Tomatsoppa, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 krm timjan
1-2 kvistar färsk salvia
4 dl grönsaksbuljong
3 burkar hackade tomater
1 lite morot
1/2 stjälk selleri
1 lagerblad
2 tsk socker
salt
peppar
1 dl vermouth
1/2-1 dl grädde
2 avocado
1 näve pumpafrön
1. Börja med att skiva löken och vitlöken. Fräs dem gyllene i olivoljan. Tillsätt timjan och salvia och fräs ytterligare kort.
2. Tillsätt buljong, tomater, morot, selleri, lagerblad, socker, salt och peppar. Koka upp och låt koka under lock i ca 20 minuter, mixa sedan soppan slät.
3. Tillsätt vermouth och grädde och koka ytterligare 10 minuter.
4. Servera soppan med skivad avocado och rostade pumpafrön.
Röra med grönmögelost:
kvibille grönmögelost
creme fraiche
Blanda osten med önskade mängd creme fraiche.
Inkokta päron:
4 päron
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljextrakt
1. Skala päronen. Dela dem i klyftor. (För en elegantare variant väljer du mindre päron som du skalar, behåller skaftet på och kokar hela.)
2. Koka upp vin, vatten, socker och vanilj. Rör runt så att sockret löser sig.
3. Tillsätt päronen och låt sjuda under lock tills de mjuknat, 5-10 minuter.
4. Servera päronen med såsen och vispad grädde eller glass. Och en liten kaka!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar