2010-11-18

Torsdag: jordärtskockssoppa, panna cotta

Jordärtskockssoppa, 4 personer:
2 potatisar
4 charlottenlökar
1/2 morot
1/2 fänkål
500 gram jordärtsskockor
1 msk smör
1 msk olivolja
1-1,2 liter grönsaks- eller hönsbuljong
(1/2 dl grädde)
2 apelsiner

1. Skala och skiva potatisen, löken och moroten. Skölj fänkålen och skiva den. Skala och skiva jordärtskockorna. Anledningen till att jag tar dem sist är att de lätt blir missfärgad.
2. Fräs samtliga grönsaker i smöret och oljan under ett par minuter.
3. Tillsätt buljongen och koka tills grönsakerna är mjuka, ca 15 minuter.
4. Mixa soppan slät. Jag rundar inte av med grädde men om du föredrar en mildare smak så kan du göra det.
5. Servera soppan med lite ringlad olivolja och pressad apelsinsaft.

Panna cotta, 4 personer:
3 dl visprädde
1/2 vaniljstång
3 msk socker
2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver
frysta hallon, socker och citron till sås

1. Lägg gelatinbladen i blöt eller ta 3 msk av grädden och strö över gelatinpulvret och låt det svälla.
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.
3. Tillsätt vispgrädde och socker. Koka upp och låt sjuda i 1 1/2 minut.
4. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången. Lägg i gelatinbladen eller tillsätt grädden med gelatinpulvret. Rör om så att gelatinen löser sig.
5. Häll upp grädden i små glas och ställ dem i kylskåpet i 1,5-2 timmar så att de stelnar.
6. Mixa hallon, lite socker och citron till en sås.
7. Servera efterrätten toppad med hallonsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar