2011-02-18

Fredag: spaghetti med blåmusslor

Spaghetti med blåmusslor, 4 personer:
1 kg blåmusslor
1/2 glas vitt vin
2 vitlöksklyftor
(4-6 sardellfiléer)
1/2-1 burk hackade tomater och lite socker
4 msk olivolja
1 näve färsk persilja
peperoncino
500 gram spaghetti

1. Tvätta musslorna.
2. Häll vinet i botten av en stekpanna med lock. Hetta upp det. Tillsätt musslorna. Sätt på ett lock. Skaka på pannan då och då.
3. Lägg musslorna på ett fat när de öppnat sig. Sila musselskyn och spara den.
4. Häll 2 msk olivolja i stekpannan och tillsätt vitlök och sardeller. Fräs kort. Tillsätt tomat och ca 1 dl av den silade skyn. Låt koka ihop i ca 15 minuter. Om såsen tjocknar kan du spä med mer musselsky.
5. Tillsättt musslorna och lite färsk riven vitlök (kan uteslutas). Rör runt ordenligt och låt musslorna bli varma.
6. Avsluta med att tillsätta persiljan och blanda såsen med den nykokta spaghettin. Rör runt ordenligt.

2011-02-17

Torsdag: linssoppa, inkokta fikon med vispgrädde

Ibland tillsätter jag lite curry när jag fräser grönsakerna, ibland spiskummin och ibland inget alls.

Linssoppa, 4 personer:
3 dl gröna linser
1 gul lök
2 morötter
1 lagerblad
1 zucchini
2 potatisar
1/2 stjälk selleri
4 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1,5 liter buljong
salt
peppar

1. Skala potatis och morötter. Riv dem och zucchinin på ett rivjärna. Finhacka löken och sellerin. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare kort. Salta och peppra.
3. Tillsätt buljong och linser. Koka ihop i 10 minuter eller tills linserna är färdiga.
4. Servera soppan toppad med lite god olivolja och parmesanost.

Inkokta fikon, 4 personer:
6 fikon
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljextrakt

1. Koka upp samtliga ingredienser utom fikonen och låt sjuda i ca 5 minuter. Om du använder vaniljstång ska du dela den på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Även vaniljstången ska med.
2. Dela fikonen i fyra klyftor och låt dem koka i sockerlagen i ett par minuter. Ta sedan upp dem med en hålslev. Fortsätt att koka lagen i ytterligare ca 10 minuter. Låt den sedan svalna innan du lägger tillbaka fikonen. Servera med glass eller vispad grädde.

2011-02-16

Onsdag: kinesisk biff med grön paprika, ris

Kinesisk biff med grön paprika, 4 personer:
4 matskeda rapsolja
3 cm ingefära
500 gram lövbiff
2 gröna paprikor
2 vitlöksklyftor
(bambuskott)
1 tsk majzenamjöl
2 tsk vatten
1/2 dl grönsaksbuljong
1 msk soja
1 msk sesamolja
1 urkärnad röd chili
2 msk söt sherry

1. Börja med att blanda samman maizena och vatten. Rör sedan ner buljong, soja, sesamolja, chili och sherry.
2. Skala och skiva ingefäran och vitlöken. Skär munsbitar av köttet och paprikan.
3. Hetta upp oljan och fräs ingefära och vitlök i ett par minuter.
4. Tillsätt köttet. Fräs på hög värme under omrörning.
5. Tillsätt paprikan och bamuskotten och fräs ytterligare någon minut.
6. Tillsätt såsen och fräs kort under omrörning. Servera rätten med ris.

2011-02-15

Tisdag: lax med spenat- och kikärtssallad

Servera bröd och guacamole till kvällens middag.

Lax med kikärts- och spenatsallad, ingredienser 4 personer:
800 gram laxkotletter
smör att steka i
salt
peppar
1 rödlök
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
cayennepeppar
1 paket färsk spenat
1 burk kikärtor
1 tråg körsbärstomater
1 näve färsk persilja
1 tsk honung
saften av 1 lime eller citron

Guacamole:
2 avocado
1/4 röd lök
2 tomater
saften av 1/2 lime
1 röd chili utan frön
salt
olivolja

1. Börja med att dela avocadon och mosa den med en gaffel. Tillsätt limesaften.
2. Hacka löken så fint som möjligt. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär tomaterna och chilin i små små bitar. Blanda dem och löken med avocadon. Smaka av med salt och lite olivolja.

2011-02-14

Måndag: risotto med Karl-Johansvamp, sallad

Svampen måste ligga i blöt i ett par timmar eller mer innan den kan användas.
Risotto med Karl-Johansvamp:
3-4 dl risottoris,
50 gram torkade Karl-Johansvampar
2 chalottenlökar
2 msk olivolja
lite smör
1/2 glas vitt vin
1 liter buljong
färsk persilja
parmesanost
lite smör

1. Börja med att hälla av svampen.
2. Finhacka löken och fräs den kort innan du tillsätter svampen och fräser ytterligare.
3. Tillsätt riset och fräs lite till, inget ska ta färg.
4. Tillsätt vin och sedan lite av buljongen under konstant omrörning. Tillsätt mer buljong vartefter den kokar in.
5. Avsluta med att tillsätt lite persilja och smör. Servera varje portion toppad med parmesan.