2009-11-22

Måndag: paella med kyckling och räkor

Den här varianten av paella är en vardagspaella. Men grunden är densamma även om du väljer att använda t ex blåmusslor, råa räkor och/eller bläckfisk. Det kräver emellertid lite mer tid.
För att laga paella behöver du en stor stekpanna som rymmer alla ingredienserna. Jag har kommit fram till att grötris lämpar sig bäst till paella. Risgrynet behåller lite tuggmotstånd och paellan blir inte torr.

Paella, ingredienser 4 personer:
500 gram kycklinglår
300 gram räkor
1 röd paprika
1/2 gul lök
2 hela vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 dl gröna ärtor eller kikärtor
1 dl svarta oliver
1,2 liter grönsaksbuljong
5 dl grötris
1/2 paket saffran
salt
peppar
1 näve färsk persilja
1 citron

1. Tina och skala räkorna.
2. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i 2 delar. Hetta upp olivolja och låt vitlöken fräsa sig gyllene i oljan. Ta sedan bort vitlöken.
3. Skär kycklingen och paprikan i munsbitar. Skiva löken. Börja med att fräsa kycklingen i den varma oljan tills den fått lite färg. Tillsätt paprikan och löken och låt fräsa ytterligare någon minut.
4. Tillsätt oliver, ärtor, ris, saffran, salt och peppar, rör runt. Tillsätt 2/3 av buljongen och låt koka ihop sakta. Tillsätt den övriga buljongen vartefter. Det tar cirka 35 minuter för riset att bli färdigt.
5. Avsluta med att tillsätta finhackad paprika och servera paellan med en citronklyfta.

Jag kan också tycka att det är gott med en droppe tabasco på paellan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar