2010-01-22

Fredag: sallad med räkor, avocado och grapefrukt, focaccia

Ikväll gör jag en sallad med räkor. Jag använder mig av stora ishavsräkor som säljs i lös vikt. De är goda och fasta i köttet.
För den som inte har en salladscentrifug vill jag tipsa om detta hjälpmedel som gör det lätt att skölja och framför allt att torka salladen i ett ögonblick. Det finns ingen anledning att köpa en dyr centrifug, även de mindre dyra fungerar utmärkt.
Trevlig helg! Vi ses på måndag! Cecilia

Sallad med räkor, avocado och grapefrukt:
600 gram räkor
blandad sallad, rucola, rosé-, maché-, isbergssallad
1 fänkål
2 avocado
2 grapefrukt
1 rödlök
salt
peppar
olivolja

1. Tina räkorna. Jag börjar alltid med att spola lite iskallt vatten över dem.
2. Skölj salladen och torka den. Dela upp den på 4 tallrikar.
3. Skölj och skiva fänkålen så tunt som möjligt. Lägg den ovanpå salladen.
4. Dela avocadon, gröp ur den och skär i tunna skivor. Tillsätt den.
5. Skala grapefrukten och skär ut klyfor utan skinn med en vass kniv. Tillsätt grapefruktfiléerna. När det är klart pressas den saft som är kvar i grapefrukten i en skål.
6. Tillsätt räkorna. Ringla olivolja över salladen. Låt var och en salta och peppra själv samt att eventuellt tillsätta lite av grapefruktsaften.


Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver

1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar