 1/2 lime
salt
1. Börja med att dela avocadon och mosa den med en gaffel. Tillsätt limesaften.
2. Hacka löken så fint som möjligt. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär tomaterna i små små bitar. Blanda dem och löken med avocadon. Smaka av med salt.
2010-06-16
Torsdag: sallad med mozzarella och persikor
Den här salladen har Jamie Oliver komponerat. Servera den med ett gott bröd och tapenade. Om persikorna känns lite omogna steker jag dem (efter att ha delat dem i fyra klyftor) i lite olivolja.
Sallad med mozzarella och persikor, 4 personer:
4 buffalomozzarella
4 persikor
blandade sallatsblad
färska myntablad
parmesanost
olivolja
svartpepeppar
olivolja
1. Arrangera salladen och myntabladen. Toppa med bitar av mozzarella och persika. Salta och peppar och häll över riktigt god olivolja.
Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
några droppar pressad citron
salt
peppar
Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.
Sallad med mozzarella och persikor, 4 personer:
4 buffalomozzarella
4 persikor
blandade sallatsblad
färska myntablad
parmesanost
olivolja
svartpepeppar
olivolja
1. Arrangera salladen och myntabladen. Toppa med bitar av mozzarella och persika. Salta och peppar och häll över riktigt god olivolja.
Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
några droppar pressad citron
salt
peppar
Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.
Onsdag: grönsakscurry med ris
Grönsakscurry, 4 personer:
2 morötter
2 potatisar
300 gram champinjoner
300 gram blomkål
1 grön paprika
2 cm färsk ingefära
2 rödlökar
1 dl torkade aprikoser
2 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 krm mald kryddnejlika
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 dl rapsolja
2 dl grönsaksbuljong
2 msk vinäger
1 msk socker
1/2-1 dl mandelflarn
1. Skala och skär samtliga grönsaker i lagom stora munsbitar. Halvera aprikoserna.
2. Hetta upp oljan i en gryta och fräs samtliga grönsaker på hög värme under omrörning i ett par minuter tills de fått lite färg.
3. Tillsätt samtliga kryddor och fräs ytterligare en minut.
4. Tillsätt aprikoser, vinäger, socker och buljong och låt koka under lock i ca 10 minuter.
5. Servera curryn toppad med mandelflarn till ris och nanbröd.
2 morötter
2 potatisar
300 gram champinjoner
300 gram blomkål
1 grön paprika
2 cm färsk ingefära
2 rödlökar
1 dl torkade aprikoser
2 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 krm mald kryddnejlika
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 dl rapsolja
2 dl grönsaksbuljong
2 msk vinäger
1 msk socker
1/2-1 dl mandelflarn
1. Skala och skär samtliga grönsaker i lagom stora munsbitar. Halvera aprikoserna.
2. Hetta upp oljan i en gryta och fräs samtliga grönsaker på hög värme under omrörning i ett par minuter tills de fått lite färg.
3. Tillsätt samtliga kryddor och fräs ytterligare en minut.
4. Tillsätt aprikoser, vinäger, socker och buljong och låt koka under lock i ca 10 minuter.
5. Servera curryn toppad med mandelflarn till ris och nanbröd.
2010-06-15
Tisdag: pescado alla veracruzana
Pescado alla veracruzana
600-800 gram sej
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk olivolja
1 1/2 tsk kanel
6 hela kryddnejlikor
oregano
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl urkärnade oliver
2 msk kapris
1 burk hackade tomater
4 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 näve färsk persilja
1. Skär fisken i stora munsbitar.
2. Skiva löken, finhacka vitlöken och chilin (ta bort fröna om du inte vill ha det så starkt) och fräs dem i oljan. Tillsätt kanel, nejlikor, tomatpuré och salt. Låt fräsa kort.
3. Tillsätt oliver, kapris, tomat, socker, vin och vatten. Låt koka ihop under lock i ca 20 minuter.
4. Tillsätt fisken och låt den sjuda i såsen tills den är färdig. Tillsätt hackad persilja. Servera med ris blandat med linser.
600-800 gram sej
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk olivolja
1 1/2 tsk kanel
6 hela kryddnejlikor
oregano
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl urkärnade oliver
2 msk kapris
1 burk hackade tomater
4 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 näve färsk persilja
1. Skär fisken i stora munsbitar.
2. Skiva löken, finhacka vitlöken och chilin (ta bort fröna om du inte vill ha det så starkt) och fräs dem i oljan. Tillsätt kanel, nejlikor, tomatpuré och salt. Låt fräsa kort.
3. Tillsätt oliver, kapris, tomat, socker, vin och vatten. Låt koka ihop under lock i ca 20 minuter.
4. Tillsätt fisken och låt den sjuda i såsen tills den är färdig. Tillsätt hackad persilja. Servera med ris blandat med linser.
2010-06-14
Måndag: spaghetti alla carbonara
Servera dagens rätt med en tomatsallad med rödlök och persilja.
Ingredienser 4 personer:
1-1 1/2 paket bacontärningar
2 msk olivolja
1/2-1 gul lök (kan uteslutas, men jag tycker att det passar utmärkt!)
1 dl parmesanost
4 äggulor
ev. 4 msk grädde
rikligt med svartpeppar
400-500 gram spaghetti
1. Koka upp pastavattnet.
2. Fräs bacontärningarna i en stekpanna tills de fått färg.
3. Hacka löken.
4. Tillsätt olivoljan och löken och fräs tills löken blivit mjuk och gyllene.
5. Vispa ihop äggulor, grädde, riven parmesanost och svartpeppar.
6. Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
7. Häll av pastavattnet och blanda ihop allting. Servera!
Ingredienser 4 personer:
1-1 1/2 paket bacontärningar
2 msk olivolja
1/2-1 gul lök (kan uteslutas, men jag tycker att det passar utmärkt!)
1 dl parmesanost
4 äggulor
ev. 4 msk grädde
rikligt med svartpeppar
400-500 gram spaghetti
1. Koka upp pastavattnet.
2. Fräs bacontärningarna i en stekpanna tills de fått färg.
3. Hacka löken.
4. Tillsätt olivoljan och löken och fräs tills löken blivit mjuk och gyllene.
5. Vispa ihop äggulor, grädde, riven parmesanost och svartpeppar.
6. Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
7. Häll av pastavattnet och blanda ihop allting. Servera!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)