Spaghetti alla puttanesca, ingredienser 4 personer:
2 vitlöksklyftor
(1 liten röd paprika)
2 msk olivolja
ca 12 sardellfiléer (eller ansjovis 120 gram, som ger en sötare, men också jättegod smak!)
1 dl svarta oliver, (gärna urkärnade kalamataoliver, god smak och inga tillsatser!)
2 msk kapris
1/2-1 burk skalade eller hackade tomater (+ 1 nypa socker om du använder sardeller)
(cayennepeppar)
400-500 gram spaghetti
1. Koka upp spaghettivattnet. Använd vattenkokare!
2. Dela vitlöken i 2 delar och strimla paprikan om du vill använda det. Fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt sardellerna eller ansjovisen. Efter någon minut har de löst upp sig.
4. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka ihop under 10 minuter.
5. Häll av spaghettin och häll över lite god olivolja och sedan såsen. Blanda om och servera!
2010-04-09
2010-04-08
Torsdag: morotssoppa med kokosmjölk och spenat- och fetaosttopping, focaccia
Morotssoppa ingredienser 4 personer:
1 kg morötter
1 gul lök
1 liter grönsaksbuljong
1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
saft och skal av 1 lime
1 tsk salt
svartpeppar
Topping:
1 påse färsk spenat
1 paket fetaost
200 gram kokt eller rökt skinka
1. Skala och skiva morötterna och löken. Lägg grönsakerna i en kastrull och tillsätt buljongen. Koka upp.
2. Koka till morötterna är mjuka, ca 10 minuter. Mixa morötterna i buljongen.
3. Tillsätt kokosmjölk, skal och saft av lime och salt och peppar. Värm soppan!
4. Servera varje portion soppa toppad med färsk spenat, smulad fetaost och skinka riven i bitar.
Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver
1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
1 kg morötter
1 gul lök
1 liter grönsaksbuljong
1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
saft och skal av 1 lime
1 tsk salt
svartpeppar
Topping:
1 påse färsk spenat
1 paket fetaost
200 gram kokt eller rökt skinka
1. Skala och skiva morötterna och löken. Lägg grönsakerna i en kastrull och tillsätt buljongen. Koka upp.
2. Koka till morötterna är mjuka, ca 10 minuter. Mixa morötterna i buljongen.
3. Tillsätt kokosmjölk, skal och saft av lime och salt och peppar. Värm soppan!
4. Servera varje portion soppa toppad med färsk spenat, smulad fetaost och skinka riven i bitar.
Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver
1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
2010-04-07
Onsdag: fiskgryta med tomater
Fiskgryta, 4 personer:
600 gram torsk eller sej
6 potatisar
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
2 msk olivolja
2 krm oregano
1 burk hela tomater
1/2 tsk socker
8 sardellfiléer
1 näve svarta oliver
1 näve färsk persilja
1 dl vitt vin
1 citron
cayennepeppar
1. Skala potatisen och moroten och skär dem i tunna skivor. Fräs dem i olivoljan i några minuter.
2. Skiva löken, vitlöken och fänkålen. Tillsätt dem, oliver, sardeller och oregano och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt tomater, socker, persilja, vitt vin och saften av 1/2 pressad citron. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
4. Tillsätt fisken och låt den sjuda i ca 5 minuter. Servera med bröd.
600 gram torsk eller sej
6 potatisar
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
2 msk olivolja
2 krm oregano
1 burk hela tomater
1/2 tsk socker
8 sardellfiléer
1 näve svarta oliver
1 näve färsk persilja
1 dl vitt vin
1 citron
cayennepeppar
1. Skala potatisen och moroten och skär dem i tunna skivor. Fräs dem i olivoljan i några minuter.
2. Skiva löken, vitlöken och fänkålen. Tillsätt dem, oliver, sardeller och oregano och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt tomater, socker, persilja, vitt vin och saften av 1/2 pressad citron. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
4. Tillsätt fisken och låt den sjuda i ca 5 minuter. Servera med bröd.
2010-04-06
Tisdag: risotto med paprika, provencalska tomater, mozzarella
Risotto med paprika, ingredienser 4 personer:
1/2 purjolök
1 stor röd paprika
2 msk olivolja
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
(1 dl vitt vin)
9-10 dl grönsaksbuljong
1 msk smör
parmesanost
1. Börja med att skiva purjolöken och finhacka paprikan. Fräs dem sedan mjuka i olivoljan.
2. Tillsätt riset, rör runt under 1/2 minut. Tillsätt sedan vinet och lite av buljongen. Rör under hela tillagningstiden, 18 minuter. Tillsätt buljongen vartefter den kokar in.
3. Avsluta med att tillsätta smör. Risotton är färdig när risgrynet fortfarande har kvar ett visst tuggmotstånd och anrättningen känns krämig.
4. Servera risotton toppad med parmesanost.
Provencalska tomater:
8 tomater
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1/2 tsk timjan
2 msk ströbröd
4 msk olivolja
salt
peppar
1. Skölj och skiva tomaterna.
2. Häll lite av olivoljan i botten av en ugnsfast form. Lägg tomatskivorna i formen. Tillsätt ströbrödet, jämt fördelat.
3. Finhacka vitlöken och tillsätt den, persilja, timjan, salt och peppar. Ringla över olivoljan. För en sötare smak nu på vintern då tomaterna inte smakar så mycket kan du också ringla över lite balsamvinäger.
4. Tillaga tomaterna i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter.
1/2 purjolök
1 stor röd paprika
2 msk olivolja
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
(1 dl vitt vin)
9-10 dl grönsaksbuljong
1 msk smör
parmesanost
1. Börja med att skiva purjolöken och finhacka paprikan. Fräs dem sedan mjuka i olivoljan.
2. Tillsätt riset, rör runt under 1/2 minut. Tillsätt sedan vinet och lite av buljongen. Rör under hela tillagningstiden, 18 minuter. Tillsätt buljongen vartefter den kokar in.
3. Avsluta med att tillsätta smör. Risotton är färdig när risgrynet fortfarande har kvar ett visst tuggmotstånd och anrättningen känns krämig.
4. Servera risotton toppad med parmesanost.
Provencalska tomater:
8 tomater
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1/2 tsk timjan
2 msk ströbröd
4 msk olivolja
salt
peppar
1. Skölj och skiva tomaterna.
2. Häll lite av olivoljan i botten av en ugnsfast form. Lägg tomatskivorna i formen. Tillsätt ströbrödet, jämt fördelat.
3. Finhacka vitlöken och tillsätt den, persilja, timjan, salt och peppar. Ringla över olivoljan. För en sötare smak nu på vintern då tomaterna inte smakar så mycket kan du också ringla över lite balsamvinäger.
4. Tillaga tomaterna i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)