2010-11-04

Torsdag: grön ärtsoppa, chèvretoast, äppelpaj

Grön ärtsoppa, ingredienser 4 personer:
1 kg djupfrysta ärtor
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
ca 1,5 liter vatten
(1 hönsbuljongtärning)
1/2-1 dl portvin
salt
peppar

1. Skala och dela löken, moroten och potatisarna i mindre bitar. Lägg dem och ärtorna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt eventuellt en buljongtärning.
2. Koka grönsakerna i ca 15 minuter eller tills potatisen och moroten är mjuka. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät.
3. Tillsätt salt, peppar och portvin.

Chèvretoast:
4 skivor gott vitt bröd
4 skivor chèvreost, ca 1 cm höga.

Smuldegspaj med äpplen:
100 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
4 äpplen

Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Skala och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en smord form. Täck äpplena med smuldegen. Grädda i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
flytande honung
rucola

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Placera en skiva chèvre på varje brödbit.
3. Gratinera brödskivorna i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten fått färg och börjat mjukna.
4. Servera toasten toppad med rucola och lite ringlad honung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar