2011-02-17

Torsdag: linssoppa, inkokta fikon med vispgrädde

Ibland tillsätter jag lite curry när jag fräser grönsakerna, ibland spiskummin och ibland inget alls.

Linssoppa, 4 personer:
3 dl gröna linser
1 gul lök
2 morötter
1 lagerblad
1 zucchini
2 potatisar
1/2 stjälk selleri
4 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1,5 liter buljong
salt
peppar

1. Skala potatis och morötter. Riv dem och zucchinin på ett rivjärna. Finhacka löken och sellerin. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare kort. Salta och peppra.
3. Tillsätt buljong och linser. Koka ihop i 10 minuter eller tills linserna är färdiga.
4. Servera soppan toppad med lite god olivolja och parmesanost.

Inkokta fikon, 4 personer:
6 fikon
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljextrakt

1. Koka upp samtliga ingredienser utom fikonen och låt sjuda i ca 5 minuter. Om du använder vaniljstång ska du dela den på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Även vaniljstången ska med.
2. Dela fikonen i fyra klyftor och låt dem koka i sockerlagen i ett par minuter. Ta sedan upp dem med en hålslev. Fortsätt att koka lagen i ytterligare ca 10 minuter. Låt den sedan svalna innan du lägger tillbaka fikonen. Servera med glass eller vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar