2011-10-27

Torsdag: pumpasoppa, focaccia

Pumpasoppa 4 personer:
1 kg pumpa (t ex butternut)
2 potatisar
5 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1,2 liter hönsbuljong
4 dl kaffegrädde
1 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
färsk salvia

1. Skala och tärna pumpan och potatisen. Hacka löken och skala vitlöken. Fräs alltsammans i oljan.
2. Tillsätt buljong, en näve färsk salvia och vinäger. Koka i ca 10 minuter eller tills pumpan mjuknat. Mixa soppan slät.
3. Tillsätt kaffegrädden och och späd eventuellt med mer buljong. Smaka av med salt och peppar. Ge soppan ett uppkok och vispa i smöret. Hetta upp soppan och servera med parmesanost.

Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver

1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar