2009-11-24

Onsdag: köttgryta med timjan

Nu var det länge sedan jag lagade köttgryta och det är precis vad jag ska laga idag. Om tiden tryter går det utmärkt att göra den här rätten en dag i förväg.

Köttgryta, ingredienser 4 personer:
600 gram högrev
1 gul lök
2 msk smör
2 msk olivolja
2 msk mjöl
2 msk tomatpuré
1 morot
250 gram färska champinjoner
2 dl ärtor
3 krm timjan eller 1 näve färsk timjan
1 lagerblad
4 dl rött vin
1 dl vatten
eventuellt lite köttfond
1/2- 1 msk honung
salt
peppar

1. Skär köttet i mindre bitar. Bryn bitarna i smöret. Lägg köttet i en gryta och sikta över mjölet.
2. Skölj och dela champinjonerna i munsbitar. Låt dem fräsa i olivoljan tills de börjar få färg. Tillsätt då löken och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt tomatpuréen och rör runt. Lägg över svampen och löken i grytan.
3. Tillsätt morot (skalad och delad i 3), ärtor, timjan, lagerblad, vin, honung och eventuellt lite köttfond. Låt koka under lock i 40 minuter.
4. Servera grytan med kokt potatis och en grön sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar