2010-03-12

Måndag: caesarsallad med kyckling

Idag finns det många olika recept på Caesarsallad. Det var den italiensk-mexikanske restaurang- och hotellägaren Caesar Cardini i Tijuana som kom på den. Nedan hittar du min variant. Du kan hoppa över kycklingen i receptet nedan. Längst ned i dagens inlägg hittar du också en inköpslista och resten av veckans matsedel.

Caesarsallad, 4 personer:
2 romansalladshuvuden
6-8 skivor vitt bröd
2 msk smör
500 gram kycklinglårfilé eller kycklingfilé
2 msk olivolja
2 äggulor
1/2 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
1,5 dl grovt riven parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
8 sardeller (1 liten burk)
2 msk mjölk
1 tsk worchestersås

1. Skölj och torka salladen.
2. Skär brödet i tärningar. Stek dem i smöret. Krydda med salt och valfria örter. Jag brukar ta lite lökpulver och provencalska kryddor.
3. Skär kycklingen i lagom stora munsbitar och fräs dem i olivolja.
4. Vispa äggulorna med en elvisp och häll sakta i oliv- och rapsoljan. Vispa tills du fått en tjock konsistens. Riv vitlöken och tillsätt den, citronsaft, mjölk och worchestersåsen.
5. Blanda salladen med dressingen och tillsätt sedan sardeller skurna i mindre bitar och riven parmesanost. Låt var och en ta brödkrutonger själv så att de inte blir soggiga.


Tisdag: räkor i stark sås
Onsdag: pasta med auberginegratäng
Torsdag: linssoppa, inkokta fikon
Fredag: fisklasagne

Inköpslista:
romansallad
500 gram kycklinglårfiléer eller kycklingbröst
vitt bröd till krutonger
mjölk
majsolja
olivolja
1 citron
sardeller
parmesanost
worchestersås
vitlök
6-pack ägg
charlottenlök
500 gram räkor med skal
stjälkselleri
1 röd paprika
2 zucchini
tomatpuré
soja
kaffegrädde
vitt vin
curry
sallad som tillbehör
500 gram kort pasta, t ex farfalle
2 aubergine
ströbröd
tomatpuré
1 mozzarella
passerade tomater(Muttis passerade tomater på glasflaska är utmärkta)
färsk basilika
parmesanost
gröna linser
morötter
lök
2 potatisar
bröd att servera till soppan
fikon
vispgrädde eller vaniljglass till fikonen
lasagneplattor
400 gram fisk
100 gram frysta skalade musslor (brukar finnas i lös vikt)
200 gram räkor
2 burkar hackade tomater
1 liter mjölk
mjöl
smör
färsk persilja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar