2010-03-19

Fredag: fisklasagne, sallad

Fisklasagne, 4 personer:
2 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
2 charlottenlökar
3 msk olivolja
400 gram fisk, t ex torsk eller sej
1 dl vitt vin
200 gram blåmusslor (jag köper dem frysta i löst vikt)
200 gram skalade räkor
400 gram passerade tomater
1 näve färsk persilja
8 dl bechamelsås
400 gram lasagneplattor
salt
vitpeppar

1. Börja med att finhacka vitlöken, sellerin och löken. Fräs dem mjuka i olivoljan.
2. Skär fisken i mindre bitar och låt den fräsa med grönsakerna i ett par minuter. Slå sedan över vinet och låt det koka in. Avsluta med att tillsätta räkor, musslor, passerade tomater och persilja. Smaka av med salt och peppar.
3. Tillaga bechamelsåsen enligt nedan.
4. Börja med att lägga ett lager av bechamelsås med lite av fiskblandningen i botten av en ugnsfast form. Fortsätt sedan med ett lager av lasagneplattor. Gör 3-4 lager. Det sista lagret ska bestå av lasagneplattor och bechamelsås blandad med lite av såsen, mest för färgen skull.
5. Tillaga lasagnen i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Låt den stå något före servering. Servera lasagnen med sallad.

Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk

Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar