Jag har precis fått hem ett nyslaktat och styckat lamm från Stockholms skärgård. Så ikväll blir det lammgryta.
Jag serverar polenta till grytan. Det är lätt att tillaga enligt anvisningarna på paketet. Det fungerar också bra att servera potatispuré eller kokt potatis till. Längst ned i dagens inlägg hittar du resten av veckans matsedel och en inköpslista.
Lammgryta, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kg lammkött, bog eller bringa
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 msk olivolja
1 morot
1 stjälk selleri
1 burk hackade tomater
2 dl gröna ärtor
1 dl vatten
2 dl rött vin
1 litet lagerblad
1 tsk honung
1 näve färsk persilja
1 näve färsk timjan
salt och peppar
1. Skiva löken och finhacka sellerin och vitlöken. Fräs dem mjuka i olivoljan i en gryta.
2. Dela köttet i mindre bitar och fräs det i smöret i en stekpanna. Strö över mjölet och rör runt. Lägg sedan köttet i grytan.
3. Skala och dela morötterna, tillsätt dem och övriga ingredienser. Låt koka ihop under lock i ca 45 minuter.
4. Servera grytan med polenta.
Tisdag: fisk från Veracruz
Onsdag: spaghetti med rosésallad
Torsdag: minestronesoppa, chokladmousse
Fredag: hel gös i ugn, potatis, sallad
Inköpslista:
1 kg grytkött av lamm
morötter
2 burkar hackade tomater
1 burk hela tomater
gul lök
charlottenlök
sallad till alla veckans dagar utom torsdag
lagerblad
polenta
rött vin
lök
vitlök
stjälkselleri
gröna ärtor
rikligt med färsk persilja till alla dagar
färsk timjan
600 gram vit fisk
kanelstång
hela nejlikor
svarta oliver
kapris
vitt vin
cayennepeppar
ris
linser, torkade eller på burk
spaghetti
kaffegrädde
parmesanost
rosésallad
tomatpuré
1 paket mangold
potatis
burlottibönor
hönsbuljong
3 dl vispgrädde
200 gram mörk choklad
6-pack ägg
2 apelsiner
ca 1,2 kg färsk hel gös
potatis
2010-03-19
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar